2015-05-24 22:00:08
Φωτογραφία για Διαμαρτυρία ενάντια στις εξαγωγές ζώντων ζώων [video]
Χθές, Σάββατο 23 Μαϊου 2015, μέλη του 269life Greece συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τις Εξαγωγές Ζωντανών Ζώων. Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια μιας παγκόσμιας διαμαρτυρίας, που πραγματοποιείται από τις 23 μέχρι τις 29 Μαϊού.

Με οπτικό υλικό και φυλλάδια, τα μέλη του 269life Greece ενημέρωσαν τους πολίτες για τα ταξίδια θανάτου που η Ευρωπαϊκή Ένωση (και φυσικά και η Ελλάδα) στέλνει τα τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια πρόβατα και αγελάδες. Τα ζώα ξεκινούν από τις χώρες της Ε.Ε. με προορισμό χώρες όπως η Τουρκία, η Παλαιστίνη,  ο Λιβάνος, η Αίγυπτος, η Ιορδανίας, η Σαουδική Αραβία σε ένα ταξίδι που διαρκεί πολλές φορές και περισσότερο από ένα μήνα.

Τα ζώα ταξιδεύουν φοβισμένα στα καταστρώματα και στα αμπάρια των πλοίων, δίχως να μπορούν να κουνηθούν, με χώρο μικρότερο απο ένα τετραγωνικό μέτρο ανά ζώο και  με τα περιττώματά τους να πλημυρίζουν τον χώρο και την αμμωνία να κυριαρχεί στον αέρα. Σε συνδιασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 45 οC και την υγρασία που αγγίζει το 90% η θνησιμότητα στα πλοία είναι μεγάλη. Αυτά που θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι τα τυχερά.


Όσα φτάσουν στις χώρες προορισμού, στη Μέση Ανατολή, θα είναι τρομερά ταλαιπωρημένα ή άρρωστα ή και τραυματισμένα και θα αντιμετωπίσουν τη χειρότερη μοίρα. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει από παγκόσμιες οργανώσεις αποδυκνείουν πάντα την ίδια κατάσταση:

Τα ζώα που επιβίωσαν από το φριχτό ταξίδι, συχνά τραυματίζονται, μιας και πετιούνται από την ψηλή ράμπα εκφόρτωσης των πλοίων προς το έδαφος και μετά τα σέρνουν από τα πόδια τους και τα πετάνε σαν σακιά σε καρότσες φορτηγών ή και πορτμπαγκάζ αυτοκινήτων.

Οι άνθρωποι, προκειμένου να ακινητοποιήσουν τα ζώα για να τα σφάξουν, συνήθως τους βγάζουν τα μάτια με μεταλλικές ράβδους, τους κόβουν τους τένοντες, τους σπάνε τις ουρές, τα ξυλοφορτόνουν άγρια και κάνουν ότι μπορούν, ώστε να μην είναι σε θέση αυτά να περπατούν.

Κάποια από αυτά τα ζώα σφάζονται μαζικά σε βρώμικα σφαγεία ή υπέθριους χώρους, έχοντας πλήρη συνείδηση για το τι τα περιμένει, μιας και βλέπουν τα προηγούμενα ζώα που σφάχτηκαν να αργοπεθαίνουν, ενώ άλλα τα παίρνουν οι αγοραστές τους στο σπίτι τους και τα σφάζουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε να φανταστείτε.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την καταδίκη των ζώων σε μια επιγεια κόλαση. Έχει έρθει πια η εποχή που οι άνθρωποι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στα ζώα το δικαίωμα στη ζωή. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα για να τα μεταχειριζόμαστε όπως μας αρέσει και να τα εξάγουμε και να τα δολοφονουμε. Είναι συναισθανόμενα όντα όπως και εμείς και έχουν τα ίδια φυσικά δικαιώματα με εμάς!

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να δείτε στη σελίδα του Facebook https://www.facebook.com/media/set/?set=a.473987089432522.1073741863.273346042829962&type=1

Σημείωμα προς τους συντάκτες:

Σας παραθέτουμε ένα ενδεικτικό βίντεο με το τι περνάνε τα πρόβατα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και με μερικές “ήπιες” σκηνές από την μεταχείρησή τους στις χώρες προορισμού:

https://www.youtube.com/watch?v=hru6VVuhbww&feature=youtu.be

Για περισσότερα βίντεο και για να δείτε τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί στη Μέση Ανατολή μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο you tube με λέξεις κλειδιά “live animal export cruelty”.

Η μεταχείρηση των ζώων αναλυτικά:

Έχοντας πιθανόν υπομείνει τον πόνο και τη σκληρότητα του μαρκαρίσματος των αυτιών τους, έχοντας ευνουχιστεί χωρίς αναισθητικό, τα ζώα θα απομακρυνθούν από το κοπάδι τους και θα ξεκινήσουν το βασανιστικό τους ταξίδι. Πεινασμένα, διψασμένα(βάση νόμου σε μια χερσαία μεταφορα, τα ζώα μπορούν να μείνουν δίχως νερό μέχρι και για 24 ώρες), φοβισμένα και χωρίς την οικογένειά τους, τα πρόβατα που αποστέλλονται στο εξωτερικό από τη βιομηχανία των ζωντανών εξαγωγών, θα υπομείνουν εβδομάδες ταλαιπωρίας και βασανισμού, πριν από τις τελευταίες τους στιγμές, κατά τις οποίες θα αισθανθούν την λεπίδα να τους κόβει το λαιμό χιλιοστό προς χιλιοστό.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για το γάλα τους ή το μαλλί τους. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται στη βιομηχανία γάλακτος και μαλλιού είναι ιδιαίτερα βασανιστικές για τα ζώα. Όταν τα φθαρμένα σώματά τους δεν είναι πλέον χρήσιμα στη βιομηχανία γάλακτος και μαλλιού, τα ζώα αυτά είναι ανάμεσα στα εκατομύρια αυτών που αποστέλλονται για εξαγωγή κάθε χρόνο.

Πριν από τη μεταφορά τους με φορτηγά αυτοκίνητα προς τα λιμάνια, τα πρόβατα περιορίζονται σε πάρκα πάχυνσης για πολλές ημέρες. Φτάνοντας στα εκάστοτε λιμάνια της Ε.Ε. (τις Ελληνικές εξαγωγές εξυπηρετεί το λιμάνι Φίλιππος Β’ στην Καβάλα), τα τρομοκρατημένα ζώα εξαναγκάζονται να μπουν στα πλοία, συνήθως με τη χρήση συσκευών ηλεκτροσόκ και άγριου ξύλου. Σε κάθε πλοίο τα ζώα στοιβάζονται τόσο πολύ, που δεν αντιστοιχεί στο καθένα τους χώρος μεγαλύτερος από 2 κόλλες Α4 αν μιλάμε για πρόβατα και λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο, αν μιλάμε για αγελάδες βάρους 300 κιλών. Ταξιδεύουν σε αποπνικτική ζέστη, δίχως να μπορούν να κουνηθούν, με τα περιττώματά τους να πλημυρίζουν τον χώρο και την αμμωνία να κυριαρχεί στον αέρα.

Οι ασθένειες και οι τραυματισμοί λυμαίνονται τα ήδη ταλαιπωρημένα πλήθη των ζώων μέσα στα πλοία. Τα ζώα στα ταξίδια αυτά υποφέρουν κυρίως από:

Πείνα: Εκτιμάται ότι περίπου το 5% των ζώων που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των επίπονων αυτών ταξιδιών πεθαίνουν από την πείνα, διότι δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό, μιάς και αδυνατούν λόγω του συνωστισμού να φτάσουν στον σταθμό τροφοδοσίας. Ορισμένα ζώα μάλιστα ποδοπατούνται και συνθλίβονται μέχρι θανάτου στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην περιοχή ότου πλοίου όπου υπάρχει νερό και φαγητό. Πολλά ζώα επίσης απλά σταματούν να τρώνε επείδη οι συνθήκες στα πλοία αυτά είναι τόσο βασανιστικές.

Υπερθερμία: Τα ζώα συχνά υποφέρουν από θερμικό στρες κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών και εμφανίζουν έντονο λαχάνιασμα για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, κάτι που μπορεί επίσης να τα κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως η πνευμονία. Οι κρίσεις υπερθερμίας συμβαίνουν όταν οι θερμοκρασίες μέσα στο σκάφος υπερβαίνουν τους 40ο C και η υγρασία φτάσει το 90%, δημιουργώντας έτσι άθλιες συνθήκες για τα ζώα και μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η αποβίβαση τους επίσης στις ακραίες θερμοκρασίες της Μέσης Ανατολλής είναι μια έντονη αλλαγή για τα πρόβατα που είναι συνηθισμένα στο πιο δροσερό κλίμα της Ε.Ε.

Τραυματισμοί: Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκύπτουν στα πίσω πόδια των ζώων κατά την επιβίβασή τους στα πλοία, μιας και γλύστρούν στην ολισθηρή ράμπα φόρτωσης. Επιπλέον οι εργάτες με τους βίαιους χειρισμούς τους τραυματίζουν τα ζώα με κλωτσιές, μπουνιές κ.α. Τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα συνήθως αφήνονται να πεθάνουν χωρίς κτηνιατρική φροντίδα, σε μια περιορισμένη περιοχή του πλοίου.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ