2015-03-01 15:05:59
Φωτογραφία για Το ΠΕΔΥ σιγά-σιγά συνέρχεται...
ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

http://www.eleftheria.gr/

* Στη Λάρισα κάλυψε 50.000 ραντεβού το τελευταίο εξάμηνο * Συνεχίζει να λειτουργεί εν μέσω αντιφάσεων της διοίκησης * Εν αναμονή επιστροφής των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015, 07:45

Αρχίζει να συνέρχεται το ΠΕΔΥ της Λάρισας, έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του που ήρθε να αντικαταστήσει τον ΕΟΠΥΥ τον οποίο είχε καταργήσει η τότε κυβέρνηση. Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του εν μέσω πλήθους αντιφάσεων αλλά και αναμονής για την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Εάν το Υπουργείο Υγείας υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει τους εξοβελισθέντες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τότε στο ΠΕΔΥ της Λάρισας θα δημιουργηθεί πρόβλημα στέγασης, καθώς οι χώροι δεν επαρκούν για όλους.

Μόνο 12 γιατροί απέμειναν στο ΠΕΔΥ της Λάρισας από τους 60 που είχε προ έτους ο ΕΟΠΥΥ
. Και συνεχίζουν να στεγάζονται στα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ στον πεζόδρομο της Ρούσβελτ. Προσφάτως προστέθηκαν στο δυναμικό και 4 επικουρικοί (παιδίατρος, παθολόγος, νευρολόγος και γυναικολόγος) ενισχύοντας την προσπάθεια στοιχειώδους κάλυψης των αναγκών. Τα ιατρεία δουλεύουν στο φουλ, με 400 ραντεβού ημερησίως κατά μέσο όρο. Επιπροσθέτως γίνονται 50 ακτινογραφίες στο Ακτινολογικό και περί τις 40 αιμοληψίες στο Μικροβιολογικό-το οποίο έφτασε να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Συνολικά το ΠΕΔΥ της Λάρισας δέχτηκε το τελευταίο εξάμηνο 50.000 περιστατικά. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Βαγγέλης Γραντζής, από μόνο του ισοφαρίζει περίπου τον αριθμό που έχουν να επιδείξουν όλα μαζί τα υπόλοιπα 8 ΠΕΔΥ της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, από Τρίκαλα μέχρι Χαλκίδα.

Το ωράριο των ιατρείων είναι από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και τα ραντεβού κλείνονται όχι τόσο μέσω των γνωστών πενταψήφιων αριθμών που διαφημίζουν στην τηλεόραση πανελλαδικά ιδιωτικές εταιρίες αλλά κυρίως με το τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί τοπικά, στη Λάρισα. Και απαντά στους αριθμούς (που φιλοξενούνται καθημερινά στην «Ε», στα Χρήσιμα Τηλέφωνα): 2410/532.671 - 534.728 - 534.729.

Μπορεί, από την 5η ΥΠΕ να έχει εξαγγελθεί ότι θα μεταφερθεί στη Ρούσβελτ από την Παναγούλη το Κέντρο Μάνας και Παιδιού, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων που δαπανώνται για ενοίκια, όμως η μεταφορά έχει ουσιαστικά ήδη γίνει. Στην Παναγούλη απομένει μόνο η υπηρεσία ανώδυνου τοκετού. Στο κτίριο της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ στη Ρούσβελτ υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι να φιλοξενήσουν την υπηρεσία εμβολιασμών κ.λπ., όχι όμως δύο επιπλέον όροφοι που ανήγγειλε ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει η 5η ΥΠΕ. Δυστυχώς στο κτίριο υφίσταται μόνο ένας όροφος ακόμη, που είναι και παντελώς αδιαμόρφωτος αλλά και φορτωμένος με τον αποσυρθέντα εξοπλισμό από τις περιφερειακές μονάδες του ΠΕΔΥ που έκλεισαν πέρυσι. Γενικότερα υπάρχει πρόβλημα χώρων και διαχείρισης του πολύ παλιού άχρηστου αρχείου που συνιστά ένα απίθανο χαρτομάνι στο υπόγειο του κτιρίου. Η διαδικασία της γραφειοκρατίας δεν επιτρέπει την απεμπλοκή του ΠΕΔΥ από τα άχρηστα, το χαρτοβασίλειο αυτοπροστατεύεται. Εμπλοκή προέκυψε τελευταία και με την καταβολή του ενοικίου στους ιδιοκτήτες. Μέχρι τη λήξη του 2014 πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ, με την είσοδο της νέας χρονιάς την υποχρέωση ανέλαβε η ΥΠΕ, δίχως όμως να έχει ληφθεί σχετική μέριμνα και να υφίσταται προϋπολογισμός.

Εάν, μετά τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και τους απολυμένους της ΕΡΤ, προχωρήσει η νέα κυβέρνηση στην επαναπρόσληψη και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στη Λάρισα τουλάχιστον είναι μάλλον απίθανο να επανέλθουν οι περισσότεροι στο ΠΕΔΥ. Κι ας μην επιβληθεί όρος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο μισθός του γιατρού ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) φτάνει τα 1.300 ευρώ μηνιαίως καθαρά, για εφτάωρη απασχόληση καθημερινά στα ιατρεία του ΠΕΔΥ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με τα 200 ραντεβού που δικαιούνται μηνιαίως στα ιδιωτικά τους ιατρεία, «καθαρίζουν» επίσης 1.300 ευρώ. Άρα δεν προκύπτει οικονομικό συμφέρον.

Το πρόβλημα θα εντοπιστεί στη στέγαση όσων επιστρέψουν στο ΠΕΔΥ, αφού οι χώροι δεν επαρκούν. Αφού επί ΕΟΠΥΥ η παρουσία στα ιατρεία ήταν πεντάωρη, ενώ με το εφτάωρο που απαιτεί το ΠΕΔΥ υπάρχει αλληλεπικάλυψη ωραρίου μεταξύ πρωινής και απογευματινής βάρδιας κι έτσι δεν γίνεται δύο γιατροί να χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο. Αλλά αυτά, είναι τεχνικά ζητήματα που λύνονται Σωτ. Ζαχαριάς
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ