2015-02-28 14:08:22
Φωτογραφία για Ανάστατη η Ρωσία! Πισώπλατη δολοφονία ηγέτη της αντιπολίτευσης έξω από το Κρεμλίνο... [photo]
Ο Μπορίς Νεμτσόφ, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής, μπροστά στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως ήταν «μια δολοφονία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας».

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, όταν ο ένα όχημα πλησίασε τον Νεμτσόφ, που περπατούσε με μια γυναίκα στην πέτρινη γέφυρα, πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, και ένας από τους επιβαίνοντες άνοιξε πυρ. Τέσσερις σφαίρες τον χτύπησαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του. «Ο Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ανάλογη ήταν και η δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβοστι, δήλωσε πως πρόκειται για μια «αιματηρή προβοκάτσια με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό»


Ο Μπορίς Νεμτσόφ, 55 ετών, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμισι χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2000, είχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο.

Τη δολοφονία καταδίκασαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητώντας μια αμερόληπτη και διαφανή έρευνα. Πολλές είναι και οι αντιδράσεις στη Ρωσία. Η δολοφονία αυτή είναι «το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική», δήλωσε ένας από τους συνεργάτες του Μπόρις Νεμτσόφ. «Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

Αντιδράσεις και από την Ουκρανία. «Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. 

Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Ένας υπεύθυνος για τη διαδήλωση, ο Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε πως αυτή θα ματαιωθεί και να αντικατασταθεί από μια πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, τρεις μόλις ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους ακροατές να διαδηλώσουν με μια πύρινη ομιλία του για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Πούτιν, υπογράφοντας έτσι την πολιτική διαθήκη του. Επί 45 λεπτά, με αυστηρή φωνή και πολύ σοβαρό τόνο, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός παρουσίασε τις προτάσεις του για «να αλλάξουμε τη Ρωσία», μη διστάζοντας να διακόπτει τους συνομιλητές του, δύο δημοσιογράφουτς του ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας, που μάταια προσπαθούσαν να τον κάνουν να χαλαρώσει.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ