2015-03-02 09:49:35
Φωτογραφία για Ακριβό μου ΕΣΥ! Δείτε πόσο κοστίζουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Health Report

Μπορεί η νέα κυβέρνηση να επιμένει πως το επόμενο διάστημα θα στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας για να εξοικονομήσει χρήματα κόβοντας τον…αέρα στους ιδιώτες, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει λάβει μέτρα για να μειώσει τις τιμές σε βασικούς τομείς του δημοσίου (νοσοκομεία-πολυιατρεία).

Κι αν κανείς επιδιώκει να κερδίσει χρήματα από το ιδιωτικό σύστημα, εύλογο θα ήταν να επιθυμεί κάτι αντίστοιχο και από το δημόσιο. Άλλωστε όλα τα κονδύλια από τα ίδια ταμεία βγαίνουν αφού στο τέλος τη νύφη την πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Και είναι ενδεικτικό πως με βάση τις ισχύουσες τιμές της αγοράς, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει σχεδόν το 1/3 για διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με το δημόσιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Μαγνητική Τομογραφία

Το κρατικό τιμολόγιο ορίζει ως τιμή τα 236,95 ευρώ όσο δηλαδή καταβάλει τελικά το σύστημα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ σε περίπτωση που διαθέτουν βέβαια μαγνητικό.


Στο ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Εκεί υιοθετείται η λεγόμενη «ασφαλιστική τιμή» όπως γίνεται και με τα φάρμακα. Ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να καταβάλει 180 ευρώ και όχι 236,95 ευρώ όπως αναφέρεται στο κρατικό τιμολόγιο.

Η συμμετοχή του ασθενούς καθορίζεται στα 35,54 ευρώ με βάση το ποσοστό συμμετοχής 15% που στηρίζεται στο κρατικό τιμολόγιο.

Ωστόσο το ποσό που δίδεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν είναι τα 180 ευρώ μείον τα 35,54 ευρώ της συμμετοχής του ασθενούς. Και αυτό διότι θα πρέπει κανείς να αφαιρέσει και το 55% που αποτελούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και οι επιστροφές των διαγνωστικών κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback-rebate).

Αποτέλεσμα είναι να εισπράττουν τελικά από τον οργανισμό κοντά στα 65 ευρώ, την ώρα μάλιστα που το κρατικό τιμολόγιο προβλέπει 236,95 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή 180 ευρώ!

Αξονική Τομογραφία

Αντίστοιχα και για την Αξονική Τομογραφία. Το κρατικό τιμολόγιο προβλέπει 71,11 ευρώ ενώ η ασφαλιστική τιμή του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 65 ευρώ. Κοντά στα 10 ευρώ πληρώνει ο ασθενής ως συμμετοχή. Όμως κατάληξη είναι στις «τσέπες» του ιδιωτικού τομέα να φθάνουν κάτι λιγότερο από 25 ευρώ, από τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, καθώς υπάρχουν οι εκπτώσεις και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback-rebate).

Να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαθέσει και φέτος για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του 328 εκατ. ευρώ.

Το 2014 πάντως είχαν αρχικά δοθεί 328 εκατ. αλλά λίγο πριν το κλείσιμο του έτους δόθηκε μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν αναμένεται να διατεθούν και το 2015, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ