2015-03-02 09:40:08
Φωτογραφία για Με ή χωρίς τον ΕΟΠΥΥ, το ΙΑΣΩ θα προχωρήσει & θα επενδύει διαρκώς στον άνθρωπο
Συνεργίες με το Δημόσιο τομέα επιδιώκει ο όμιλος ΙΑΣΩ, ένας σημαντικός πρωταγωνιστής της ιδιωτικής αγοράς υπηρεσιών υγείας με στόχο όχι μόνο τις συμπράξεις που αποτελούν ωφέλιμη λύση για τη σημερινή οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα, αλλά κυρίως για τους ασθενείς. «Εμείς πουλάμε υπηρεσίες και ο ΕΟΠΥΥ εάν θέλει ας αγοράσει αυτές τις υπηρεσίες για το καλό όλων», αναφέρει με έμφαση στο ONMED ο πρόεδρος του ομίλου ΙΑΣΩ κ. Γεώργιος Σταματίου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο κ. Σταματίου αναφέρεται σε όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο, για τα χαράτσια clawback και rebate που γονάτισαν στην κυριολεξία τις επιχειρήσεις, για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Δημόσιου τομέα, για τις ασφαλιστικές εταιρείες που αναμένεται να δυσκολέψουν την ιδιωτική υγεία, για το ΙΑΣΩ στα χρόνια της κρίσης -το οποίο αντιστέκεται και παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν συμπιεστεί, η νοσηλεία αυξήθηκε κατά 5-6% την τελευταία χρονιά- αλλά και για τις συνεχιζόμενες επενδύσεις του ομίλου που δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης και της επόμενης ημέρας!


Φυσικά, από την συζήτησή μας δε θα μπορούσε να λείψει και το θέμα που ανέκυψε με την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλή ότι το Δημόσιο δε θα καλύπτει πλέον τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός που δημιούργησε έντονο προβληματισμό σε όλον τον κλάδο.

Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ελεύθερη επιλογή των ασθενών στο γιατρό και στο θεραπευτήριο της επιλογής του, ενώ για ακόμη μία φορά δημιουργούνται ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ, σχολιάζει ο κ. Σταματίου, προσθέτοντας, ότι δεν καταδικάζεται μόνο η ιδιωτική υγεία, αλλά και η δημόσια και πρωτίστως ο ασθενής. Διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της ότι το κόστος του χρήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένο στον Δημόσιο τομέα, τονίζει ο συνομιλητής μας.

Φεύγοντας δε από το γραφείο του, ζητάω από τον κ. Σταματίου να μου περιγράψει με δύο λόγια για το πως βλέπει ο ίδιος το ΙΑΣΩ, το οποίο υπηρετεί εδώ και χρόνια. «Το ΙΑΣΩ θα έχει συνέχεια, γιατί αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους εργαζόμενους και τον ασθενή και γι αυτό πρέπει να το στηρίξουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Κύριε Σταματίου, πού βαδίζει σήμερα η αγορά των υπηρεσιών της ιδιωτικής υγείας?

Η αγορά των υπηρεσιών υγείας σήμερα, δυστυχώς συμβαδίζει με τις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα μας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρο τοπίο για το πώς βλέπει η νέα κυβέρνηση την ιδιωτική υγεία ή στο τι ακριβώς θέλει να κάνει. Μας θέλει μαζί της ή θέλει τελείως να διαχωρίσει τη θέση του δημοσίου τομέα και των ασφαλισμένων αυτού? Εμείς έχουμε όλη την διάθεση να συζητήσουμε με τον Υπουργό Υγείας με πρώτο μέλημά μας το καλό των ασθενών και ταυτόχρονα μια βιώσιμη λύση για όλους. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς τις βέλτιστες υπηρεσίες υγείας και να συμβάλουμε εκεί που ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί η, για όποιους λόγους, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Δεχόμαστε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κάθε χρόνο. Θα πρέπει να ξέρουν αν θα έχουν το δικαίωμα επιλογής στην ιδιωτική περίθαλψη με όποια προνόμια αυτή περιλαμβάνει. Αν θα την έχουν, με ποιο τρόπο? Θα συνεισφέρει η δημόσια ασφάλισή τους ή όχι? Και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις?

Πέρα από αυτά, έχουμε ήδη δηλώσει, ότι η άδικη επιβολή των μηχανισμών rebate & clawback από τον ΕΟΠΥΥ συντέλεσε πολύ στην απομείωση των οικονομικών μας μεγεθών. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος για εμάς στην ιδιωτική υγεία είναι πολύ μεγαλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να πορευτούν μαζί προς το μεγαλύτερο όφελος του Έλληνα ασθενή αλλά και του δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί συμπληρωματικά του δημοσίου.

Από την άλλη, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλόγως των εξελίξεων, θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο, ο οποίος θα επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη όλων και αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση στην ιδιωτική υγεία αλλά και στην δυνατότητα πρόσβασης του Έλληνα ασθενή σε αυτήν. Πρέπει όλα αυτά να συζητηθούν ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για όλα τα μέρη ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο πλάνο για το αύριο.

- Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου ΙΑΣΩ για το προσεχές διάστημα. Τι ύψους επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται?

Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες αλλά και την μείωση της ρευστότητας προχωρήσαμε και το 2013 αλλά και το 2014 σε επενδύσεις αλλά και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4.300.000 €. Οι επενδύσεις αφορούσαν σε ένα πολύ μεγάλο μέρος στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της νέας πρότυπης παιδιατρικής μας κλινικής ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, στον εξοπλισμό του αιμοδυναμικού, της ΜΕΘ, του καρδιοχειρουργικού, των χειρουργείων και των νέων εξωτερικών ιατρείων. Ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε τον Μαγνητικό μας τομογράφο, τον Στεφανιογραφικό μας συγκρότημα, καθώς και αρκετό άλλο σημαντικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Προχωρήσαμε σε ανακατασκευή του 7ου ορόφου του Ιασώ καθώς σε όλες μας τις Σουίτες.

Για το 2015 θα προχωρήσουμε στην αγορά του 4ου γραμμικού μας επιταχυντή για το τμήμα της Ακτινοθεραπείας του ΙΑΣΩ, και του 1ου γραμμικού για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στο οποίο αναπτύσσεται πλέον πλήρες ογκολογικό και ακτινοθεραπευτικό κέντρο. Η συγκεκριμένη επένδυση θα αγγίξει τα 3.000.000€. Ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει ολοκληρωτική ανακατασκευή του τμήματος IVF του ΙΑΣΩ (Εξωσωματικής γονιμοποίησης) η οποία θα έχει τελειώσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ο κ. Σταματίου μας θυμίζει ότι παρά την ύφεση, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εμφανίζει τον τελευταίο χρόνο ανάπτυξη της τάξης του 49%. Επομένως η νέα επένδυση στο τμήμα της Ακτινοθεραπείας, έρχεται να κουμπώσει ακόμη πιο σωστά και με δεδομένο ότι οι πάσχοντες από καρκίνο που χρειάζονται ακτινοβολία ανέρχονται σε 1.000 τον χρόνο.

- Πώς αντιμετωπίζει το ΙΑΣΩ τον ανταγωνισμό και τι γεύση σας αφήνει?

Είναι πραγματικότητα ότι τα τελευταία χρόνια η πίτα μεγάλωσε και με άλλους παίκτες και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Παρόλο που συνεχίζουμε ως ΙΑΣΩ να κατέχουμε ηγετικό ρόλο στην αγορά των μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών διατηρώντας το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Το ΙΑΣΩ διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα πέρα από το μέγεθος του, που το καθιστούν leader στην αγορά. Στηρίζουμε τους νέους ιατρούς μας, τους μόνιμους συνεργάτες μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της καλύτερης συνεργασίας. Υποστηρίζουμε το επιστημονικό τους έργο όχι μόνο οικονομικά αλλά και ουσιαστικά. Διοργανώνουμε σεμινάρια και ημερίδες. Πραγματοποιούμε διαλέξεις κάθε εβδομάδα προσπαθώντας να είμαστε εμείς αλλά και οι ιατροί συνεργάτες μας πάντα up to date σε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις. Δίνουμε την ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους και να εξελιχθούν μοιράζοντας ο καθένας την γνώση και τις εμπειρίες του.

Σε ότι αφορά στον πελάτη ασθενή έχουμε μειώσει αρκετά τα τιμολόγια και τις τιμές μας σε όλα τα επίπεδα παραμένοντας πραγματικά ανταγωνιστικοί, χωρίς να μειώσουμε καθόλου την προσφερόμενη ποιότητα υπηρεσιών.

Ως Διοίκηση μαιευτήρων – γυναικολόγων προστατεύουμε τα συμφέροντα των ιατρών και των ασθενών μας διατηρώντας ταυτόχρονα τις ανθρώπινες αξίες προς το Διοικητικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό. Είμαστε μία οικογένεια με τα καλά και τα άσχημα και την ίδια στιγμή με ιατροκεντρικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Προσπαθούμε όλα να είναι σε ισορροπία ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλους.

- Πόσους ανθρώπους έχει νοσηλεύσει ο Όμιλος ΙΑΣΩ, πόσες γεννήσεις έχει καταγράψει από την ώρα που δημιουργήθηκε το 1996?

Μέχρι στιγμής έχουμε νοσηλεύσει ως Όμιλος 700,000 ασθενείς και έχουμε δεχτεί σαν εξωτερικούς 4.300.000 ασθενείς. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα στο ΙΑΣΩ ανέρχονται σε 247.000.

- Δώστε μας ένα περίγραμμα των οικονομικών σας στοιχείων, όπως τζίρος, κέρδη, μέτοχοι σήμερα, εργαζόμενοι.

Έχουμε 13.199 μετόχους. Ο αριθμός των εργαζομένων μας στον Όμιλο ξεπερνάει τα 1.700 άτομα. Για το εννεάμηνο του 2014 είχαμε αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου παρουσίασε αύξηση της τάξης του 8% και ανήλθε στα 98,92 εκατ. € από 91,59 εκατ. € που ήταν πέρυσι και ο κύκλος εργασιών της μητρικής-εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 7,5% και ανήλθε στα 52,65 εκατ. €, από 48,98 εκατ. € που ήταν αντίστοιχα πέρυσι.

Μετά την εφαρμογή των μηχανισμών rebate & clawback ο κύκλος εργασιών του Ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 1,9% και διαμορφώθηκε στα 93,31 εκατ. €, έναντι 91,59 εκατ. € που ήταν στο 2013 (δεν είχαν λογιστεί περικοπές από rebate & clawback) αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της μητρικής αυξήθηκε κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στα 49,44 εκατ. €, από 48,98 εκατ. € που ήταν αντίστοιχα πέρυσι και δεν εμπεριέχονταν περικοπές rebate & clawback.Σε ότι αφορά στα μικτά κέρδη προ rebate & clawback για τον Όμιλο ανήλθαν στα 22,72 εκατ. €, παρουσίασαν αύξηση 30,9%, ενώ για την μητρική ανήλθαν στα 15,96 εκατ. € παρουσίασαν αύξηση 22,3%.

Μετά την εφαρμογή των μηχανισμών rebate & clawback τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 17,11 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 12,75 εκατ.€.

- Θα σας ενδέφερε να τοποθετηθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό σας κεφάλαιο, αφού κατά καιρούς υπάρχουν τέτοιες φήμες;

Είμαστε μία πολυμετοχική εταιρεία λαικής βάσης, ένας συνεταιρισμός γιατρών με δύο λόγια. Θα σας μιλήσω ευθέως, όχι δεν μας ενδιαφέρει ένας στρατηγικός επενδυτής από όπου και εάν προέρχεται.

- Πώς βλέπετε ως ΙΑΣΩ την επόμενη μέρα της ιδιωτικής υγείας?

Με η χωρίς τον ΕΟΠΥΥ εμείς θα συνεχίσουμε. Ότι και να αποφασίσει το κράτος εμείς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να αντεπεξέλθουμε. Οι δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί ο κλάδος μας, δεν αποτέλεσαν και ούτε θα αποτελέσουν για μας τροχοπέδη στην αναπτυξιακή μας δυναμική και στην καθημερινή μας προσπάθεια για προσφορά ολοένα καλύτερων υπηρεσιών υγείας.

Στο ΙΑΣΩ λέμε πια «Για ότι πιο πολύτιμο έχεις» και αυτό όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υγεία των ασθενών μας. Από την υγεία της οικογένειας που μας εμπιστεύεται. Από το παιδί που θα έρθει στον κόσμο με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Από εκείνους που μας εμπιστεύονται ότι πιο πολύτιμο έχουν.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον παράγοντα άνθρωπο. Στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Στον άνθρωπο – ασθενή, στον ιατρό, στον συνεργάτη, και στον μέτοχο. Στην ποιότητα σε όλα τα επίπεδα και στην αναπτύξη νέων υπηρεσιών οι οποίες ενσωματώνουν νέες πρωτοποριακές ιατρικές τεχνικές.

Είμαστε περήφανοι που μπορούμε και προσφέρουμε μέσο των ιατρών μας πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας. Όταν δίνεις αξία παίρνεις αξία. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, ίσως και δυσκολότερη, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-epixeirhseis/item/326668-me-i-xoris-ton-eopyy--to-iaso-tha-proxorisei--tha-ependyei-diarkos-ston-anthropo#ixzz3TD7TFyhq
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ