2015-05-26 19:27:37
Φωτογραφία για Που βρήκαν οι Ρομά τα παιδιά; Παραδέχτηκαν ότι δεν είναι δικά τους
Στον ανακριτή Σπάρτης θα παρουσιαστούν σήμερα τα δύο ζευγάρια των Ρομά που συνελήφθησαν στους καταυλισμούς Τραπεζοντή και Καλύβια Σοχάς, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή τους τα δύο ανήλικα παιδιά που αποκαλύφθηκε από την εξέταση του DNA πως δεν ήταν δικά τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έγγραφα υιοθεσίας υπάρχουν μόνο για το τετράχρονο αγόρι που βρέθηκε να ζει με τα τρία νόμιμα παιδιά του 29χρονου ζευγαριού στον καταυλισμό Τραπεζοντή.

Ωστόσο οι αστυνομικές Αρχές ελέγχουν προσεκτικά τα έγγραφα αυτά, όχι μόνο προκειμένου να διαπιστώσουν τη γνησιότητά τους, αλλά και για να εντοπίσουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα των φυσικών γονέων του αγοριού. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την περίπτωση του τετράχρονου κοριτσιού που ζούσε στον καταυλισμό Καλύβια Σοχάς μαζί με τον 35χρονο Ρομά και την 27χρονη σύζυγό του, καθώς το ζευγάρι δεν διαθέτει τέτοια έγγραφα και παραμένει έως τώρα άγνωστο πώς βρέθηκε στην κατοχή τους το παιδί. Τα δύο ανήλικα έπειτα από την απόφαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης να αφαιρέσει προσωρινά την επιμέλεια των παιδιών από τα ζευγάρια των Ρομά παραδόθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού, όπου διαμένουν.


Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η Αστυνομία αξιοποίησε μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία δύο οικογένειες Ρομά, που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους και κατοικούσαν σε διαφορετικούς καταυλισμούς, εμφάνιζαν ως δικά τους παιδιά ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, τεσσάρων ετών αμφότερα, χωρίς να μπορούν να αποδείξουν ούτε τη φυσική σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών ούτε και τυχόν υιοθεσίες τους. Οπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ο διευθυντής Ασφαλείας Σπάρτης Ζαχαρίας Αγρανιώτης, τα χαρακτηριστικά των παιδιών δεν έμοιαζαν σε τίποτε με αυτά των ζευγαριών που εμφανίζονταν ως γονείς τους.

Η έρευνα

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι δεν είναι παιδιά τους και οι ίδιοι έπεφταν συνεχώς σε αντιφάσεις. Ετσι ελήφθησαν δείγματα DNA από τα παιδιά και τους φερόμενους ως γονείς και εστάλησαν για εξετάσεις στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.» δήλωσε. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν προέκυψε κληρονομική συμβατότητα μεταξύ των γενετικών στοιχείων των παιδιών και των φερόμενων ως γονέων τους και έτσι οι τέσσερις Τσιγγάνοι συνελήφθησαν και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την ποινικολόγο Γιάννα Παναγοπούλου, συνήγορο των υποτιθέμενων γονέων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, τα δύο ζευγάρια θα υποστηρίξουν στις απολογίες τους ότι τα πραγματικά περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα κατηγορούνται.

«Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη και αρκετά περίπλοκη ποινική υπόθεση» αναφέρει στην «Espresso» η γνωστή δικηγόρος. «Οι εντολείς μου αντιμετωπίζουν τη βαρύτατη κατηγορία της κακουργηματικής αρπαγής ανηλίκου, πλην όμως αρνούνται όσα αναφέρει το κατηγορητήριο, καθόσον τα πραγματικά περιστατικά είναι διαφορετικά σε σχέση με όσα αναφέρονται στη δικογραφία. Οι δύο οικογένειες ισχυρίζονται ότι ανέλαβαν να μεγαλώσουν τα δύο παιδάκια, σε μια κίνηση ανθρωπιάς, η οποία συνηθίζεται στη φυλή των Ρομά. Τα παιδιά ήταν από ομόφυλες μητέρες, οι οποίες αδυνατούσαν αντικειμενικά να τα μεγαλώσουν και οι αλληλέγγυοι και ευαίσθητοι ομόφυλοί τους προσφέρθηκαν να τα μεγαλώσουν άνευ ανταλλάγματος, με γνώμονα το συναίσθημα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Δεν είχαν κανέναν δόλο για να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις, τιμωρητέες από τον Ποινικό Κώδικα».

πηγή: espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ