2015-04-02 09:28:14
Φωτογραφία για ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι θεσμοί πολλές από τις νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε χθες Τετάρτη στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group) η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες οδηγούν σε εκτιμώμενο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για το 2015. Ως θετικό αναγνωρίζεται από την πλευρά των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ πως πλέον η συζήτηση γίνεται στη βάση των στόχων του αρχικού προγράμματος και έχει εγκαταλειφθεί η «ασάφεια» σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα πρέπει να τονισθεί πως μέχρι την παρελθούσα Παρασκευή και πριν την εκκίνηση των συζητήσεων του Brussels Group η κυβέρνηση μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015. Πάντως, η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που αποκάλυψαν χθες οι Financial Times δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις τεχνικές ομάδες των θεσμών στην Αθήνα αν και έχει περιέλθει μερικώς σε γνώση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, δεν συντάχθηκε από αυτές.


Ουσιαστικά, όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει την αρχική της διακήρυξη για διατήρηση του 70% των παρεμβάσεων του Μνημονίου και αντικατάσταση του εναπομείναντος 30% με νέες ισοδύναμες  παρεμβάσεις. Η σχετική λίστα που κατά την κυβέρνηση βασίζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου προβλέπει τρία διαφορετικά σενάρια για την διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου Μνημονίου 3% του ΑΕΠ. Αυτό με την παραδοχή ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% του ΑΕΠ και ο αποπληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 0,5%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,1% του ΑΕΠ, με την λήψη εισπρακτικών μέτρων που θα αποδώσουν κατ' ελάχιστο 4,68 δισ. ευρώ, αλλά και την πραγματοποίηση πρόσθετων δαπανών 1,14 δισ. ευρώ.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,9% του ΑΕΠ, με την λήψη εισπρακτικών μέτρων που θα αποδώσουν το μέγιστο ύψους 6,61 δισ. ευρώ, αλλά και την πραγματοποίηση πρόσθετων δαπανών 1,14 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως από τις αποκρατικοποιήσεις θα εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ το 2015 και ότι στην βάση των προαναφερθέντων πρωτογενών πλεονασμάτων τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος στα 19 δισ. ευρώ, έναντι 21,7 δισ. ευρώ της προηγούμενης εκτίμησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί πως ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ τρέχουν μοντέλα που τοποθετούν τις εφετινές χρηματοδοτικές ανάγκες πάνω από τα 26 δισ. ευρώ.

Πολλές οι ασάφειες

Τα περισσότερα από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση θεωρούνται από την τρόικα υπερεκτιμημένα ως προς την εισοδηματική τους απόδοση. Ωστόσο, ζήτημα γεννάται με το τι τελικά θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, κάτι που δεν αποσαφηνίζεται στη κυβερνητική λίστα, καθώς όπως προκύπτει από αυτή ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων φέρεται να περιλαμβάνεται κανονικά στο σενάριο βάσης που οδηγεί σε πλεόνασμα 1,2%. Εάν ο εν λόγω φόρος αντικατασταθεί με άλλο φόρο ακινήτων μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης, που δεν θα φέρει τα 2,65 δισ. ευρώ που απέδωσε ο ΕΝΦΙΑ, τότε αυτή η απώλεια θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα μέτρα. Στη λίστα που κοινοποιήθηκε χθες στο Brussels Group δεν υπήρξε όμως κάποια αναφορά, και αυτό επισημάνθηκε αρμοδίως.

ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ