2015-04-28 19:11:40
Φωτογραφία για Δένδιας: Είναι στενάχωρο που καθυστέρησε τόσο να γίνει η αλλαγή στάση της κυβέρνησης
Ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης... της ύλης στην εκπομπή “Focus press”, την οποία παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Δημήτρης Βενιέρης και Κωνσταντίνος Βαραγιάννης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 FM της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές:

«Είναι στενάχωρο που καθυστέρησε τόσο να γίνει. Έχει κοστίσει πάρα πολλά χρήματα στην αγορά και έχει προκαλέσει πάρα πολλές δυσκολίες στους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα απ’ αυτήν την κρίση, αλλά εν πάση περιπτώσει ας ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας περιόδου ρεαλισμού που θα καταλήξει γρήγορα σε μια συμφωνία με τους δανειστές».

Όσον αφορά στην τακτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός:

«Δεν έχω τοποθετήσει τον Πρωθυπουργό μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω ότι ανήκει στο στρατόπεδο των ρεαλιστών. Ως σήμερα έχει λειτουργήσει περισσότερο ως επιδιαιτητής. Προσέχει πάρα πολύ, δεν εκτίθεται ο ίδιος, εκφράζει συμφωνία στα αυτονόητα και σε αυτά που έχουν ευρύτατη κοινωνική αποδοχή.


Νομίζω ότι αναγκάσθηκε να αλλάξει τον Υπουργό Οικονομικών, στην πραγματικότητα από τον κύριο ρόλο που έχει ο Υπουργός Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, ακριβώς διότι φάνηκε πόσο αναποτελεσματική ήταν η ομάδα του και βεβαίως επειδή οδηγούσε τη χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία.

Μου κάνει εντύπωση, όχι τι κάνει ο Πρωθυπουργός, αλλά γιατί ο Υπουργός Οικονομικών δεν επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν δέχθηκε μια τόσο ηχηρή αποδοκιμασία.

Το τελευταίο πράγμα που επιτυγχάνει κανείς είναι να απομονωθεί σε ένα Συμβούλιο Υπουργών. Είναι απλή βασική αρχή της διαπραγμάτευσης. Αν καταφέρεις να είσαι μόνος και να σε κτυπούν «18» ήδη έχεις κάνει τεράστια διαπραγματευτικά λάθη. Θυμίζω τη λογική με την οποία ξεκίνησε αυτή η διαπραγμάτευση, ότι θα ανοίξουμε μέτωπα, «λαϊκά κινήματα» κλπ και καταλήξαμε μόνοι μας και να μας «δέρνουν» όλοι ».

Κρίνοντας συνολικά το κυβερνητικό έργο:

«Με έχει τρομάξει η κυβερνητική αναποτελεσματικότητα αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες.

Η κυβέρνηση έκανε μια ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους επί τη βάσει του email που είχε στείλει ο κ. Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο. Τότε η κυβέρνηση είπε ότι δεν χρειάζεται χρήματα. Τώρα βλέπουμε την Ελληνική Οικονομία να στεγνώνει κυριολεκτικώς. Δεν είναι ωραία η έκφραση αλλά είναι πιο καλή από την πραγματικότητα. (…)

Αν δίνουμε μάχες στο μυαλό μας ως ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες, κυνηγώντας ανεμόμυλους, τι να σας πω. Από τέτοια πολιτικάντικα δεν είμαι καλός. Υποχρέωση της κυβέρνησης, είναι να εισάγει νέο ήθος στην πολιτική συζήτηση και στη συνεννόηση με την κοινωνία.

Αν έχουμε επιστρέψει σε πράγματα που ακόμα και ο μακαρίτης Δεληγιώργης θα κοκκίνιζε να κάνει, δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανάλυσης. Εξαρτάται αν η κυβέρνηση θα σοβαρευτεί, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βρει μια άκρη».

Σχετικά με το “mail Χαρδούβελη” και το σημερινό πεδίο διαπραγμάτευσης και αν τελικά δικαιώνεται η τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης:

«Η δικαίωση αυτής της πολιτικής δεν είναι κακό. (…)

Η σημερινή κυβέρνηση έχει φθάσει τα πράγματα σε χειρότερη θέση από αυτήν που υπήρχε όταν εστάλη το “mail Χαρδούβελη”, για να είμαστε δίκαιοι με την κυβέρνηση Σαμαρά. Είχε προβλεφθεί αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας για το 2015, της τάξεως του 2,5%. Αμφιβάλλω αν σημερινή κυβέρνηση πετύχει 1%.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μια Οικονομία που ετοιμαζόταν να ‘εκραγεί’ προς τα πάνω κι αυτή τη στιγμή έχουμε πάλι βαθύτατη ύφεση. Έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η γνώμη μου».

Γιατί εξακολουθεί να είναι μεγάλο το άνοιγμα της ‘ψαλίδας’ ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.:

«Ο κόσμος είναι θυμωμένος με εμάς, όλους, προφανώς και με τους επικεφαλής των κομμάτων. Δεν υπάρχει πιθανότητα ένα κόμμα, και αναφέρομαι στη Ν.Δ., να κερδίσει τη λαϊκή αποδοχή ξανά αποκλειστικά με απαίτηση δικαίωσης. (…)

Χρειάζεται το αυτονόητο, δηλαδή μια συνολική επανεξέταση αυτού που λέμε «αφήγηση» ή ακόμα καλύτερα πρόταση προς την ελληνική κοινωνία, διότι κι εμείς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Αν το είχαμε πράξει, αυτή τη στιγμή δεν θα ήμαστε με εννέα μονάδες στην αντιπολίτευση. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τον κ. Ραχόι, ο οποίος εφάρμοσε ένα σκληρότατο πρόγραμμα -μικρότερο από το δικό μας πάντως - και αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ανάλογο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτο.

Σχετικώς με όσα διαρρέονται στα ισπανικά ΜΜΕ για την πτώση των Podemos και την ταύτισή τους με την κυβερνητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ :

«Εάν τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα παράδειγμα στους λαούς της Ευρώπης για να αποφύγουν αυτά που τραβάμε εμείς τώρα, το στέγνωμα της αγοράς και την κρίση, τότε η Ελλάδα προσέφερε κάτι στους εταίρους».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Κάθε συζήτηση περί αυτού δεν είναι σοβαρή και χάρηκα που ο Πρωθυπουργός χθες το απέκλεισε ρητά. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, με ευρύτατη κυβερνητική πλειοψηφία, να μιλάμε για προσφυγή στις κάλπες για να καλύψουμε τις ατελέσφορες προσπάθειες διαπραγμάτευσης δεν είναι απλώς επικίνδυνο για τη χώρα, αλλά εγκληματικό.

Το ίδιο λέω και για το δημοψήφισμα διότι ανεξαρτήτως πώς θα τεθεί, η Ευρώπη και η κοινωνία θα το εκλάβουν ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ευρώ . Σ’ αυτό το δημοψήφισμα, δεν θα έχει σημασία το αποτέλεσμα. Θα είναι το μόνο δημοψήφισμα που θα έχει σημασία η προ του δημοψηφίσματος περίοδος, θα διαλύσουν τα πάντα».

Σχετικά με τον αποδιδόμενο χαρακτηρισμό του «δελφίνου» και της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης»:

«Δεν αποδέχομαι τον τίτλο. Κατ’ αρχήν δεν είμαι ‘ευγενικής’ καταγωγής. Στη Γαλλία ‘dauphin’ προϋποθέτει ‘γαλάζιο’ αίμα, δεν έχω. Όπως λέω, ο πατέρας μου ήταν μπακάλης.

Αυτό που έκανα, όπως και η πλειοψηφία όσων έχουν τοποθετηθεί, είναι να πω ότι η Ν.Δ. χρειάζεται αλλαγή φυσιογνωμίας. Αυτό το συμφωνούμε όλοι κι όσοι δεν το λένε ρητά. (…)

Η εσωτερική συζήτηση στο κόμμα θα έχει θετικά αποτελέσματα. Όταν υπάρχει μια ακμαία αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει λύσει με δημοκρατικό διάλογο τα εσωτερικά της θέματα θα είναι η καλύτερη προοπτική. Δεν θα είναι μειωτικό για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. να γίνει κάτι τέτοιο».

Αν ο Κώστας Καραμανλής είναι πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα:

«Ο Κώστας Καραμανλής εξ ονόματος, εκ πρακτικής και ιδιοσυγκρασίας είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της σημερινής μας πραγματικότητας.

Με τον Κώστα Καραμανλή έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο που ανατρέχει σε δεκαετίες πίσω, απ’ όταν είχα μαλλιά και μάλιστα μακριά. Κατά συνέπεια δεν θα είμαι δίκαιος κριτής.

Πραγματικά πιστεύω ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι κεφάλαιο για την παράταξη και εν δυνάμει κεφάλαιο για την Πατρίδα. Ίσως δεν είναι αλάνθαστος, αλλά κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος. Όμως έχει πολιτευθεί με ένα τρόπο που έχει αποδείξει βαθύτατο ήθος. (…)

Πάντα είναι παρών στη Βουλή, πάντα στηρίζει κάθε προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία και δεν μπορώ να διανοηθώ τη Ν.Δ. χωρίς την παρουσία του».

Όσον αφορά στην πολιτική περί της Δημόσιας Τάξης:

«Ο κ. Πανούσης ζορίζεται πάρα πολύ. Συμπαθώ πάρα πολύ τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται, γι’ αυτό δεν έχω καμία πρόθεση να του κάνω σκληρή κριτική.

Κατ’ αρχήν ο κ. Πανούσης είναι Αναπληρωτής Υπουργός, δεν είναι Υπουργός, έχει άλλον πάνω από το κεφάλι του, επίσης έχει να χειριστεί απίστευτες παρεμβάσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είναι η αποφυλάκιση Ξηρού που πραγματικά τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του. Δημόσια Τάξη στην Ελλάδα χωρίς έλεγχο των φυλακών απ’ όπου εκπορεύεται το μέγιστο της εγκληματικότητας και ένα μεγάλο κομμάτι της τρομοκρατίας, είναι σχεδόν ανέφικτο.

Σαν να μην έφθαναν αυτά στον κ. Πανούση, έχει και το Μεταναστευτικό που ακούγονται απίστευτα πράγματα, όπως ότι δεν έχουμε πρόβλημα μετανάστευσης ή ότι οι μετανάστες βρίσκονται στην Ομόνοια και “λιάζονται” κλπ… Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πανούσης κάνει ό,τι μπορεί, αλλά απ’ όσο φαντάζομαι δεν του έχει επιτραπεί να κάνει και πολλά πράγματα.

Αν του δοθεί η εξουσία και η δυνατότητα, τότε πρέπει να τον κρίνουμε».
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ