2015-03-30 08:53:07
Φωτογραφία για ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Στη Βουλή φέρνει σήμερα εκτάκτως τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο Brussells group και την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφενός να δηλώσουν αν στηρίζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αφετέρου αν θα στηρίξουν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος θα ρίξει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αν υπάρξει συμφωνία στο Brussels group, «εκ των πραγμάτων η παράταση της δανειακής σύμβασης και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περνά στο περιθώριο».

Χθες ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις στο Brussels group. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και τα όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας διαβεβαιώνοντας τα μέλη του οργάνου ότι οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν ως έχουν και δεν έχει υπάρξει καμία μεταστροφή.


Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο από το οποίο προσδοκά αύξηση εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ και το οποίο επενδύει κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα και την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου. 200 εκ. ευρώ αναμένεται να αποδώσει η αλλαγή του τρόπου προμηθειών και άλλα 20 εκ. ευρώ η αύξηση του φόρου πολυτελείας, ωστόσο η λίστα δεν περιλαμβάνει ούτε την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ούτε κάποιον έκτακτο φόρο στα μεγάλα εισοδήματα, ενώ σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ν αναφέρει ότι θα συζητηθούν. Ταυτόχρονα, όμως, στις ελληνικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που δημιουργούν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση της υποχρέωσης μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και η διατήρηση του τρόπου χορήγησης του ΕΚΑΣ ως έχει.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτά τα μέτρα γνωρίζοντας ότι εκ των προτέρων ότι δεν θα τα εγκρίνουν οι θεσμοί. Δεν προτίθεται ωστόσο να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θεωρεί ότι παρά τις ενστάσεις των θεσμών, είναι δυνατόν να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους χρηματοδότηση χωρίς υφεσιακά μέτρα, καθώς αυτοί δεν θα επιλέξουν να «πνίξουν» την ελληνική οικονομία και να θέσουν σε κίνδυνο έτσι την ενότητα της Ευρωζώνης.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ