2015-05-21 21:40:53
Φωτογραφία για Αρχίζει το ματς Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ - Στο τραπέζι νέα 4μηνη ανάσα για την Ελλάδα
21:32 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του tvxs.gr, από τη Ρίγα το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει διέξοδο με μια τετράμηνη γέφυρα χρηματοδότησης προς την Αθήνα και τελική λύση τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό ζητούμενο της αποψινής συνάντησης, δε, είναι το πώς μπορεί «μονταριστεί» αυτή η συμφωνία ώστε αφ΄ενός να μην ναρκοθετηθεί η ελληνική θέση που αξιώνει «ενιαία λύση» και, αφ' ετέρου, να μην υπάρξει βέτο από τις σκληρές «συνιστώσες» των πιστωτών που αξιώνουν «ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης» μέσω επίσημης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

20:39 Συμφωνία με τους δανειστές μέσα στις επόμενες 10 ημέρες βλέπουν από την ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ρίγας. Όπως και να έχουν τα πράγματα για τις εξελίξεις των επομένων ημερών αναμένεται να είναι καθοριστικές οι αποψινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.


Τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Ρίγα, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής και εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για συμφωνία με τους δανειστές.

Ενδεικτικό του θρίλερ των διαπραγματεύσεων είναι πως οι δανειστές λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, οι δανειστές επανήλθαν με μία νέα πρόταση βόμβα για τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, προτείνουν ο ΦΠΑ να έχει δύο κατηγορίες, με τον χαμηλότερο να είναι στο 11% και ο υψηλότερος στο 23%. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα και τα βιβλία θα φτάσουν στον συντελεστή 11% που σημαίνει πως θα ακριβύνουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να πρότεινε ο ΦΠΑ να είναι ενιαίος για όλα τα προϊόντα και αυτός να φτάνει στο 23%.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το δείπνο των ηγετών ξεκινά από στιγμή σε στιγμή, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει και άλλες συναντήσεις με ομολόγους του. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην πρωτεύουσα της Λετονίας με αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής αεροπορίας.

Συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππά, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον Διπλωματικό του σύμβουλο Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείο Τύπου Θ. Μιχόπουλο.

Ο ξένος Τύπος για τετράμηνη παράταση

Δημοσιεύματα του ξένου τύπου επικαλούμενα δηλώσεις ανώτατων στελεχών, υποστηρίζουν πως εξετάζεται σοβαρά σχέδιο τετράμηνης παράτασης με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche Zeitung και τον βρετανικό Guardian η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει "ανάσα" τεσσάρων μηνών και να προετοιμάσει μια περιεκτική λίστα μέτρων για μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

"Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας με προσεκτικό τρόπο και έχοντας εξετάσει τα πράγματα, το περιέγραψε ως ένα πιθανό αποτέλεσμα που συζητείται πολύ σοβαρά", ανέφερε πηγή στην ανταποκρίτρια του "Guardian", Helena Smith. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας και της Ελλάδας, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

Πηγή: newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ