2015-03-30 10:57:01
Φωτογραφία για LesvosPost.com: Βράβευση της δασκάλας και των μαθητών από την Άντισσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για το βίντεο με το bullying που κάνει τον γύρο του κόσμου...[video]
Βράβευση της δασκάλας και των μαθητών από την Άντισσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για το βίντεο με το bullying που κάνει τον γύρο του κόσμου «Μη φοβάσαι… μίλα σε κάποιον!», λένε στο βίντεο που ετοίμασαν μαζί με τη δασκάλα τους οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Γ’ και Δ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άντισσας, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα, σε μια δράση του σχολείου τους ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Το βίντεο αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της Unisef Ελλάδος και έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Η Αθηνά Πολυχρόνη, δασκάλα του Δημοτικού σχολείου Άντισσας, ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, έχοντας ήδη κάνει παρόμοιες δράσεις και σε σχολείο της Χίου όπου είχε υπηρετήσει, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying) στις 6 Μαρτίου. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από βιωματικές δράσεις. Και οι 16 μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διάφορους ρόλους στο βίντεο που ετοίμασαν μαζί με τη δασκάλα τους.


Η απήχηση της δράσης αυτής στους μαθητές ήταν εντυπωσιακή, αφού όπως μας είπε η κ. Πολυχρόνη «παίζοντας» ρόλους για τις ανάγκες του βίντεο είτε ως θύματα, είτε ως θύτες, αντιλήφθηκαν πράγματα που δεν είχαν συνειδητοποιήσει.

«Οι μαθητές παρακολούθησαν στην τάξη διάφορα βίντεο (από κυβερνητικές και μη οργανώσεις) σχετικά με τις μορφές βίας, την πρόληψη, αλλά και τα αίτιά της. Οι αντιδράσεις τους ήταν συγκινητικές και τρυφερές, καθώς κάποια από τα παιδιά με ρώτησαν αν μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε τηλέφωνο το αγοράκι που έκλαιγε σε ένα βίντεο για να γίνουμε εμείς οι φίλοι του. Επίσης, αρκετοί μαθητές είδαν τον εαυτό τους μέσα από τους πρωταγωνιστές των βίντεο και τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για δικά τους περιστατικά κατά τα οποία ήταν θύματα, αλλά και θύτες. Μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων δώσαμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι από δω και πέρα θα προσπαθούμε να υπερασπίζουμε εμάς, να υπερασπιζόμαστε τους άλλους και να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας! Κοινό ομαδικό συμπέρασμα «Όχι στη βία, ναι στη φιλία!«».

«Οι βιωματικές δραστηριότητες και η χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας) στη διδακτική πράξη προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών, κάνουν εφικτή την ενεργή συμμετοχή τους στο σχολείο και συντελούν στην αποτελεσματική επίτευξη του αρχικού στόχου που είναι η γνώση», μας λέει η κ. Πολυχρόνη.

Το βίντεο του Δημοτικού σχολείου Άντισσας αναρτήθηκε από την επίσημη σελίδα της Unicef Greece στο διαδίκτυο, σαν μέρος της καμπάνιας της κατά του σχολικού εκφοβισμού και μέσα σε λίγα λεπτά είχε χιλιάδες επισκέπτες. Η ίδια η εκπαιδευτικός είχε στείλει το βίντεο μαζί με αίτημα για αποστολή υλικού από τη Unicef σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. «Δεν περίμενα ότι θα επέλεγαν το βίντεο αυτό, καθώς προφανώς ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι που από τη δική μας δράση, καταφέραμε να στείλουμε μήνυμα προς χιλιάδες αποδέκτες», είπε στα «Νέα της Λέσβου» η κ. Πολυχρόνη.

Εκτός από το βίντεο οι μαθητές ζωγράφισαν επίσης για το σχολικό εκφοβισμό και οι δημιουργίες τους εντυπωσιάζουν και συγκινούν.

Την Παρασκευή πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου βράβευσε την δασκάλα.

Για την βράβευση της η κα Αθηνά Πολυχρόνη είπε: Θα επαναλάβω κάτι που είπα χθες στα παιδιά την ώρα της βράβευσης μας από το Δημοτικό συμβούλιο! Αν στη ζωή τους συνεχίσουν να κοπιάζουν υπερασπιζόμενοι το καλό, τότε σίγουρα θα συναντήσουν πολλούς συμμάχους!!

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο βραβεύτηκε  και ο μαθητής Ραφαήλ Ψυρούκης ο οποίος διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα είδε όλα ο σπίκερ! (ΦΩΤΟ)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα είδε όλα ο σπίκερ! (ΦΩΤΟ)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ