2015-05-22 09:30:29
Φωτογραφία για Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ - Κράτησε δυόμισι ώρες
Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα. Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Ζάιμπερτ: Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επεσήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, στην τριμερή συνάντηση η κυβέρνηση δεν περίμενε να υπάρξει είτε να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς επρόκειτο για μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα έκανε ενημέρωση σχετικά με το τι έχει γίνει στο Brussels Group έως τώρα, ποια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια είναι η κατάσταση έως τώρα στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά θα έθετε και το χρηματοδοτικό ζήτημα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Ολάντ είχε αναφέρει ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας».

«Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ρίγα, στις 2.30 μ.μ. σήμερα Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ