2015-05-28 13:09:55
Φωτογραφία για Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! VD
Ασφυκτικές οι πιέσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά

Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού. Μάλιστα ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «να απελευθερωθούμε από την σημερινή μνημονιακή δέσμευση».

«Το πρόβλημα με τους θεσμούς είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να διαπραγματευόμαστε πλέον με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι στο πλαίσιο ενός παρανοϊκού, αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν εμπίπτει και δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών ο Γ. Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι «υπήρχε ασφυκτική πίεση να υπάρξει αύξηση στον ΦΠΑ των νησιών» και ότι ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα το κάνει. «Δεν το κάναμε και δεσμεύθηκα ότι μέχρι 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει αλλαγή», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι «Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανένα, πέραν της προσωπικής ότι θα παλέψουμε ώστε η νησιωτική πολιτική μας να συνάδει με τις αγωνίες των κατοίκων».


«Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρά το ότι τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα, βλέπουμε ότι οι θεσμοί τα προσπερνούν, όχι οι ομόλογοί μας, όχι οι υπουργοί, αλλά οι θεσμοί. Γι’ αυτό έχει σημασία να απελευθερωθούμε από την σημερινή μνημονιακή δέσμευση».

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε μία βασική αρχή η οποία είναι: Άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, στην Κω, στη Ρόδο και άλλο στην ηπειρωτική Ελλάδα», δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναπτυξιακή πολιτική για την Ελλάδα» με την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση «για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών», σημειώνοντας ότι σήμερα το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το κόστος μεταφοράς που βρίσκεται στο 23%. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση της και να μπορούμε τις συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά να τις κάνουμε στη βάση των αμοιβαίου συμφέροντος», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ