2015-05-21 21:19:10
Φωτογραφία για ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ! Δείτε τη διαγραφή  χρέους – μαμούθ για τη διάσωση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική...
Η εξυγίανση των... δύο εταιρειών του άλλοτε πανίσχυρου κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, που είχαν 

«βουλιάξει» σε χρέη 600 εκατ. ευρώ, προωθείται με δύο αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, διαγράφονται χρέη 288 εκατ. ευρώ και περνά στον έλεγχο των τραπεζών Alpha και Πειραιώς το ημιτελές εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.

Τις αποφάσεις, με τις οποίες επικυρώνονται από τη Δικαιοσύνη οι συμφωνίες εξυγίανσης των εταιρειών Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε. και Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική & ΣΙΑ Ο.Ε. με τους πιστωτές τους αποκάλυψε σήμερα η ιστοσελίδα capital.gr.

Η Δικαιοσύνη έκρινε για την ΜΒΔΤ Α.Ε., που υπήρξε και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, πως η εταιρεία μπορεί να καταστεί βιώσιμη, να επανέλθει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης και να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με την απόφαση, «κρίθηκε ότι πρωταρχικό έργο της εταιρείας θα αποτελέσει α) η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, β) η αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας από την οποία προσδοκά κέρδη, γ) η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν».


Η συμφωνία, κατά τη Δικαιοσύνη, δεν παραβλάπτει τη «συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, καθώς σε περίπτωση βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας από το σύνολο των 604,4 εκατ. ευρώ θα ικανοποιηθούν υποχρεώσεις 53,8 εκατ. ευρώ ή μόλις το 8,9% των υποχρεώσεών της. Αντίθετα, με την «επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288,8 εκατ. ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».

Βάσει της συμφωνίας, θα γίνει απόσχιση του κλάδου δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων της ΜΒΔΤ Α.Ε. και αυτές οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε νέα εταιρεία, στην οποία θα εισφερθεί το ημιτελές ακίνητο στην περιοχή του Βοτανικού.

Με τον τρόπο αυτό θα ρυθμισθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών Alpha και Πειραιώς, ύψους 153,1 εκατ. ευρώ και 113,4 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25,3% και 18,7% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος της εταιρείας. Το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί θα εισφερθεί στις δύο τράπεζες, σε ποσοστό 50% σε καθεμία αντί συνολικού ποσού 23,8 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό θα διαγραφεί χρέος προς τις δύο τράπεζες 96,2 εκατ. ευρώ. «Με την απόσχιση κλάδου», σημειώνεται στην απόφαση, «θα μεταφερθεί από την μητρική στη θυγατρική υφιστάμενος δανεισμός της Βωβός στις δύο τράπεζες συνολικού ύψους 96,2 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός αυτό με την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες θα διαγραφεί λόγω συγχύσεως προσώπου ιδιοκτήτη και δανειστή».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας (ενεργοί και αποχωρήσαντες με ιδιωτικά συμφωνητικά) ικανοποιούνται εφάπαξ εντός τριμήνου από την έκδοση της απόφασης. «Οι ευρισκόμενοι σε επίσχεση εργασίας πέραν των 18 μηνών εργαζόμενοι διαγράφουν το 20% της απαίτησής τους και αποπληρώνονται σε ποσοστό 80%», σημειώνεται στην απόφαση.

Τα λοιπά, πλην του ΙΚΑ, ταμεία ικανοποιούνται μέσα στο 2015, οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ διακανονίζονται σε 180 δόσεις και ικανοποιούνται πλήρως το 2025, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφού διαγραφούν πρόστιμα και λοιπές προσαυξήσεις, διακανονίζονται σε 144 δόσεις, προεξοφλούνται, όμως, σταδιακά έως και το 2018.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ