2015-04-20 11:22:39
Φωτογραφία για «Η διαφθορά στον τομέα υγείας σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργ. Δημόπουλος

Η διαφθορά ως φαινόμενο δεν αποτελεί γνώρισμα της εποχής ούτε και χαρακτηρίζει μόνο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αλλά οι ρίζες της ανάγονται στην αρχαιότητα. Στον τομέα της υγείας η διαφθορά σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας στην οποία εμπλέκονται τόσο οι υπηρετούντες στη διαχείριση χρημάτων και προμηθειών όσο και οι εμπλεκόμενοι πάροχοι υγείας προκειμένου να προσπορίσουν παράνομο όφελος.

Τα παραπάνω επισήμανε ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος, μιλώντας από το βήμα του 34ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης.

Ο κ. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται ότι δεν διαθέτουν ασφαλείς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για την παρακολούθηση της κατανάλωσης του φαρμακευτικού και άλλου υλικού και ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο της συνταγογραφίας επειδή αφενός είναι υποστελεχωμένα και αφετέρου έχουν να εκτελέσουν καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό συνταγών.


Παράλληλα επισήμανε ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος της σπατάλης, της παραοικονομίας και της διαφθοράς θα είχε ως συνέπεια τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και θα μπορούσε να επιτευχθεί βασιζόμενος στις εξής αρχές:

* Μελέτη και θέσπιση κατάλληλου συστήματος εσωτερικού ελέγχου στα δημόσια νοσοκομεία.

* Αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου προμηθειών καθώς και θεσμοθέτηση του συστήματος ελέγχου των δημόσιων προμηθειών και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

* Ενδυνάμωση των τακτικών ελέγχων στα δημόσια νοσοκομεία και τα Σώματα Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης τα οποία είναι στελεχωμένα με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό το οποίο έχει τις απαιτούμενες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του ελέγχου.

* Εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων διοίκησης στα δημόσια Νοσοκομεία.

* Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση των συστημάτων διοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά παρόμοιας φύσεων προβλήματα.

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/811239/i-diafthora-ston-tomea-ugeias-shetizetai-me-tin-katahrisi-exousias/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ