2015-04-18 05:06:05
Φωτογραφία για Υπ. Υγείας: Σχέδιο για την παροχή φροντίδας υγείας στους πρόσφυγες
Λειτουργία πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων, αξιοποίηση του Λιμενικού και των Σωμάτων Ασφαλείας στις περιοχές «υποδοχής» αλλοδαπών και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι... οι τρεις βασικοί άξονες επάνω στους οποίους οικοδομούν το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το σχέδιο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους νεοεισερχόμενους κατά κύριο λόγο πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, αφορά τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) στην Περιφέρεια Αττικής και περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το κόστος του εργου θα καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.


Τι προβλέπει το σχέδιο

Το μείζον ζητούμενο και στόχος των δράσεων που θα αναπτυχθούν με βάση αυτό το σχέδιο, είναι η ασφάλεια κατά την υποδοχή των μεταναστών- προσφύγων και η προστασία της ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης στους πληθυσμούς αυτούς, η παραπομπή τους σε άλλες δομές του ΕΣΥ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο και η προάσπιση της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού.

Βασικά σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

1.Δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα ΠΚΚΜ Αττικής. Οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα διαθέτουν τον αναγκαίο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.

2.Δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

3.Δράσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας όσων εμπλέκονται στο μηχανισμό υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών (στελέχη Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού κλπ).

4. Δημιουργία συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων.

5. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ