2015-03-05 09:12:47
Φωτογραφία για ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΤΡΑΓΚΙ
Εν αναμονή των αποφάσεων του Μάριο Ντράγκι, που αναμένονται νωρίς σήμερα το απόγευμα μετά το πέρας της διήμερης συνόδου της ΕΚΤ στη Λευκωσία, τελεί η Αθήνα, αφενός για την «ελαστικότητα» του ELA, αφού το όριο βρίσκεται στα 68,5 δισ. ευρώ και έχει εξαντληθεί, αφετέρου για τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερη ρευστότητα από τα έντοκα γραμμάτια. Για το θέμα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα χθες το απόγευμα για τον οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα ''εργαλεία'', της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, το Μαξίμου ανησυχεί μήπως πίσω από τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ κρύβεται η πρόθεση του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης και συγκεκριμένων κύκλων στην Αθήνα, μέσω της ταμειακής ασφυξίας, να οδηγήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό.


Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το Euroworking Group και ένα από τα θέματα ήταν η επικείμενη συνεδρίαση της Δευτέρας του Eurogroup όπου ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, θα παρουσιάσουν τις έξι κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος, θα συζητηθούν και οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας αλλά και οι αποπληρωμές ομολόγων που πρέπει να κάνει η χώρα το επόμενο διάστημα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό όπου εκτός από τους κ.κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Πάντως, περιορισμένης ισχύς είναι οι εναλλακτικές «λύσεις» για την άντληση ρευστότητας που έχει στη διάθεση του το Ελληνικό Δημόσιο παρά τα όσα καθησυχαστικά ανέφερε χθες στην εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Εάν το Eurogroup της 9ης Μαρτίου δεν πάρει μια πολιτική απόφαση που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα και να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μετέχουν ξανά στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ με ελληνικά χρεόγραφα ή εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το όριο των εντόκων που μπορούν να καλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες πέραν το 15 δισ. ευρώ, τότε τα ίδια μέσα του Δημοσίου δεν επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των επομένων εβδομάδων. 

Αναζητούνται 2 δισ. ευρώ

Μπορεί τα έσοδα του Φεβρουαρίου και ειδικά οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ να πήγαν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου κινούμενα εντός των στόχων, ωστόσο τα φορολογικά έσοδα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του Δημοσίου για να πάνε όλα ομαλά έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εξασφαλισθούν 2 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

Οι εναλλακτικές στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών αφορούν: 

α) Στα χρήματα που βρίσκονται στο κοινό κεφαλαίο της Τράπεζας της Ελλάδος και τα οποία ήδη αξιοποιήθηκαν μερικώς για την κάλυψη της χθεσινής έκδοσης εντόκων γραμματίων και  

β) Στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών με ενέχυρο (collateral) μετοχές εταιρειών στις οποίες διαθέτει συμμετοχή το Δημόσιο.

Από αυτές τις δύο εναλλακτικές, τις οποίες τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν εμβαλωματικές και υψηλού ρίσκου, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αντλήσει ποσό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ & 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που συνολικά αναζητά. Αυτό με την προϋπόθεση ότι οι διοικήσεις φορέων θα συναινέσουν στην χρησιμοποίηση των διαθεσίμων τους και ότι οι διαδικασίες για την έκδοση convertible bonds θα τρέξουν άμεσα. Πρέπει να σημειωθεί πως στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, προερχόμενες π.χ. από τον συμβουλευτικό οίκο Lazard, όπως η έκδοση «exotic bonds». Οι περισσότερες από αυτές τις εισηγήσεις έχουν απορριφθεί καθώς απαιτούν πολύμηνη και εξειδικευμένη οικονομική και νομική προετοιμασία.

Η προετοιμασία για το Eurogroup

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται εντατικά προκειμένου στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει στους ομολόγους του αναλυτικά στοιχεία για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου, και τις ανάγκες χρηματοδότησης. Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης θα ενημερώσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα για το που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν συντάξει ειδική έκθεση που περιγράφει αναλυτικά την πορεία του προϋπολογισμού το 2014 και εμπεριέχει αναθεωρημένες προβολές για τον προϋπολογισμό 2015 με αλλαγές τόσο στο μακροοικονομικό σενάριο όσο και σε επιμέρους μεγέθη (φορολογικά έσοδα, δαπάνες, κ.α..)  Παράλληλα, εργάζονται και επί του φακέλου μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει ο κ. Βαρουφάκης στους ομολόγους του. Και στις δύο αυτές διαδικασίες συμμετέχει ενεργά ο οίκος Lazard.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ