2015-03-05 17:42:58
Φωτογραφία για Σκληρό μήνυμα Ντράγκι στην Αθήνα
Μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Λευκωσία Συγκεκριμένα ο κ  Ντράγκι δήλωσε ότι «πρέπει να σημειωθούν άμεσα διαδικασίες για ολοκλήρωση αξιολόγησης και ότι μόνο τότε θα υπάρξει αποκατάσταση της ρευστότητας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι  «Δεσμευόμαστε από κανόνες και απαγορεύεται η νομισματική ενίσχυση κράτους».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει την κανονική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, μόλις υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος που θα αφήνει να εννοηθεί μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του, δήλωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι από τη Λευκωσία όπου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιό της.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από το καταστατικό της να συναινέσει στο ελληνικό αίτημα για αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου πάνω από τα 15 δισ. ευρώ, επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.Για τον ίδιο λόγο, είπε, δεν μπορεί η ΕΚΤ να άρει σήμερα τον αποκλεισμό των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τις πράξεις αναχρηματοδότησής της.


Όσον αφορά στη χρηματοδότηση μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA,, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι αυτή θα συνεχισθεί - σήμερα αποφασίσθηκε από την ΕΚΤ η αύξησή της κατά 500 εκατ. ευρώ - καθώς προυπόθεση γι' αυτή είναι να είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό τόνισε ότι ισχύει, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα. Τόνισε, όμως, ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα δεν είναι πολιτική, αλλά βασίζεται στους κανόνες, προσθέτοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ θέλει περισσότερο από όλους να επαναρχίσει την κανονική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και έχει δείξει το ενδιαφέρον της, χορηγώντας δάνεια 100 δισ. ευρώ έως σήμερα στη χώρα, από τα οποία τα 50 δισ. ευρώ τους δύο τελευταίους μήνες. Πρόκειται, είπε, για δανεισμό που αντιστοιχεί στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ και είναι μακράν ο μεγαλύτερος στην Ευρωζώνη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ