2015-03-23 10:29:58
Φωτογραφία για BLOOMBERG: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ VD
Στην αναφορά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες, στην «έναρξη μιας εβδομάδας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ» προχωρεί σήμερα το πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο θα αποτελέσει πρόδρομο για τις αποφάσεις που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Σημειώνεται δε πως η κυβέρνησή Τσίπρα πρέπει να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, ώστε να ξεκλειδώσει τις παρακρατούμενες για μακρό διάστημα δόσεις, που θα κρατήσουν τη χώρα στη ζωή. «Εγκλωβισμένη εκτός αγορών με τα ταμεία να ξεμένουν, η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εν μέσω ενδείξεων ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα έως τις αρχές του επόμενου μήνα», αναφέρει το Bloomberg. Μάλιστα επικαλείται αξιωματούχο που αντιπροσωπεύει τους πιστωτές  σύμφωνα με τον οποίο «Oι πληρωμές για μισθούς στο τέλος Μαρτίου και συντάξεις αυτή την εβδομάδα θα είναι μια πρόκληση».


Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις εκροές καταθέσεων και στην πιθανή εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Όπως αναφέρεται οι καθαρές αναλήψεις την προηγούμενη Παρασκευή ήταν περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,1 δισ. ευρώ εγκατέλειψαν τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής. Υπογραμμίζεται δε πως οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν την υστέρηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), το ανώτατο όριο του οποίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί και πάλι αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση της Barclays οι αναλυτές της οποίας αναφέρουν πως συνυπολογίζοντας την επανάληψη των εκροών των τραπεζικών καταθέσεων, τα απογοητευτικά δημοσιονομικά δεδομένα και την ελάχιστη πρόοδο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εισαγωγής σύντομα ελέγχων στην κυκλοφορία κεφαλαίων στην Ελλάδα.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ