2015-05-05 21:17:30
Φωτογραφία για ΜΑΞΙΜΟΥ: ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΝΤ-ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Για διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν που δημιουργούν «υψηλούς κινδύνους» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός «με ευθύνη αποκλειστικά των θεσμών και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ τους». Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι «Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός έντιμου συμβιβασμού».

Τα εμπόδια έτσι όπως τα εντοπίζουν οι ίδιες πηγές προέρχονται από τη διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς. Όπως εξηγούν: «Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο».


Αντίθετα, αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, «Η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]» τονίζουν.

Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω προειδοποιώντας ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός και επιρρίπτουν την ευθύνη «αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

Αυτή η πραγματικότητα όπως αποδίδεται από κυβερνητικούς κύκλους, οδήγησε την κυβέρνηση στην πρωτοβουλία να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας καθώς και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Αναφορές κάνουν οι ίδιες πηγές και στο δημοσίευμα των Financial Times όπου όπως εξηγούν «αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ».

Συνεχίζουν λέγοντας ότι οι FT αποκαλύπτουν πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο αρθρογράφος ότι «Η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Ν.Δ.: Βρήκε νέο πρόσχημα η κυβέρνηση για να μην φέρει προς ψήφιση το Πολυνομοσχέδιο

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίζεται ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας την ότι έχασε χρόνο και ευκαιρίες και βρήκε νέο πρόσχημα, για να μην φέρει προς ψήφιση το Πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επικαλείται την εσωτερική διαφωνία μέσα στην τρόικα, ενώ κάνει λόγο για «εσωτερική διαφωνία μέσα στο κόμμα τους».

Ο κ. Καραγκούνης σημειώνει ότι η συμπολίτευση «τώρα κατάλαβε πως υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην τρόικα, όταν αυτές υφίστανται εδώ και χρόνια». «Αλλά η αγωνία της Ελλάδας παραμένει και η οικονομική παράλυση συνεχίζεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης και να καταλάβει τι γίνεται και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Καραγκούνης. 

Ποτάμι: Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση

Για «ώρα της αλήθειας και των μεγάλων αποφάσεων» για την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, κάνει λόγο το ''Ποτάμι'', σχολιάζοντας το non paper για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές, ενώ εκτιμά ότι επιχειρείται μετάθεση των ευθυνών για το ενδεχόμενο ρήξης στις αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων. «Οι διαφορές αυτές, όμως, δεν είναι σημερινές. Υπάρχουν εδώ και καιρό. Ένας καλός διαπραγματευτής θα τις είχε εκμεταλλευθεί, κάνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε οι αντιθέσεις αυτές να λειτουργήσουν προς όφελος της χώρας μας», τονίζει το ''Ποτάμι''. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τελικά «όλοι εμφανίζονται ενωμένοι απέναντί μας».

''Το Ποτάμι'' εκτιμά ότι κυβέρνηση βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα, κάτι που αποδίδει στο ότι στο non paper γίνεται λόγος για σχέδιο εξόδου στις αγορές, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «ανέκδοτο» κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Συνεχίζοντας, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην συνεχίσει τα μισόλογα, όπως αναφέρει, καθώς οι παραπλανητικές διαρροές δεν θα αποδώσουν καρπούς. «Είναι ώρα της αλήθεια και των μεγάλων αποφάσεων. Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και συμφωνία, ώστε να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη», καταλήγει το ''Ποτάμι''.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΤΕΦΟΥΡ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΤΕΦΟΥΡ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ