2015-04-29 19:36:29
Φωτογραφία για Δένδιας: Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία έχουν χάσει τρεις μήνες
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη...  στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”, στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Κάτιας Μακρή.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσων αφορά στη διαπραγμάτευση:

«Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία έχουν χάσει τρεις μήνες ατελέσφορης και ερασιτεχνικής προσπάθειας επίτευξης κάποιων στόχων διαπραγμάτευσης.

Μετά το τρίμηνο ήρθε το δεύτερο στάδιο, η δαιμονοποίηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, η προστασία του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα και η δημιουργία νέας διαπραγματευτικής ομάδος στο ‘παρά ένα ’, όχι στο ‘παραπέντε’, την ώρα που η εθνική οικονομία συνολικά στεγνώνει από πόρους».

Όσον αφορά στην κριτική εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης:

«Στο τελευταίο διάστημα της προηγούμενης κυβέρνησης, έστω και μετά τον Ιούνιο του 2014, η Οικονομία συνέχισε να κινείται με θετικό πρόσημο και να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.


Δεν υπήρχε αυτό που παρατηρήθηκε και παρατηρείται διογκούμενο από τον Ιανουάριο του 2015 και εξής, δηλαδή η έλλειψη πόρων απ’ όλες τις επιχειρήσεις και τη ζωντανή οικονομία.

Είναι άδικο η ελληνική κοινωνία να καταλογίζει στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν λειτούργησε θετικά όσον αφορά την Ανάπτυξη της χώρας».

Σχετικά με τις αστοχίες στη διαπραγμάτευση:

«Ο κ. Βαρουφάκης διεξήγαγε με λανθασμένο τρόπο μια διαπραγμάτευση αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ότι εκείνος είναι συνολικά υπεύθυνος των αστοχιών και δεν έχει καμία ευθύνη ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Αυτά είναι κορυφαία ζητήματα. Δεν είναι υπεύθυνος ο εκάστοτε Υπουργός και είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται και δίνει κατευθύνσεις. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όταν τα ρίχνουμε όλα στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας πως ‘αυτός φταίει’, δεν είναι το σωστό. Ο κ. Βαρουφάκης, βέβαια, έχει ένα ιδιόρρυθμο στυλ. Είναι εύκολο να του φορτώσεις πράγματα διότι βοηθά και ο ίδιος προς αυτό, με την αμετροέπειά του, το παρουσιαστικό του, τον τρόπο που κινείται.

Ωστόσο, θεωρώ άδικο να φορτώνουμε τα πάντα στον Υπουργό Οικονομικών, ως εάν να ήταν ο Πρωθυπουργός απλός παρατηρητής της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας».

Για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και την αναίρεση προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πριν από τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός είπε και υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Αν λειτουργούσε ‘πολιτικάντικα’ η Ν.Δ. θα τον κατηγορούσαμε γι’ αυτό. Κάνουμε κάτι ευρύτερο, το οποίο θεωρώ σωστό.

Προκαλώντας “κομματική ζημία”, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αποδεχόμενοι ότι ο Πρωθυπουργός εξαπάτησε την ελληνική κοινωνία προεκλογικά και βοηθώντας τον στον βαθμό που μπορούμε να καταλήξει σε μια λύση μετεκλογικά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

«Έστω αν και σε κάποιο βαθμό είναι αλήθεια, δεν μου αρέσει να το ακούω για την Πατρίδα μου.

Στο βαθμό που με αφορά, όπως κι ένα μεγάλο μέρος του κόμματός μας, η ευχή μας ήταν και παραμένει να πετύχει αυτή η κυβέρνηση τους στόχους της και ό,τι καλύτερο στη διαπραγμάτευση, βγάζοντας τη χώρα από την κρίση.

Τρέμω για το κενό που προκαλεί κάθε κυβέρνηση που καταρρέει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν η εκλογική επιρροή και η αποδοχή της κυβέρνησης φθίνει ταχύτατα, δημιουργεί για τη χώρα και την κοινωνία τεράστια ανησυχία».

Σχετικά με τη «φθορά» της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση αυτή έχει μια πάρα πολύ μεγάλη πτωτική τάση, χωρίς να έχει λάβει ακόμα ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο. Επί τρεις μήνες, δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο.

Εάν καταφέρει να καταρρέει μόνο μιλώντας, όταν θα πάρει μέτρα -διότι θα πάρει αφού δεν έχει άλλη επιλογή- τι θα γίνει στη χώρα; (…)

Οι πρώτες 100 ημέρες της κυβερνώσας Αριστεράς υπήρξαν μια τραγωδία για ό,τι εκφράζει η Αριστερά στην Ελλάδα.

Δείτε το νομοθετικό της έργο. Έχουν κάνει δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μία για τη ζάχαρη και τους οφειλέτες, καθώς και την άλλη για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης. Έχουν κάνει επίσης και τρία νομοθετήματα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και μετά τις σημερινές δηλώσεις Δραγασάκη:

«Το θεωρώ συνταγματικά απαράδεκτο. Είναι προφανές άμεσα ή έμμεσα θα έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Δεν καλύπτεται.

Επίσης, πολιτικά είναι επικίνδυνο τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. (…)

Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και να κυβερνήσει, όχι με νομοθετήματα απελευθέρωσης του κ. Ξηρού.

Αυτά δεν τιμούν καμία κυβέρνηση, και κυρίως το δεύτερο. Δεν τιμούν περισσότερο μια κυβέρνηση της Αριστεράς που υποτίθεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει μόνο ο κ. Ξηρός».

Για την πρόταση που πρέπει να καταθέσει στην κοινωνία η Ν.Δ.:

«Πρέπει να εξατομικεύσουμε τι κάναμε λάθος και να επαναδιατυπώσουμε την πρότασή μας στην ελληνική κοινωνία αφού τη διευρύνουμε, δηλαδή να είναι μια πρόταση που θα καλύπτει το πολιτικό φάσμα από το δημοκρατικό Κέντρο μέχρι τα όρια της δημοκρατικής Δεξιάς.

Αν αυτό δεν το κάνουμε και απευθυνθούμε στην κοινωνία με ένα λόγο που θα καλύπτει μόνο ένα τμήμα αυτού του ευρύτατου τόξου, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι διότι ένα τμήμα της κοινωνίας σήμερα δεν θέλει να μας ακούσει. Δεν μας αξιολογεί και μας απορρίπτει. Αρνείται να μας ακούσει».

Όσον αφορά στην ετοιμότητα της ΝΔ αν η κυβέρνηση προκηρύξει αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές:

«Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση αλλά για να είμαι δίκαιος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι έντιμο για τη χώρα. Θα είναι πάρα πολύ μεγάλο ατύχημα για τη χώρα κάτι τέτοιο.

Ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβερνώσα πλειοψηφία θα το αποτρέψουν».

Γιατί υπάρχει το αίτημα για έκτακτο συνέδριο κι όχι για αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ.:

«Η αντίληψη περί αρχηγού, αποκομμένη από τις ιδέες που εκφράζει, δεν έχει έννοια. Αν δεν αποφασίσουμε τι θέλουμε να είμαστε, έχει έννοια να συζητούμε ποιος θα είναι επικεφαλής αυτής της νέας προσπάθειας; Στερείται ενδιαφέροντος και αντικειμένου.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι -ούτε ως αρχηγοί, ούτε ως ακόλουθοι- να συνυπογράψουν μια λογική που δεν θα αφορά στη μεγάλη Κεντροδεξιά. Είμαστε κόμμα εξουσίας.

Ο στόχος μας είναι ποσοστά που υπερβαίνουν το 40%. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφερε 47% στη Ν.Δ. Ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε με 45%.

Δεν θα παραιτηθούμε από την ελπίδα να εκφράσουμε μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία, αποδεχόμενοι ποσοστά που θα έχουν μπροστά το «2» ή το «1».

Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Είμαστε δικαιωμένοι στην ελληνική κοινωνία από τις ιστορικές επιλογές μας, παρά τα πολλά λάθη μας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, σήμερα, βρίσκεται στο πλαίσιο που καθόρισε η Ν.Δ. σαν κυβερνώσα Κεντροδεξιά και δεν τολμά να το αμφισβητήσει.

Δεν τολμά να μιλήσει εναντίον της Ε.Ε.

Δεν τολμά να μιλήσει εναντίον του ευρώ. Δεν τολμά να μιλήσει εναντίον της συμμετοχής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και του δυτικού προσδιορισμού της χώρας.

Είμαστε το κόμμα που καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο κινείται η Ελληνική Δημοκρατία. Δεν είμαστε αποφασισμένοι να περιοριστούμε στο 10, 20, 22 και 27%. Οφείλουμε να διατυπώσουμε την ελπίδα και τη φιλοδοξία ότι θα εκφράσουμε πλειοψηφικά την ελληνική κοινωνία με κάθε προσπάθεια».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ