2015-04-25 15:27:15
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Οι φοιτητές καινοτομούν! Μετά το ηλιακό τρίκυκλο... κατασκεύασαν το ηλιακό τετράτροχο(buggy)!
Το ηλιακό τρίκυκλο που κέρδισε τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και την προσοχή-ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και ο νέος ερευνητικός στόχος των φοιτητών του Αγρινίου, το ηλιακό τετράτραχο(buggy), αναμένεται να παρουσιαστούν στην 2η έκθεση καινοτομίας «Patras IQ 2015» η οποία και ξεκινά σήμερα.

Η «2η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras Innovation Quest (PatrasIQ) 2015», διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα διαρκέσει έως και τις 26 Απριλίου 2015 στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος».

Το ηλιακό τρίκυκλο, φορτίζει με τον ήλιο και μπορεί να διανύσει σε συνεχή χρήση χωρίς φόρτιση έως και 30 χιλιόμετρα.

Το ηλιακό τρίκυκλο κατασκευάστηκε στο Αγρίνιο από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων(Χανδόλιας Ιωάννης-Αλέξανδρος, Φιλιανάκης Νικόλαος, Παταρόκας Βαλάντης, Ψυλλάκης Γιώργος).


Πρόκειται για ένα μέσο μοναδικής οικολογικής μετακίνησης με ελάχιστο κόστος και όπως αναφέρει ο αν.καθηγητής του Τμήματος κ.Φραγκίσκος Κουτελιέρης πρόκειται για την δεύτερη διπλωματική που δίνεται στους φοιτητές του εν λόγω τμήματος.Η πρώτη ιδέα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2011 με την πρώτη έκδοση να κυκλοφορεί το καλοκαίρι του 2012,ενώ η δεύτερη βελτιωμένη έκδοση κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης του Αγρινίου σήμερα.

"Όπως γνωρίζουμε, η χώρα μας χαρακτηρίζεται για την ηλιοφάνεια της και παράλληλα, οι εκπομπές ρύπων των μέσων μεταφοράς είναι αρκετά υψηλές. Συνεπώς, ως τμήμα όπου προτεραιότητα έχει το περιβάλλον, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός οχήματος αστικών μετακινήσεων που θα εκμεταλλευόταν την ηλιακή ενέργεια και ταυτόχρονα δεν θα επιβάρυνε το περιβάλλον, αποτέλεσε την ιδανική πρόκληση για εμάς. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο τρίκυκλο όχημα το οποίο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε κίνηση μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα οικονομία ενέργειας αλλά και μεγάλη αυτονομία", αναφέρει η ομάδα των προπτυχιακών φοιτητών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

- Ηλεκτροκινητήρας 500 Watt - 2 Φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής απόδοσης 90 Watt - 2 μπαταρίες των 12V/18Ah - 2 πίσω ανεξάρτητα ψαλίδια με αμορτισέρ και ομοαξονικά ελατήρια σε καθένα απο αυτά - Διπλά δισκόφρενα - Αλουμινένιο πλαίσιο

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

- Πλήρη απουσία πίσω άξονα - Ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση - Αλουμινένιο πλαίσιο - Αμιγώς ηλεκτρικό με απουσία πεντάλ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

- Μέγιστη ταχύτητα περίπου 30 χλμ/ώρα - Μέγιστος χρόνος φόρτισης των μπαταριών από τον ήλιο περίπου 3 ώρες - Αυτονομία 25 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα 30 χλμ/ώρα και μέση ταχύτητα 18 χλμ/ώρα - διαδρομή εργαζομένου: η ενέργεια που έχει το όχημα μας περισσεύει για να κάνει την ίδια διαδρομή και την αυριάνη μέρα χωρίς φόρτιση. - τυπική αστική χρήση: περισσεύει περίπου 40% ενέργεια στο τέλος της μέρας.

HΛΙΑΚΟ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΟΧΗΜΑ(BUGGY)

Το τετράτροχο όχημα που βλέπετε είναι η εξέλιξη της ερευνητικής δράσης των φοιτητών οι οποίοι έβαλαν αυτή την φορά τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, κατασκευάζοντας ένα τετράτροχο όχημα(buggy) υψηλότερων επιδόσεων και ανέσεων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

- 10 εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία

- 2 ηλεκτροκινητήρες 1500 Watt έκαστως

- 4 μπαταρίες των 12V/100Αh

- Απουσία πίσω άξονα με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση

- Χωρητικότητα 2 επιβατών

-Φόρτιση μπαταριών εν κινήσει

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

-Μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 60 km/h -Αυτονομία άνω των 50 km

πηγή: cityvoice.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ