2015-05-17 09:28:07
Φωτογραφία για Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ότο Πέρες στην Γουατεμάλα
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλα και σε άλλες πόλεις της χώρας ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ότο Πέρες και την πάταξη της... διαφθοράς στις τάξεις των πολιτικών.

Κρατώντας πλακάτ που χαρακτήριζαν διεφθαρμένους τους πολιτικούς, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, για να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της διαφάνειας του κρατικού μηχανισμού.

Οι οργανωτές εκτίμησαν ότι οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα ήταν 40.000. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε 13 από τους 22 νομούς της Γουατεμάλας.

Το κίνημα εναντίον της διαφθοράς στη Γουατεμάλα δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου που αφορά την ύπαρξη ενός κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την 16η Απριλίου από την εισαγγελία της Γουατεμάλας και τη Διεθνή Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, μια οργάνωση του ΟΗΕ η οποία έχει αναλάβει να συμβάλει στην εξυγίανση του δικαστικού συστήματος της χώρας.


Βάσει μιας έρευνας η οποία διήρκεσε οκτώ μήνες, επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ο Χουάν Κάρλος Μονσόν, ο προσωπικός γραμματέας της αντιπροέδρου της Γουατεμάλας. Η αντιπρόεδρος, Ροξάνα Βαλδέτι, διαβεβαίωσε ότι αγνοούσε τα πάντα, μολαταύτα παραιτήθηκε την 8η Μαΐου και αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Αλεχάνδρο Μαλδονάδο, έναν δικαστικό. Ο Μονσόν συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη. Πολλοί δημόσιοι λειτουργοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Οι διαδηλωτές εκτιμούν πως η Βαλδέτι και ο πρόεδρος Πέρες δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζαν την ύπαρξη του κυκλώματος διαφθοράς αυτού. «Ο στόχος αυτής της πορείας είναι όλοι οι διεφθαρμένοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν ωσότου ο πρόεδρος να παραιτηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ