2015-05-05 00:14:01
Φωτογραφία για Κουρουμπλής: “Με έδωσαν στην τρόϊκα γιατί υποστηρίζω τα γενόσημα. Οι πολυεθνικές πίσω από τις πιέσεις”
Από Νίνα Κομνηνού - YGEIA360.GR

Άκρως αποκαλυπτικός ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε για Εφιάλτες στο χώρο του φαρμάκου.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής σε άλλη μία ραδιοφωνική του συνέντευξη, αυτή τη φορά στο vima fm, μίλησε για τη διαπραγμάτευση, τη στάση των δανειστών, την αντίδραση της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός τόνισε ότι πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται κατά της διείσδυσης των γενοσήμων κρύβονται τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

«Όταν είσαι σε μία τέτοια φάση, κρίνεις εκείνη τη στιγμή και κάνεις επιλογές, είπε. Στη ζωή υπάρχουν και ρήξεις. Λένε σε μένα, η τρόικα: «Σπρώξτε τη διείσδυση των γενοσήμων» και τώρα που πάω να το κάνω στη πράξη, μου λένε άλλα και αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι πίσω παίζονται άλλα συμφέροντα, των πολυεθνικών εταιρειών, του πρωτότυπου φαρμάκου, και να λένε στην Ελλάδα «κάν' το». Αλλά μέχρι τώρα δεν άκουσα να πουν «δεν θα πληρωθείτε, δεν θα πάρετε τη δόση, αν δεν προωθήσετε τα γενόσημα». Αυτό γίνεται σε όλη την οικονομία. Φοβούμαι ότι δεν είναι ειλικρινείς σε αυτά που λενε. Έχω δεχτεί πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά έχω δεχτεί τις πιέσεις αυτές στο επίπεδο το τεχνικό, που γίνονται συναντήσεις.


Όταν υπάρχουν εταιρείες με τζίρο 300-400 εκατ. ευρώ, δύο στην Ελλάδα, λέτε να ασκούν φιλανθρωπία και να μην παρουσιάζουν κέρδη; Αυτοί οι πρόθυμοι με έδωσαν στην τρόικα προχθές. Είπα ότι «ο γιατρός, όταν γράφει γενόσημο, δεν έχει δικαίωμα ο φαρμακοποιός να το αλλάξει». Στις χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και δραστική ουσία και εμπορική. Αυτά τα δύο πράγματα είπα και με έδωσαν στην τρόικα και τώρα μου ζητάει εξηγήσεις η τρόικα . Κάποιοι με δώσανε, υπάρχουν στην Ελλάδα από την εποχή των Θερμοπυλών. Υπήρχαν και Λεωνίδες και Εφιάλτες. Αυτούς τους κυρίους μεθαύριο που θα τους δω, θα ζητήσω rebate με βάση τη φορολογική δήλωση πού κάνουν οι εταιρείες τους στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ο πρωθυπουργός νομίζω ότι έχει τη εμπιστοσύνη όλων μας, όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι και σύντροφοι βουλευτές που έχουν μία άποψη. Δημοκρατία έχουμε, δεν είμαστε κανένας λόχος εφόδου, λένε και κάποια άποψη. Τι σημαίνει αυτό, αμφισβητούν τον πρωθυπουργό με αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, δεν ήρθε για να φύγει.»
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ