2015-03-26 19:05:48
Φωτογραφία για Πάτρα: Ανάσταση η σχολική κοινότητα Γυμνασίου - Καταγγελίες για bullying εναντίον μαθητών και καθηγητών από γονείς μαθήτριας
Ανάστατη είναι η σχολική κοινότητα Γυμνασίου της Πάτρας από καταγγελίες για bullying εναντίον μαθητών από τους γονείς μαθήτριας Γυμνασίου, (αλλά εμμέσως και από την ίδια), οι οποίοι φέρονται να στρέφονται και εναντίον των καθηγητών, αλλά και εναντίον άλλων γιονιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκλίνουσα συμπεριφορά του παιδιού και των γονιών του έχει μεγάλο βάθος χρόνου καθώς ξεκινάει από το νηπιαγωγείο, και παρά τις καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να ληφθεί μέριμνα απο την πρωτοβάθμια εμπαίδευση, ενώ τώρα το πρόβλημα μετατέθηκε στην δευτεροβάθμια, με όλη του την ένταση με αποτέλεσμα να αναθερμανθούν καταγγελίες που είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Tην ύπαρξη της καταγγελίας επιβεβαιώνει και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δυετροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πιερρή η οποία αρνήθηκε σε επικοινωνία που είχαμε να δώσει παραπάνω στοιχεία, τονίζοντας τα εξής: "Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ενήμερη και επιλαμβάνεται του θέματος, εξαντλώντας κάθε παιδαγωγική διαδικασία, πάντα προς όφελος των παιδιών και των μαθητών μας"


ΑΠΙΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

H υπόθεση αυτή έχει παρελθόν και είναι ενδεικτική της απουσίας των κατάλληλων μηχανισμών αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από την εκπαιδευτική κοινότητα που μέχρι σήμερα απλώς παρακολουθούσε την κατάσταση, αρκούμενη όλα αυτά τα χρόνια σε μετεγγραφές της μαθήτριας, η οποία έχει αλλάξει πολλά σχολεία, μεταφέροντας ωστόσο πάντα μαζί της το πρόβλημα το οποίο συνίσταται όχι μόνο στη δική της συμπεριφορά, αλλά, κυρίως στην συμπεριρφορά των γονιών της απέναντι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η υπόθεση αυτή, είναι αποδεικτική της παραλυτικής στάσης των μηχανισμών της εκπαίδευσης απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις και η αναφορά σε λεπτομέρειες, αποσκοπεί στην ανάδειξη αυτής ακριβώς της διάστασης που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Η συγκεκριμένη μαθήτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργούσε προβλήματα τα οποία έσπευδαν να λύσουν οι γονείς της, απο το δημοτικό, απειλώντας παιδιά, γονείς αλλά και νηπιαγωγούς.

Όλα ξεκίνησαν όμως από αυτούς, από το νηπιαγωγείο. Στο πρώτο σχολείο στο οποίο πήγε, πολύ γνωστό και κεντρικό σχολείο της Πάτρας, (τα ονόματα των σχολείων δεν αναφέροναι για να μην γίνει ταύτιση της μαθήτριας) δημιουργήθηκαν μεγάλες εντάσεις με αποτέλεσμα με την παρέμβαση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει μεταγραφή του παιδιού σε άλλο σχολείο, αφού πρώτα οι οι γονείς της έκαναν μήνυση στη διευθύντρια του σχολείου από όπου αποπέμθηκε. Ο λόγος τότε δεν ήταν το παιδί, αλλά η απάιτηση των γονιών να το πηγαίνουν όποια ώρα ήθελαν.

Στο νέο σχολείο,τα πράγματα ήταν ήσυχα.

Στο τρίτο νηπιαγωγείο όμως, επίσης εκτός του κέντρου της πόλης, ακολούθησαν απίθανα περιστατικά μεταξύ των οποίων και αναφορές στο αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία κάθε τρεις και λίγο πήγαινε στο σχολείο λόγω απειλών εναντίον της νηπιαγωγού.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται καταγγελία ότι εις εκ των γονέων άφησε το παιδί έξω στο δρόμο εκνευρισμένος επειδή του χάλασε το μηχανάκι, λέγοντας την νηπιαγωγό ¨πάρτο και φάτο".

Στην πρώτη δημοτικού αρχίζουν να έρχονται τα παράπονα από τα παιδιά. Η μαθήτρια φέρεται να μετέφερε στους γονείς της ψευδείς κατάστασεις με δράστες ανυποψίαστους συμμαθητές, πολλές εκ των οποίων είχαν πρωταγνίστρια την ίδια και τότε έφταναν στο σχολείο αυτοί για να ...καθαρίσουν.

Φωνές, ουρλιαχτά, επιθέσεις εναντίον των παιδιών που στοχοποιούνταν και των γονιών τους.

"Η μητέρα κρεμασμένη στα κάγκελα, φώναζε στα παιδιά να μην κάνουν παρέα με το "κακό" παιδί που έκανε στην κόρη της πράγματα τα οποία το παιδί δεν είχε κάνει και να κάνουν παρέα μόνο με το δικό της το παιδί¨ λέει μητέρα η οποία είχε ζήσει τα περιστατικά από κοντά.

Ο διευθυντής την διώχνει απο τα κάγκελα με αποτέλεσμα να κάνουν αναφορά στον διευθυντή και αναφορά στον εισαγγελέα ανηλίκων, κατηγορώντας ότι το παιδί τους δέχεται επίθεση από την μητέρα του παιδιού που είχαν στοχοποιήσει.

Αλλάζει ο διευθυντής, αρχίζουν ξανά τα προβλήματα. Η κόρη της οικογένειας, διατείνεται ότι ένα παιδί την πήγε στις τουαλέττες και της έσπασε το δόντι. Το παιδί λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

Οι γονείς επιστρέφουν στο σχολείο βρίζοντας και απειλώντας τα παιδιά. Γίνεται αναφορά στην πρωτοβάθμια αλλά άκρη δεν βγαίνει. Ακολουθεί νέα μεταγραφή. Νέες αναφορές στο τμήμα.

Και η ιστορία φέρεται να συνεχίζεται έτσι μέχρι που φέτος, στο Γυμνάσιο, η κατάσταση άρχισε να φτάνει στο απροχώρητο με νέες αναφορές για επιθέσεις εναντίον πιαιδών από τους γονείς, με ύβρεις και απειλές, αλλά και με αναφορές για μηνύματα στον υπολογιστή συμμαθητών από την μαθήτρια, η οποία καταγγέλει ότι δέχεται και αυτή μηνύματα και σημειώματα.

"Υπάρχει μάλιστα πληροφορία ότι οι γονείς, απείλησαν να πέσουν πάνω σε παιδιά του σχολείου με το μηχανάκι για να τα τρομάξουν, ενώ απειλές, και μήνυση λέγεται ότι έλαβε και άλλος γονιός καθώς οι μηνύσεις είναι πάγια τακτική επίθεσης.

Η κοινότητα του σχολείου είναι εξοργισμένη και σήμερα υπήρξε σύσκεψη εκπαιδευτικών για το θέμα στην δευτεροβάθμια.

Γονείς παιδιών κάνουν λόγο για bullying που δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα καθώς το πρόβλημα δεν λύνεται με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και ζητούν να ληφθεί σοβαρή μέριμνα, πρώτα από όλα για το ίδιο το παιδί που έχει ανάγκη την ουσιαστική βοήθεια της εκπαίδευσης.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ