2012-05-04 00:24:44
Φωτογραφία για Δέκα Μικροί Νέγροι
του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Λυπάμαι που το λέω και ειλικρινά θα προτιμούσα να ήταν διαφορετικά. Αλλά την Κυριακή πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία παρά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα - ακόμη και για την Ελλάδα!

Δεν είναι απλώς η αποτίμηση της χειρότερης προεκλογικής εκστρατείας που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι η ψυχρή διαπίστωση μιας αλήθειας την οποία πρώτη έχει ομολογήσει η Ανγκελα Μέρκελ: «Στις μέρες μας, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι εσωτερική πολιτική».

Ευλόγως, λοιπόν, πολύ περισσότερο προσδοκούμε μια τροποποίηση των δεδομένων από την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ παρά από τους δικούς μας «δέκα μικρούς νέγρους» - για να θυμηθώ το αριστούργημα της Αγκαθα Κρίστι.

Διότι η προεκλογική αντιπαράθεση στην Ελλάδα ολοκληρώνεται αύριο χωρίς εκπλήξεις, χωρίς εμπνεύσεις και με τη βαρετή αναμέτρηση δύο εξίσου ανόητων λαϊκισμών.


Από τη μια πλευρά, έχουμε τον λαϊκισμό όσων ανακήρυξαν το Μνημόνιο σε αδιαμφισβήτητο και αναπόφευκτο μονόδρομο της εθνικής μας ύπαρξης. Οσων αδυνατούν να σχεδιάσουν, να διαπραγματευτούν και να εφαρμόσουν μια αυθεντική αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία θα συνδυάζει αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

Για να το πω με άλλα λόγια, είναι ένας λαϊκισμός που περιφέρει την υποτέλεια μεταμφιεσμένη σε υπευθυνότητα - υποκριτική υπευθυνότητα!

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον λαϊκισμό των εύκολων λύσεων και των πρόχειρων διαγγελμάτων, των καταγγελιών και των εξαγγελιών, των καφενόβιων και των σαλταδόρων. Οσων αντιμετωπίζουν την κρίση όχι ως καταστροφή αλλά ως όχημα για να προωθήσουν την αφεντιά τους.

Για να το πω κι αυτό με άλλα λόγια, είναι ένας λαϊκισμός που περιφέρει την ανευθυνότητα μεταμφιεσμένη σε μαγκιά - τζάμπα μαγκιά!

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο Συμπληγάδες θα κληθεί να ψηφίσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή. Εξουθενωμένος και θυμωμένος, καταπονημένος και οργισμένος, απελπισμένος και φοβισμένος.

Είμαι εκ προοιμίου βέβαιος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εμπεριέχει όλα αυτά τα στοιχεία σε δόσεις που απομένει να προσδιοριστούν.

Ούτως Ή άλλως, αυτούς έχουμε και κάποιους από αυτούς θα πρέπει να ψηφίσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ενθουσιασμός περισσεύει αλλά εξ όσων γνωρίζω ο Μπαράκ Ομπάμα πολιτεύεται σε άλλη χώρα Ακόμη πιο βέβαιος, όμως, είμαι πως ό,τι και αν προκύψει από τις κάλπες θα έχουμε ένα αποτέλεσμα αλλά χωρίς καμία λύση.

Και γι' αυτό προσδοκώ ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να ανοίξουν μια προοπτική διαφορετικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διότι αν τα κάνουν και αυτοί μούσκεμα με την ψήφο τους, τότε δεν βλέπω τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να προσθέσει στη μαυρίλα μας κάποιο ίχνος αισιοδοξίας.

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ