2015-02-26 06:02:06
Φωτογραφία για Διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων στη Σερβία
Στη Σερβία έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διερεύνηση ανεξιχνίαστων υποθέσεων δολοφονιών δημοσιογράφων, αλλά η... ποινική δίωξη υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου προχωρά αργά και η κυβέρνηση έχει αυξήσει την επιρροή στα ΜΜΕ, εκτιμά η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο το 2014-2015, η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει ότι συνεχίστηκαν οι έρευνες για τις δολοφονίες των ανεξάρτητων δημοσιογράφων Ντάντα Βουγιασίνοβιτς, Σλάβκο Τσουρούβια και Μίλαν Πάντιτς.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων υπόπτων για τη δολοφονία του Σλάβκο Τσουρούβια, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Ράντομιρ Μάρκοβιτς, ο οποίος έχει καταδικασθεί για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς το 2000.

Στην έκθεση τονίζεται ότι δημόσια σχόλια, με τα οποία ασκήθηκε κριτική στην απάντηση της κυβέρνησης στις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Μάιο, απομακρύνθηκαν από ιστοσελίδες της κυβέρνησης και ότι κάποια άτομα κλήθηκαν για «ενημερωτική συζήτηση» στην αστυνομία.


Επιπλέον αναφέρεται ότι η ιστοσελίδα «Peščanik» «έπεσε» μετά από επίθεση χάκερ, όταν δημοσίευσε ισχυρισμούς ότι η διδακτορική διατριβή του υπουργού Εσωτερικών είναι προϊόν λογοκλοπής.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει επίσης αναφορά στους 11 ξένους υπηκόους υποστηρικτές του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Φαλούν Γκονγκ», οι οποίοι κρατήθηκαν παράνομα, αφού πρώτα τους απαγορεύθηκε να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία κατά της κινεζικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Όσον αφορά τις διακρίσεις, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι οι οικισμοί των Ρομά επλήγησαν δυσανάλογα από τις πλημμύρες του Μαΐου και ότι σε 31 Ρομά, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών, δεν επιτράπηκε η πρόσβαση σε κέντρο υποδοχής στο Βελιγράδι και εγκαταστάθηκαν σε καταφύγιο πολέμου χωρίς νερό και συνθήκες υγιεινής.

Οι Ρομά και άλλες μειονότητες διατρέχουν τον κίνδυνο να εκδιωχθούν βίαια λόγω των σχεδίων κατεδάφισης των σπιτιών τους για την υλοποίηση του έργου «Βελιγράδι στο νερό».

Η οργάνωση κάνει επίσης αναφορά στις απειλές και επιθέσεις που δέχονται υποστηρικτές και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBT (της κοινότητας λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών).

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την εμφάνιση τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου με το σύμβολο της Μεγάλης Αλβανίας πάνω από το γήπεδο όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, καταγράφηκαν επιθέσεις σε τουλάχιστον 33 καταστήματα ιδιοκτησίας Αλβανών, κυρίως στη Βοϊβοντίνα.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι αν και έγινε εκταφή λειψάνων 53 αμάχων Αλβανών του Κοσόβου στη Ράσκα, όπου είχαν ταφεί το 1999 και διεξήχθησαν έρευνες στη Μπατάινιτσα, κοντά στο Βελιγράδι, όπου την περίοδο 2000-2001 έγινε η εκταφή λειψάνων πάνω από 800 θυμάτων, δεν υπάρχει πρόοδος όσον αφορά την παραπομπή στη δικαιοσύνη εκείνων που οργάνωσαν τη μεταφορά των σορών από το Κόσοβο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ