2015-04-21 13:24:01
Φωτογραφία για BLOOMBERG: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ELA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τον περιορισμό της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί κάποιο σχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση του ποσοστού απομείωσης στα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σταδιακά αυξάνονται τα μέλη της ΕΚΤ που τάσσονται κατά της επέκτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, η προσεχής συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου θα αποτελέσει ένα τεστ για την ελληνική κυβέρνηση και τις προθέσεις της.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη ανάγκη των κεφαλαίων που αντλούν μέσω του μηχανισμού ELA. Αποκλεισμένες από τις πράξεις της ΕΚΤ και με την εκροή καταθέσεων να συνεχίζεται, ο μηχανισμός είναι από τις λίγες πηγές χρηματοδότησης που έχουν απομείνει. Παρ’ όλα αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 3 δις. ευρώ, προκειμένου να αντιδράσει σε περίπτωση μαζικής φυγής καταθέσεων.


Επίσης, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει απομείωση της αξίας των ενέχυρων που διαθέτουν στην ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Αν και το μέτρο δεν έχει συζητηθεί επισήμως από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μπορεί να προωθηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η EKT έχει επιμείνει στον αυστηρό έλεγχο της χρήσης του ELA, καθώς ανησυχεί ότι μπορεί να αντληθούν κεφάλαια, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση, μέσω των αγορών βραχυπρόθεσμων τίτλων, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ