2015-03-04 03:20:05
Φωτογραφία για Χιλή: Η 14χρονη που ζητεί να πεθάνει
Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει στη Χιλή η συγκλονιστική ιστορία ενός... 14χρονου κοριτσιού, της Βαλεντίνας Μαουρέιρα, η οποία απευθύνει δραματική έκκληση σε γιατρούς και Αρχές να τη βοηθήσουν να τερματίσει τη ζωή της, καθώς υποφέρει από κυστική ίνωση, μια μη θεραπεύσιμη κληρονομική νόσο, που μεταξύ άλλων προκαλεί λοιμώξεις και σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα.

Αυτό που κάνει την ιστορία ακόμη πιο δραματική είναι το γεγονός ότι και ο μεγαλύτερος αδερφός της πέθανε από την ίδια νόσο σε ηλικία 6 ετών, οπότε το κορίτσι που εμφανίζει συχνούς εμετούς και συνεχείς πονοκεφάλους ήξερε από πολύ νωρίς τι την περιμένει:

«Εχω κουραστεί να ζω με αυτή την ασθένεια. Σας παρακαλώ, δώστε άδεια να μου κάνουν μια ένεση, ώστε να μπορέσω να κοιμηθώ για πάντα» δήλωνε η Βαλεντίνα σε σχετικό βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της χώρας. Το σπαρακτικό της μήνυμα αναπαρήχθη χιλιάδες φορές, τροφοδοτώντας τη διαμάχη για την ευθανασία.


Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, επισκέφθηκε τη μικρή στο νοσοκομείο, αλλά ούτε εκείνη έχει τη δυνατότητα να δώσει το «πράσινο φως» για να ικανοποιήσει το αίτημα της 14χρονης ασθενούς, καθώς ο νόμος στην εν λόγω χώρα απαγορεύει την ευθανασία.

Ο εκπρόσωπος της προέδρου πάντως έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει με κρατικές δαπάνες τη θεραπεία και την ψυχολογική υποστήριξη του άτυχου κοριτσιού.

Λόγω του εφιάλτη που βιώνει, ακόμη και οι γονείς της υποστηρίζουν το αίτημά της να τερματίσει τη ζωή της:

«Είναι πολύ σκληρό, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή της γιατί εκείνη υποφέρει από αυτή την ασθένεια» δήλωσε στο πρακτορείο ΑΡ o πατέρας της 14χρονης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ελπίζει σε μια μεταμόσχευση πνεύμονα για την κόρη του.

Οι γιατροί της

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή της «σταθερή» και εκτιμούν ότι η Βαλεντίνα -η οποία διαγνώστηκε με τη νόσο όταν ήταν 6 ετών- θα ζήσει μέχρι τα 17 της έτη.

Η κυστική ίνωση προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα, τα οποία και καταστρέφει σταδιακά.

Τα κυριότερα συμπτώματα εκδηλώνονται στο αναπνευστικό, το πεπτικό - γαστρεντερικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρόβλημα με Καραμάνο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρόβλημα με Καραμάνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ