2015-05-26 16:40:39
Φωτογραφία για Η φλόγα δεν ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία - Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου για την τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Ακόμα μια τελετή Αφής Φλόγας ανάβει μακριά από την κοιτίδα του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία για έναν θεσμό υποδεέστερο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για την τελετή που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Τιφλίδας, όπου όπως είχαμε αποκαλύψει στην Πρωινή, οι Γεωργιανοί ετοιμάζονται με λαμπαδηδρομία, να υποδεχθούν την «ολυμπιακή φλόγα». Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δια του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, διαμαρτύρεται για την νέα βεβήλωση της Ολυμπίας και των αξιών της.

Η επιστολή Κοτζιά προς Καπράλο έως ως εξής:

«Δυστυχώς παρόλες τις εκκλήσεις μας προκειμένου να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε το θέμα της Τελετής Αφής και για τα Ολυμπιακά φεστιβάλ νεότητας να θεσμοθετηθεί κατά τρόπο ώστε να συνάδει με το κύρος και το ηθικό υπόβαθρο της έννοιας «Ολυμπιακή Εκδήλωση », για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός κακέκτυπου Τελετής Αφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να φωτίσει –αλήθεια με ποιες αξίες- το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας που θα διεξαχθεί στην Τιφλίδα Πρωτεύουσα της Γεωργίας από 26 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου 2015.


«Για μια ακόμα φορά δυστυχώς πραγματοποιείται Τελετή Αφής Φλόγας για ένα Ολυμπιακό Αθλητικό-Πολιτιστικό γεγονός, όπως είναι το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας μακριά από τον φυσικό της χώρο, την Ολυμπία.

Η δικαιολογία κε Πρόεδρε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ρητά αποφασίσει ότι Ολυμπιακή Φλόγα ονομάζεται μόνο η Φλόγα των κανονικών Ολυμπιακών Αγώνων και αυτή ανάβει μόνο στην Αρχαία Ολυμπία δεν είναι πλέον αρκετή. Και αυτό διότι:

Αν μπείτε στο επίσημο site των διοργανωτών θα δείτε ότι περιμένουν να υποδεχτούν την «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Χώρα τους. Και μάλιστα έχουν διοργανώσει ξεχωριστή Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία γι αυτό. Μια λαμπαδηδρομία δύο περίπου μηνών στην διάρκεια της οποίας η Ολυμπιακή Φλόγα όπως αυτοί την θεωρούν, θα διασχίσει το σύνολο σχεδόν της Χώρας. Ποια Ολυμπιακή Φλόγα. Αυτή που άναψε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Εμείς δηλαδή θα τους παραδώσουμε μια φλόγα που καμία σχέση δεν θα έχει με την Ολυμπιακή και αυτοί θα νομίζουν ότι υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα και να διοργανώνουν σχετικές τελετές. Είναι δυνατόν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να επιτρέπει το ιερό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπιακή Φλόγα, να υποβαθμίζεται με αυτό τον τρόπο; Είναι δυνατόν οι σπουδαίοι αυτοί θεσμοί όπως είναι τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νεότητας να υποβαθμίζονται από την χώρα που τα δημιούργησε. Είναι δυνατόν η έννοια «Ολυμπιακό» που δηλώνει το ηθικό προβάδισμα του ωραίου και του αληθινού και που συνδέεται με την Ολυμπία να ακυρώνεται στην κοιτίδα της.

Κε Πρόεδρε

Θέλω να δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη Τελετή – Κακέκτυπο Αφής Φλόγας που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «TBILISI 2015».

Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας - θεματοφύλακας των αξιών αυτού του Τόπου - θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε το ζήτημα της Τελετής Αφής και για τις Ολυμπιακές Εκδηλώσεις – πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων – να γίνεται με τρόπο που:

Να προστατεύει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Να συνάδει με το κύρος και το ηθικό υπόβαθρο της έννοιας «Ολυμπιακή Εκδήλωση».

Να αναδεικνύει τους σημαντικούς Ολυμπιακούς θεσμούς των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων και των Ολυμπιακών Φεστιβάλ ώστε να επιτελούν το στόχο τους ως αυθεντικές εκδηλώσεις μύησης των νέων στα Ολυμπιακά ιδεώδη.

Στην προσπάθεια αυτή κε Πρόεδρε θεωρώ ότι θα σας έχουμε δίπλα μας».

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ