2015-05-05 08:02:24
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ VD
Και επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ

Κρίσιμη συνάντηση στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης Μάριο Ντράγκι θα έχουν το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι διπλός:

Αφ' ενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA), ήτοι ότι δεν θα αυξηθεί αύριο Τετάρτη το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα και αφ' ετέρου να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση. Αυτό θα επιδιωχθεί με τη διατράνωση της βούλησης της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία με τη ζώνη του ευρώ.


Εξάλλου, στις 9:00 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με τον οποίο θα εξετάσουν την πρόοδο των συζητήσεων στο Brussels Group. Στη συνέχεια ο Γιάννης Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί. 

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει να βρει λύσεις σε ζητήματα που καθυστερούν τη διαπραγμάτευση, ώστε στο προσεχές Eurogroup της 11ης Μαΐου τα διαπιστωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε σχέση με το Eurogroup της Ρήγας.

Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε χθες Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, κατά την οποία συζήτησαν «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ «συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών Θεσμών και για το πώς θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες πολιτικής».

Εκτιμάται ότι η αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους «τρεις Θεσμούς» αποτελεί προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου, κυρίως, είναι εκείνες που εμποδίζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

FT: Διαγραφή χρέους ζητά το ΔΝΤ

Η επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ συνέπεσε με δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε μέσω του Πόουλ Τόμσεν το Eurogroup πως το ΔΝΤ θα αποσύρει τη χρηματοδοτική του στήριξη προς την Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας.  Η προειδοποίηση, την οποία ο Τόμσεν φέρεται να απεύθυνε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ρίγα της Λετονίας έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του, απειλώντας ότι δεν θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT και οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, όταν βάσει του προγράμματος η Αθήνα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

«Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Πόουλ Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα», σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως τρία χρόνια νωρίτερα το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου εξαιτίας παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Τελικώς συναίνεσε μόνο αφότου οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να φτάσει σε σημαντικά κατωτέρα επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022, κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ