2015-04-27 22:34:08
Φωτογραφία για Την Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη... το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, υπό τον τίτλο: "Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920".

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της επί της αρχής του νομοσχεδίου, άσκησε κριτική, διακρίνοντας μελανά σημεία, τόσο ως προς το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, όσο και σε θέματα που άπτονται αυτής, καθαυτής της λειτουργίας της ΕΡΤ και του ελέγχου από τον υπουργό Επικρατείας. "Όχι" στο νομοσχέδιο θα ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,όπως δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων, "παρών", θα δηλώσουν η ΧΑ και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι, που επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή, διευκρίνισε ότι "αν ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από την συνολική καταψήφιση".


"Η ΕΡΤ ξανανοίγει, χωρίς βέβαια τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος, των ρουσφετιών και της χειραγώγησης", τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση, η οποία δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έκλεισε πριν δύο χρόνια, λέγοντας πως η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά, "αλλά όχι με το βίαιο και φασιστικό τρόπο με τον οποίο έκλεισε". Αφού επισήμανε πως "δεν θα επιτρέψουμε ούτε για ένα λεπτό την επαναφορά του "μαύρου", για να γίνει η μετάβαση από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ", τόνισε πως απαιτείται σοβαρή και μεθοδική προετοιμασία και η μετάβαση να γίνει με τον πιο ορθολογικό τρόπο, χωρίς κενά και ερασιτεχνισμούς, που - όπως είπε - απειλούν να ακυρώσουν εν τη γενέσει του το εγχείρημα για τη νέα ΕΡΤ. Αναφερόμενη σε σημεία του νομοσχεδίου, η κ. Κυρίτση, είπε πως στην ΕΡΤ αναβιώνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ, για τους συμβασιούχους, το ΔΣ, αφού διαμορφώσει τις οργανικές θέσεις, θα προκηρύξει διαγωνισμό, με επιπλέον μοριοδότησή τους. Ακόμη, οι θέσεις, για τα μέλη του ΔΣ, θα προκηρύσσονται, ενώ θα προωθηθούν, και οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, ώστε ο τελικός διορισμός τους να απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια, κοινωνική αποδοχή, ενώ δύο από τα επτά μέλη του ΔΣ θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα αναδεικνύονται ύστερα από εκλογές. Ο έλεγχος της ΕΡΤ, ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, θα γίνεται από το ΕΣΡ, ενώ η ΕΡΤ θα υποβάλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση, για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο παραμένει στα 3 ευρώ. Επιπλέον, μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λειτουργία της ΕΡΤ, θα αποφασιστεί, η συμφωνία αρχών, μεταξύ του δημοσίου και της ΕΡΤ, ύστερα από διαβούλευση με το ΕΣΡ και τους εργαζόμενους.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι "στον αέρα", επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι "δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι χίλιοι πεντακόσιοι, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη. Ούτε ξέρει πώς να τα υπολογίσει". Αναφορικά με το τέλος του 2%, για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, η κ. Βούλτεψη είπε προς τον υπουργό Επικρατείας: "αυτά θα τα βρείτε εσείς με τους καναλάρχες. Εξάλλου, κι εσείς καναλάρχες θα είσαστε μόλις ψηφιστεί αυτό. Θα πάτε στην Ένωση που έχουν οι καναλάρχες και θα μιλάτε μαζί τους να τα βρίσκετε". Ακόμη, απαντώντας στις κατηγορίες περί "πέμπτης φάλαγγας", η κ.Βούλτεψη,είπε προς την κυβέρνηση πως μπορεί να την βολεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί αλλά, όπως αντιγύρισε: "οι ίδιοι είστε η πέμπτη φάλαγγα, ενοχοποιείτε την αντίθετη γνώμη και μόλις κάποιος έχει μια άλλη γνώμη και πιστεύει κάτι άλλο, είναι εκπρόσωπος των δανειστών". "Όχι, κύριε Υπουργέ, εσείς είστε οι ντουντούκες των δανειστών. Είστε εσείς και τα non papers που εκδίδετε κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την κ. Μέρκελ", είπε και καταλήγοντας την τοποθέτησή της "προειδοποίησε", αναφορικά με την διαπραγμάτευση: "Ουαί και αλίμονο σας, αν φέρετε δυσμενέστερη συμφωνία. Κι αν θέλετε απάντηση στο νέο προπαγανδιστικό σας ερώτημα, δεν συμφωνούμε λοιπόν να υπογράψετε ό,τι να' ναι για να κλείσετε συμφωνία".

Εκ μέρους της ΧΑ, ο Ιωάννης Λαγός, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων εργαζόμενων παρά το ότι - όπως ισχυρίστηκε - "έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης από τη δημόσια τηλεόραση". Είπε, όμως, πως η ΧΑ θα περίμενε την ίδια ευαισθησία και σε άλλους κλάδους, ενώ διαφώνησε με τον τρόπο διορισμού του ΔΣ της ΕΡΤ, για να τονίσει συμπερασματικά πως το κόμμα του θα δηλώσει "παρών", διότι θέλει να διαπιστώσει πώς θα λειτουργήσει η όλη διαδικασία.

"Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους", ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος επισήμανε ως αδιέξοδα εντέλει, το μείζον πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας και το θέμα αριθμού και ποιότητας προσωπικού στην ΕΡΤ. Ο κ. Δανέλλης, κατέθεσε δέκα συγκεκριμένες τροποποιήσεις και καταλόγισε στον υπουργό Επικρατείας επιμονή στις διατάξεις του νομοσχεδίου "που προωθούν μία ραδιοτηλεόραση κατ' όνομα δημόσια και στην ουσία κυβερνητική και υπουργική". Αφού, πάντως, χαιρέτισε την βούληση του κ. Παππά, να φέρει νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης "του σκανδαλώδους τοπίου των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων", παρατήρησε πως αρκεί η έκδοση ενός ΠΔ και μια υπουργική απόφαση και επισήμανε πως προαπαιτούμενο αυτής της ρύθμισης είναι "να τακτοποιήσουν άλλο σκάνδαλο, που μας κυνηγάει πάνω από δέκα χρόνια, δηλαδή, τη νομιμότητα λειτουργίας του ΕΣΡ".

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για "πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της ΠΝΠ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ". Για τον λόγο αυτό, το ΚΚΕ, κατέθεσε σχετική τροπολογία κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τα όσα ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί και μάλιστα σε πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει, ενώ τώρα "ουσιαστικά δίνει κάλυψη σε πρακτικές και μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης". Όπως ενημέρωσε ο κ. Γκιόκας, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ, επί της αρχής, θα ψηφίσει "παρών" μόνο για το λόγο ότι υπάρχει αυτή η υποκατάσταση των εργαζομένων και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπει συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο ότι η αναβίωση των συμβάσεων υπερτερεί κάθε αντίθετης διάταξης νόμου.

"Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα, διότι τα προηγούμενα πέντε έτη και ενώ ήταν καθημαγμένη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αφημένη σε μια ατερμάτιστη και ατέρμονη εσωτερική υποτίμηση, χωρίς αντίστοιχα, βεβαίως, μέτρα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλο το εσωτερικό συστημικό μπλοκ, το οποίο απαρτιζόταν από τα περισσότερα από τα συστημικά ΜΜΕ, μας διαβεβαίωνε, με την υποστήριξη μερίδας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ότι όλα βαίνουν καλώς", είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως είναι σαφές πρόταγμα η αποκατάσταση της ισορροπίας στο "μιντιακό πεδίο", που, οπωσδήποτε, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, πρέπει να περιλάβει μια ισχυρή, πολύπλευρη, πολυφωνική, δημοκρατική, ως προς όλες τις κατευθυντήριες αρχές της, δημόσια τηλεόραση.

Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης, σχολιάζοντας σκωπτικά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι πιστή στις επικοινωνιακές της δεσμεύσεις, ότι στο εσωτερικό της χώρας προωθεί μεταρρυθμίσεις, επαναφέροντας στη δημόσια ζωή την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Παρατήρησε, μάλιστα, πως αυτό γίνεται όταν "η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και παρατηρείται στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης". Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ