2015-05-22 12:54:19
Φωτογραφία για Στο «κόκκινο» ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - Καθημερινή

ΕΤΙΚΕΤΕΣΥγεία



Διαστάσεις εφιάλτη αρχίζει και αποκτά η κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας μας, με τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους να συσσωρεύονται και να διογκώνονται, τη στελέχωση των μονάδων υγείας να βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα όρια ασφαλείας και τις ελλείψεις βασικών αναλώσιμων υλικών να αποτελούν καθημερινότητα. Η εικόνα των νοσοκομείων περιγράφεται από τους ίδιους τους λειτουργούς της υγείας με τον εξής τρόπο: «μεγάλη προσέλευση, λίγο προσωπικό, άδεια ταμεία». Στα νοσοκομεία χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ. Οπως χρωστάει και σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές. Και στον οποίον χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία.



Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους υπηρεσιών υγείας ξεπερνούν τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. είναι προς νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του (01/01/2012) έως τέλος του 2014, προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχονται σε 625 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ωστόσο τα 300 εκατ. αντιστοιχούν σε rebate και clawback (επιβληθείσες εκπτώσεις από τον οργανισμό προς τους παρόχους για τη συγκράτηση των δαπανών), που μέχρι σήμερα δεν έχουν συμψηφιστεί, αλλά ουσιαστικά δεν θα αποδοθούν. Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση του κλινικού ελέγχου για τιμολόγια που έχουν καταθέσει διαγνωστικά κέντρα, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και μικρές κλινικές για το 2013, και από τον οποίο αναμένεται περαιτέρω μείωση των απλήρωτων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό που προκαλεί «ζαλάδα» είναι οι οφειλές του οργανισμού από τη δημιουργία του έως τέλος Μαΐου προς τα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίες ανέρχονται στα 3,8 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πάντως μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι το ποσό αυτό είναι υπερεκτιμημένο για τους εξής λόγους: τα νοσοκομεία χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές κρατικού τιμολογίου και όχι στις χαμηλότερες «ασφαλιστικές τιμές» όπως γίνεται με τις κλινικές. Επιπλέον, πρόκειται για μη ελεγμένες οφειλές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα νοσοκομεία υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ για να έχουν ισοσκελισμένους λογαριασμούς.

Την ίδια στιγμή όμως τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ -με στοιχεία Απριλίου- 1,130 δισ. ευρώ. Το α΄ τρίμηνο του 2015 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 627,8 εκατ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να λάβει περί τα 900 εκατ. ευρώ. Το ίδιο «ελλιπής» είναι και η κρατική επιχορήγηση. Από τις αρχές του έτους έως τέλος Μαρτίου δόθηκαν 87,4 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 43 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Ετσι, ο οργανισμός παλεύει να πληρώσει τους παρόχους του. Εχει πληρώσει μόνο τον πρώτο μήνα του 2015 σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα - εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές, φαρμακεία, ενώ τις ημέρες αυτές εκταμιεύονται χρήματα για τις πληρωμές του Φεβρουαρίου στους προαναφερθέντες παρόχους πλην των φαρμακείων, που είναι και το μεγάλο ποσό (ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ μηνιαίως). Πάντως, τα στοιχεία για την εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο τετράμηνο του 2015 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού έχει «ξεφύγει» από τον στόχο κατά 107 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα η υπέρβαση ήταν στα 86 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται - αυτές τις ημέρες, με καθυστέρηση- για άλλη μία χρονιά τα «πλαφόν» στη μηνιαία δαπάνη φαρμάκου που μπορεί να γράψει κάθε γιατρός σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις -στις οποίες η δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη κατά 17% σε σχέση με πέρυσι για τους πρώτους μήνες του έτους-, ο ΕΟΠΥΥ γνωστοποίησε μόλις την Τετάρτη στους γιατρούς ότι έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι «κόφτες» στον αριθμό αλλά και στο είδος των παρακλινικών εξετάσεων που μπορεί να γράψει ο κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του ανά παραπεμπτικό. Σε περίπτωση που ο γιατρός θέλει να γράψει επιπλέον εξετάσεις, αυτές θα διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.


medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ