2015-04-23 13:32:01
Φωτογραφία για Πώς μπορούν να γίνουν χώροι πρασίνου τα 13 στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης
Επιστολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης σε πέντε υπουργούς και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το καθεστώς σε κάθε στρατόπεδο

Επιστολή σε πέντε υπουργούς και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάγκη να μην πουληθούν, αλλά να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά και να αποδοθούν ως ελεύθεροι χώροι στην τοπική κοινωνία τα 13 ανενεργά στρατόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης έστειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, απόψε (χθες) στις 7 το απόγευμα διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης αδιαπραγμάτευτη ζωτική ανάγκη πρασίνου για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της πόλης», στο πολιτιστικό κέντρο «Χρ. Τσακίρης» στη Σταυρούπολη, με κεντρικούς ομιλητές το μέλος της γραμματείας Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κακούρο και την πανεπιστημιακό, Σάσα Λαδά.

Στην επιστολή της προς τους υπουργούς, Πάνο Καμμένο, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιάννη Τσιρώνη, Νάντια Βαλαβάνη και Κώστα Ήσυχο, αλλά και στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η ΝΕ Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σειρά στοιχείων για καθένα από τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καταδεικνύει πως γίνεται μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων.

Οι πολύτιμοι χώροι των στρατοπέδων εξάλλου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα… ισοδύναμο απέναντι στις διαρκείς απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, κάτι το οποίο γνωρίζουν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να το αποδέχονται, αφού εδώ και πολλά χρόνια οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος τηρούν συνεπή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των συγκεκριμένων χώρων.

Η ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τη δραματική έλλειψη πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (που είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τα διεθνώς αποδεκτά όρια) και ζητά «τη μετατροπή των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σε ελεύθερους, δημόσιους κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου».

Η κατάσταση ανά στρατόπεδο

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η καταγραφή ανά στρατόπεδο που έχει κάνει η ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:

-Παύλου Μελά: Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Ιδιοκτησία ΥΠΕΘΑ/ΤΕΘΑ, εκτός από μία έκταση περίπου 50 στρεμμάτων που ανήκει στο Δημόσιο. Συνολική έκταση  380 στρ. Το ΤΕΘΑ έχει προχωρήσει σε συμφωνία διανομής με την προηγούμενη δημοτική αρχή Παύλου Μελά που θα οδηγήσει σε αύξηση του δομημένου χώρου σε βάρος των τεράστιων αναγκών της περιοχής σε πράσινο.

-Καρατάσιου: Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έκταση 672 στρ. Το ΤΕΘΑ φέρεται ως ιδιοκτήτης αλλά διεκδικείται  βάσιμα από το ΥΠΟΙΚ/ΔΑΠ/ΚΥΔ. Προσωρινά παραχωρήθηκαν (26/10/2005) κατά χρήση στο Δήμο Παύλου Μελά 120 στρέμματα. Στα όρια του υπάρχει ρέμα συνεχούς ροής με τεράστια αξία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ η μετατροπή του σε αστικό πάρκο υψηλού πρασίνου είναι ιδιαίτερα εύκολη και αναγκαία.

-Κόδρα: Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος  πρασίνου και ιστορικός τόπος ενώ μεγάλο τμήμα του είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί ενιαίο σύνολο με το  παραλιακό μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς. Στα υφιστάμενα στρατιωτικά κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία και μόνο σε αυτά επιτρέπεται η εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων).

-Νταλίπη: Μερικώς ενεργό. Έκταση 220 στρ. Έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος αστικού πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων υπερτοπικού χαρακτήρα. Η ταχύτατη οικοδόμηση μεγάλων περιοχών γύρω από αυτό καθιστά απολύτως απαραίτητη την αναθεώρηση όλων των σχεδιασμών, τη μη αύξηση του δομημένου χώρου και τη μετατροπή του αδόμητου χώρου (πλην των νεκροταφείων) σε αστικό πάρκο υψηλού πρασίνου, στο Δήμο Καλαμαριάς.

-Μ. Αλεξάνδρου: Μερικώς ενεργό. Ιδιοκτησίας του ΥΠΟΙΚ/ΔΑΠ/ΚΕΔ, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ως ενιαίο ακίνητο με το στρατόπεδο Παπακυριαζή μαζί με δημόσιες υποδομές που έχουν αναπτυχθεί. Έκταση 231 στρ. 58 στρέμματα παραμένουν σε χρήση από στρατιωτικές υπηρεσίες. Στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης.

-Παπακυριαζή: Ανήκει στο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και είναι ενεργό. Έκταση  223 στρ. Ιδιοκτησίας ΥΠΟΙΚ/ΔΑΠ. Τμήμα του αποχαρακτηρίσθηκε την 16/9/2005 υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (6,8 στρ. για τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου και 1,4 στρ. για την επέκταση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών). Μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ως ενιαίο ακίνητο της ΔΑΠ μαζί με το στρατόπεδο Μεγ. Αλεξάνδρου.

-Γ’ Σώμα Στρατού: Ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και είναι μερικώς ενεργό. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και περιλαμβάνει τα κτίρια Γ’ Σώματος Στρατού και έκταση 22 στρ. περίπτερο στρατιωτικής χρήσης και διατηρητέο κτίσμα που φιλοξενεί το Σώμα Προσκόπων.

-Μυστακίδη: Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έκταση 7,5 στρ. βρίσκεται εντός της ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται θετική γνώμη από πλευράς ΥΕΘΑ για να παραχωρηθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

-Πρώην 424 ΓΣΝΕ: Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Περιλαμβάνει σύγχρονα και διατηρητέα κτίσματα που εκκενώθηκαν ή υπολειτουργούν μετά τη μετεγκατάσταση του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ελλάδας στις νέες εγκαταστάσεις του στην περιφερειακή οδό. Υπάρχουν πολλά σχέδια για την αξιοποίηση των κτηρίων του και είναι στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

-Φαρμάκη: Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έκταση 49 στρ. αδόμητο, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων δημοσίων υπηρεσιών και πρόσφατα καταλήφθηκε προσωρινά από έργα του μετρό στην επέκταση προς Καλαμαριά. Ιδιαιτέρως κρίσιμο να μετατραπεί σε αστικό πάρκο υψηλού πράσινου σε συνέχεια της Έπαυλης Αλλατίνη (έδρα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας). Στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

-Πρώην Ναυτική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου:  Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έκταση 5,3 στρ. στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και Μοσχονησίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετατροπή σε αστικό πάρκο υψηλού πρασίνου σε λειτουργική συνέχεια της Έπαυλης Αλλατίνη και του στρατοπέδου Φαρμάκη και με παρακείμενα σχολεία, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πάρκο ανάσα για την ευρύτερη περιοχή. Πιθανή αξιοποίηση υφιστάμενων ιστορικών κτισμάτων για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις.

-Ζιάκα: Ανήκει στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έκταση 121 στρ. «Η Στρατιωτική Υπηρεσία γνωμάτευσε (23/11/2007) την πλήρη αποδέσμευση και επιστροφή στο Υπουργείο Οικονομικών/Διεύθυνση Ανταλλαξίμου Περιουσίας/ Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου (ΥΠΟΙΚ/ΔΑΠ/ΚΥΔ) του συνόλου της έκτασης ιδιοκτησίας της [το ότι επιστρέφεται σημαίνει ότι δεν ήταν ιδιοκτησία], ως μη αναγκαία  για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών».

-Γκόνου: Στα όρια του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Έπαυσε η στρατιωτική χρήση. Έκταση περίπου χιλίων στρεμμάτων ανήκει στον ΟΣΕ μετά από ανταλλαγή με το στρατόπεδο Κακιούση. Μέρος του έχει διατεθεί για δημιουργία καταυλισμού Ρομά.

ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=220469
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ