2015-05-17 14:35:45
Φωτογραφία για Άρχισαν τα δύσκολα: Η επιστολή - προειδοποίηση Τσίπρα που προκάλεσε εκνευρισμό στους δανειστές
Επιστολή-προειδοποίηση προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τους δανειστές φέρεται να είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στους επικεφαλής των θεσμών (Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ) λίγες ημέρες πριν τη δόση στο ΔΝΤ την Τρίτη 12 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός σημείωνε ότι εάν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα άμεσα, δεν θα πλήρωνε τη δόση στο Ταμείο. Παράλληλα, υπογράμμιζε πως η Ελλάδα καλύπτει για πολλούς μήνες τις υποχρεώσεις της, χωρίς να λάβει χρηματοδότηση από τους θεσμούς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι εγχώριες πηγές άντλησης ρευστότητας.

Οι 4 εναλλακτικές που πρότεινε ο πρωθυπουργός

Στη συνέχεια, ζητούσε από τους παραλήπτες της επιστολής να δώσουν λύση στο πρόβλημα, προτείνονταςτέσσερις εναλλακτικές:

1. Να αυξήσει η ΕΚΤ το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες.


2. Να εκταμιευθεί κάποιο μέρος από τα 7,3 δισ. ευρώ των δόσεων των πιστωτών (ΔΝΤ, Ευρωζώνη).

3. Να καταβληθούν τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.

4. Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,18 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επεστράφησαν –αν και δεν έπρεπε– στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) μαζί με τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ενημέρωση και σε ΗΠΑ- Ενοχλήθηκαν οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και τον είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η επιστολή Τσίπρα φέρεται να προκάλεσε εκνευρισμό στους πιστωτές, οι οποίοι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- φρόντισαν να διαμηνύσουν στην Αθήνα τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη.

Τελικά, η δόση καταβλήθηκε κανονικά​ χάρη στη χρήση του ειδικό αποθεματικού υπέρ του ΔΝΤ (SDR Holdings) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ