2015-03-01 22:33:05
Φωτογραφία για Αίγυπτος: Δικαστική απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβολή τις εκλογές
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάνθηκε σήμερα πως ορισμένες διατάξεις του εκλογικού νόμου βάσει του οποίου πρόκειται να... διεξαχθούν στη χώρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι αντισυνταγματικές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ενδεχόμενη αναβολή αυτών των πολυαναμενόμενων εκλογών που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε στάδια από τις 21 Μαρτίου έως τις 7 Μαΐου.

Η Αίγυπτος δεν έχει κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2012, όταν δικαστήριο διέλυσε τη δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή, ανατρέποντας ένα μείζον επίτευγμα της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές κυρίως τις διατάξεις ενός άρθρου του εκλογικού νόμου το οποίο αφορά στην κατανομή των περιφερειών.

«Το δικαστήριο αποφάσισε πως το Άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος 202 του 2014 για τη διαίρεση των περιφερειών στις βουλευτικές εκλογές... είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε ο δικαστής Ανουάρ αλ-Άσι.


Το Διοικητικό Δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα για να αποφασίσει αν οι εκλογές θα αναβληθούν, δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι το τελευταίο βήμα στον πολιτικό οδικό χάρτη τον οποίο ανακοίνωσε ο στρατός τον Ιούλιο του 2013 αφού ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Αιγύπτιοι ηγέτες λένε πως οι εκλογές θα καταδείξουν την προσήλωσή τους στη δημοκρατία, όμως επικριτές υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος ως αρχηγός του στρατού ανέτρεψε τον Μόρσι, έχει υπονομεύσει τις ελευθερίες που κερδήθηκαν μετά την εξέγερση με την οποία τερματίσθηκε η 30ετής κυριαρχία του Μουμπάρακ.

Καθώς δεν υπάρχει κοινοβούλιο, ο Σίσι ασκεί με διατάγματα νομοθετική εξουσία για να εισαγάγει οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν εντυπωσιάσει τους επενδυτές, ενώ παράλληλα έχει επίσης περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
CaptureBoardPro: AppStore free today
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
CaptureBoardPro: AppStore free today
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ