2015-03-04 19:12:56
Φωτογραφία για Οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου μας ξεναγούν στην Πάτρα με μια mobile app για android
Από μικροί στα επιχειρηματικά...βάσανα οι μαθητές της Β΄Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών που μας συστήνονται ως e-visioners και φιλοδοξούν να ξεναγήσουν πολλούς στην πόλη τους, την Πάτρα, δίνοντας κατευθυντήριες μέσα από το κινητό τηλέφωνο, το μόνο πράγμα που έχουμε όλοι πάντα πάνω μας. Σε περίπτωση που τους... ακολουθήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς.

Η επιχείρηση αποτελείται από 30 μαθητές της Β Λυκείου με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Νικολό Δημήτριο (τεχνικό μέρος) και κ. Καλλίγνωμο Κωνσταντίνο (επιχειρησιακό μέρος) και όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Συνδέσμου Επιχειρηματικότητας Νέων JA YE Europe που πραγματοποιείται για 9η χρονιά στην Αθήνα.

Η συνέχεια, ήταν και εξακολουθεί να είναι μια μοναδική εμπειρία.

Η επιχείρηση, την οποία δημιούργησαν οι μαθητές μοιράζοντας μάλιστα και ...μετοχές, αφορά μια εφαρμογή mobile app για android με τη μορφή ενός τουριστικού οδηγού για την Πάτρα. Ονόμασαν την εταιρεία “e-visioners” μια μαθητική εταιρεία τουριστικών τεχνολογικών εφαρμογών που παρέχει πληροφορίες γύρω απο την ζωή στην Πάτρα, τα αξιοθέατα, ακόμη και τα εστιατόρια και τα θεάματα.


Στο πρόγραμμα οι μαθητές προχωρούν στην ίδρυση μιας εταιρίας με τη μορφή της Α.Ε.

Όπως λένε οι καθηγητές τους στο thebest, στα τέλη Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση όπου ψηφίστηκε το καταστατικό της επιχείρησης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΣΕΝ. Η Συνέλευση όρισε το Διοικητικό Συμβούλιο και δημιούργησε ένα οργανόγραμμα όπου ο κάθε μαθητής είχε μια θέση εργασίας στην επιχείρηση.

Στη συνέχεια για να ξεκινήσουν την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος εξέδωσαν 500 μετοχές έναντι 2 ευρώ η μία. Στόχος η συλλογή του αρχικού κεφαλαίου που βάση του προγράμματος δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ.

Με τη βοήθεια του καθηγητή τους δημιούργησαν τον κώδικα και τη εφαρμογή που περιλαμβάνει πληροφορίες για τα καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τα τουριστικά αξιοθέατα της Πάτρας.

Πρώτος στόχος ήταν η παρουσίαση του προϊόντος στο Trade Fair του ΣΕΝ στο the Mall Αthens στις 27 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές βρήκαν σπόνσορες, έφτιαξαν κάρτες με το qr και το logo τους, δημιούργησαν μια αφίσα, blog (http://www.e-visioners.blogspot.com/) και ιστοσελίδα στο facebook (www.facebook.com/evisioners) για να ενημερώσουν και να προβάλουν το προϊόν τους.

Πελάτες ήταν επιχειρήσεις της Πάτρας που ασχολούνται με τον τουρισμό οι οποίες κατέβαλαν 2 ευρώ ως μηνιαία συνδρομή για την ένταξή τους στην εφαρμογή. Οι μαθητές παρουσίασαν το προϊόν στην έκθεση με επιτυχία και συμμετείχαν σε συνεντεύξεις από κριτές και απόφοιτους μαθητές του ΣΕΝ.

Αφού πραγματοποιηθεί και η δεύτερη έκθεση στην Θεσσαλονίκη στις 6 Μαρτίου, οι κριτές θα ανακοινώσουν τις νικήτριες ομάδες των εκθέσεων.

Οι e-visioners απέσπασαν θετικά σχόλια για τις επιχειρηματικές δεξιότητες και γνώσεις τόσο από τους κριτές, όσο και τους επισκέπτες. Στόχος ήταν να μπουν στις δέκα καλύτερες μαθητικές εταιρίες ώστε να συμμετάσχουν στον τελικό διαγωνισμό του ΣΕΝ στην Αθήνα το Μάιο, η νικήτρια του οποίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό των «Εικονικών Επιχειρήσεων» στη Ζυρίχη τον Ιούνιο.

Οι e-visioners αυτή την περίοδο ετοιμάζουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο το οποίο πρέπει να παραδώσουν στο ΣΕΝ μέχρι τις 30 Απριλίου μαζί με ένα 10 λεπτο video που θα περιγράφει όλη την πορεία της επιχείρησης.

Παράλληλα, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό επιχειρησιακών δεξιοτήτων (ESP) που είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μαθητές αρχικά, απαντούν από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο σε 3 ερωτηματολόγια αυτό-αξιολόγησης και τον Ιούνιο συμμετέχουν σε μια on line εξέταση που οδηγεί στην απόκτηση του πιστοποιητικού.

"Το αξιοσημείωτο, όπως μας λέει ο κ. Καλλίγνωμος, είναι ότι οι μαθητές λειτουργούν την επιχείρησή τους μόνο στα διαλείμματα και μεμονωμένα στα σπίτια τους . Έχοντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική στενότητα, θέλουν να εντάξουν την εφαρμογή τους στο play store που θα τους βοηθήσει να προωθήσουν και να βελτιώσουν το προϊόν της επιχείρησής τους. Παράλληλα, θα κάνουν ένα πάρτι – παρουσίασης της εφαρμογής και εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν την επιχείρησή τους στο εμπορικό επιμελητήριο στοχεύοντας στη διαφήμιση αλλά και στη απόκτηση εσόδων για τη συνέχεια του προγράμματος. Στις 30 Ιουνίου θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση και θα ρευστοποιήσει την επιχείρηση (διανομή των κερδών στους μετόχους – εργαζόμενους), ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή της ομάδας στο πρόγραμμα του ΣΕΝ.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ