2015-03-06 14:46:17
Φωτογραφία για Επιστολή ΣΙΔΕΙΔΕΛ προς Υπουργό Υγείας
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( ΣΙΔΕΙΔΕΛ ) ΠΑΤΡΑ 03/03/2015.

ΟΙΒΩΤΑ 07 ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ

ΤΚ 252 00

26930-25155

2610-279658 Προς

Υπουργό Υγείας

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Γενικό Γραμ. Υπουργείου Υγείας.

Κύριε Υπουργέ .

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας στην πιο κρίσιμη φάση που μεταπολεμικά διέρχεται η Χώρα και η Ελληνική Κοινωνία, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Ως Σύνδεσμος των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών της Δυτικής Ελλάδας θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς μίας άλλης σημαντικής πλευράς της ΠΦΥ, που αφορά τον τομέα της Διάγνωσης.

Στα χρόνια της κρίσης κατέρρευσε ό,τι θετικό είχε απομείνει τόσο στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ, όσο και στα 2.500 μικρά και μεσαία Εργαστήρια που καλύπτουν γεωγραφικά κάθε γωνιά της Πατρίδας.


Και τούτο δεν έγινε τυχαία . Ήταν επιλογή .

Το ίδιο διάστημα που απαξιώθηκε κάθε δημόσια δομή και αφέθηκε να κλείσει (με αποκορύφωμα το ΙΚΑ), εμφανίστηκε και γιγαντώθηκε στο χώρο της διάγνωσης το Μεγάλο Επιχειρηματικό Κεφάλαιο ( ΜΕΚ ) . Παράλληλα στοχοποιήθηκαν τα μικρά και μεσαία Εργαστήρια για ευνόητους λόγους.

Και για να συμβούν αυτά δομήθηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο και ελήφθησαν μέτρα, που υπηρετούν τέλεια αυτό το σκοπό.

Κύριε Υπουργέ

Ο Ιδιώτης Ακτινολόγος-Βιοπαθολόγος-Κυτταρολόγος-Πυρηνικός Γιατρός ασκεί την ειδικότητά του όπως και οι Συνάδελφοι των άλλων ειδικοτήτων, έρχεται σε επαφή με τους Ασφαλισμένους καθημερινά, καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, εξελίσσεται επιστημονικά, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Πολιτεία και τελικά κρίνεται για όλα αυτά – και μόνον για αυτά από τους Πολίτες. Δίνουμε μαζί με τον Ιδιώτη Κλινικό Γιατρό καθημερινά τη μάχη μας στην ΠΦΥ.

Στην περίοδο αυτή της ανθρωπιστικής κρίσης αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο των εξετάσεών μας και κατά γενική ομολογία το κατορθώνουμε καλά. Εμείς αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε. Τα Εργαστήριά μας στηρίζονται στην προσωπική μας εργασία, δεν είμαστε έμποροι ή επιχειρηματίες και δεν ακολουθούμε τις αρχές του marketing ούτε τις υποδείξεις managers. Δεν προσβλέπουμε στο μέγιστο κέρδος με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο.

Εκ των ενόντων και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη, εξαντλώντας τους δικούς μας οικονομικούς πόρους στήρίζουμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης την ΠΦΥ.

Κύριε Υπουργέ

Την ίδια στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επικαλούνταν την κρίση και την εκτόξευση των δαπανών για τη διάγνωση :

Κατάργησαν κάθε έλεγχο στη διενέργεια εξετάσεων υψηλού κόστους, κρατώντας τις εξετάσεις 1ης γραμμής όχι απλά σε χαμηλό αλλά σε αρνητικό κέρδος (ακτινογραφίες-υπέρηχοι σώματος-γενική αίματος-ούρων-Test Pap κλπ).

Κατάργησαν τα πληθυσμιακά κριτήρια για την αδειοδότηση νέων CT\MRI, ενώ την ίδια ώρα δήλωναν ότι στη Χώρα διενεργείται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των εξετάσεων πανευρωπαϊκά !!

Έδωσαν τη δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα επιχειρήσεων του χώρου στην ίδια πόλη αλλά και σε όλη την Ελλάδα με ότι αυτό σημαίνει.

Κατάργησαν την αναγκαιότητα πλειοψηφίας των Γιατρών στα ΔΣ των Εταιρειών.

Αρνήθηκαν να καθορίσουν ορισμένο αριθμό Γιατρών ανά εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή για να εξοντωθούν τα μικρά και μεσαία Εργαστήρια επεβλήθη οριζόντιο κούρεμα (claw back-rebate) με αποκλειστικά κερδισμένους τους έχοντες υψηλούς τζίρους.

Κύριε Υπουργέ

Ως Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί ζητάμε :

Να υπάρχει ένα σοβαρό σύστημα υγείας που να είναι προσβάσιμο σε κάθε Πολίτη που το χρειάζεται, με ανθρώπινες αξίες στη φιλοσοφία και στη λειτουργία του. Ζητάμε την ενίσχυση ενός σοβαρού δημόσιου τομέα στη διάγνωση και ενός αξιόπιστου ιδιωτικού τομέα με αρχές και έλεγχο, έτσι ώστε ο Ασφ\νος να επιλέγει τον καλύτερο με ιατρικά αποκλειστικά κριτήρια.

Να ενισχυθεί σταδιακά ο προϋπολογισμός για τη διάγνωση από τα 300εκ στα 580εκ όπως ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει ως ελάχιστο απαιτούμενο. Παράλληλα να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και η διενέργεια εξετάσεων υψηλού κόστους με την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που οι επιστημονικές εταιρείες έχουν επεξεργαστεί.

Να απενεργοποιηθεί μέχρι να καταργηθεί νομοθετικά η ληστρική επιβολή του οριζόντιου κουρέματος . Ζητάμε το εντελώς αυτονόητο , δηλαδή να πληρωνόμαστε στο ακέραιο για όποια εξέταση εκτελείται στο Ιατρείο μας.

Ζητάμε ισότιμη αντιμετώπιση . Να καταργηθεί άμεσα η συστέγαση Κλινικών Γιατρών σε διαγνωστικές μονάδες, ώστε να απομακρυνθεί κάθε υποψία “για χειρισμό των Ασφ\νων κατά το δοκούν”.

Να επανέλθουν τα πληθυσμιακά κριτήρια στην αδειοδότηση νέων CT\MRI.

Να καταργηθούν τα απανταχού παραρτήματα των εταιρειών του χώρου καθώς δημιουργούν μονοπωλιακό καθεστώς.

Να δωθούν κίνητρα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ίδρυσης συνεταιριστικών δομών ώστε οι Εργαστηριακοί Γιατροί να έχουν πρόσβαση στην υψηλή τεχνολογία και να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός από το ΜΕΚ.

Να επανέλθει ο έλεγχος των παραπεμπτικών ΑΜΕΣΑ στις δομές του ΕΟΠΥΥ, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες ούτε τη νομιμότητα έχουν, ούτε τη δυνατότητα να προβούν σε αντικειμενικούς και σε βάθος ελέγχους. Άρα η επιβολή τους ήταν τουλάχιστον “άστοχη” και προς διερεύνηση !!

Ζητάμε την υπογραφή ενιαίας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του ΠΙΣ, με όρους αμοιβαία επωφελείς τόσο για το σύστημα όσο για τους λειτουργούς του, χωρίς κανείς να εκβιάζει κανέναν.

Κύριε Υπουργέ

Η σημερινή κατάσταση στην ΠΦΥ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.

Το φιλέτο σε αυτή είναι ασφαλώς η διάγνωση.

Ο Ιδιώτης Εργαστηριακός Γιατρός υπήρξε και αυτός στόχος για ευνόητους λόγους. Αυτό όμως πρέπει να τελειώσει.

Σήμερα υπάρχει η ανάγκη, ελπίζουμε και η θέληση για την αποκατάσταση ισότιμης μεταχείρισης και διακαιοσύνης.

Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση ομαλοποίησης και εξορθολογισμού του συστήματος σε σωστές βάσεις και να διορθώσουμε τις όποιες στρεβλώσεις υπήρχαν και πριν από την κρίση.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι στην προσπάθεια που κάνετε θα έχουμε και λόγο και ρόλο.

Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις για τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος και ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Λ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ