2015-04-23 18:07:44
Φωτογραφία για Τραπαζοϋπάλληλοι: «Όχι» σε μεταφορά 150 εκατ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων
Η πρώτη άρνηση μετά την πιεστική έκκληση της κυβέρνησης προς τα ταμεία ήρθε... από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΤ που συνεδρίαζε σήμερα δεν ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Υπενθυμίζουμε ότι οι σύλλογοι εργαζομένων στις τράπεζες Alpha Bank και πρώην Εμπορική είχαν στείλει εξώδικο στη διοίκηση του ταμείου για να προστατεύσουν -όπως τόνισαν- τα συμφέροντά τους.

Την ίδια ώρα, ορισμένες διοικήσεις ταμείων φαίνεται ότι έλαβαν τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονταν από το διευκρινιστικό σημείωμα που τους έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος για την τύχη των διαθεσίμων τους.

Θυμίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι:

α) Τα διαθέσιμα του ταμείου θα αποδεσμεύονται άμεσα αν πρόκειται για μικρό ποσό (το 10% των συνολικών κεφαλαίων του). Αν πρόκειται για μεγαλύτερο ποσό θα πρέπει να έχει ειδοποιήσει την ΤτΕ δύο ημέρες νωρίτερα. Διαφορετικά το ταμείο αναγκαστικά θα περιμένει λίγες ημέρες για την ανάληψη των διαθεσίμων που χρειάζεται.


β) Η τράπεζα συστήνει στα ταμεία να την ενημερώνουν σε τριμηνιαία βάση για τα χρήματα που θα χρειαστεί να αποσύρουν από το λογαριασμό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σημείωμα:

- Κρίνεται σκόπιμο η μεταφορά των κεφαλαίων των φορέων στην ΤτΕ να συνοδεύεται από ένα προγραμματισμό των απαιτουμένων μελλοντικών αναλήψεων σε κυλιόμενη βάση για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου ημερολογιακού τριμήνου.

- Εξυπακούεται ότι τα κεφάλαια που μεταφέρονται είναι κατ' αρχήν άμεσα διαθέσιμα προς απόληψη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μια έγγραφη προειδοποίηση τουλάχιστον δύο ημερών ώστε να είναι δυνατή η αποδέσμευση των ζητούμενων κεφαλαίων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των ρέπος με το ελληνικό δημόσιο. Ειδικότερα αν το ζητούμενο προς απόληψη ποσό είναι μικρό, έως 10% των συνολικών κεφαλαίων του φορέα, ή αφορά σε προγραμματισμένη ανάληψη, η αποδέσμευση θα γίνεται άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν πρόκειται για ανάληψη μη προγραμματισμένου ποσού που αφορά σε έκτακτες ανάγκες του φορέα, η ικανοποίηση του αιτήματος μπορεί να αναβληθεί για λίγες ημέρες για προηγούμενες συνεννοήσεις με το ελληνικό δημόσιο για τον επαναπρογραμματισμό των πράξεων ρεπος.

- Διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός στις επενδυτικές επιλογές για τα διαθέσιμα της ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ, δηλαδή η διενέργεια ρέπος μόνο με το ελληνικό δημόσιο και με εξασφάλιση ΕΓΕΔ οδηγεί μεθοδολογικά σε αποτίμηση η οποία ταυτίζεται με την εκάστοτε αξία τοποθετήσεων του κάθε φορέα στην ΤτΕ. Δηλαδή για κάθε ευρώ τοποθέτησης προς επένδυση, η απαίτηση είναι 1 ευρώ.

-Ειδικά για τα ταμεία που δεν έχουν διαθέσιμα, καθώς τα χρησιμοποιούν συνέχεια για τρέχουσες ανάγκες, η ΤτΕ διευκρινίζει ότι θα εξακολουθήσουν να τηρούν τον υφιστάμενο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισής τους σε εμπορική τράπεζα. Επομένως, η ανάθεση της ταμειακής διαχείρισης συνεχίζει να γίνεται από τις εμπορικές τράπεζες που έχουν ήδη επιλεγεί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ