2015-05-29 13:53:19
Φωτογραφία για Μαύρη επέτειος για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο - Τριάντα χρόνια από την τραγωδία στο Χέιζελ! [photos]
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από... εκείνο το καταραμένο απόγευμα στις Βρυξέλλες, τα διεθνή πρακτορεία ανασύρουν από το αρχείο τους τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από την τραγωδία στο Χέιζελ. Όχι πως χρειάζονται για να θυμάται κανείς το θάνατο 39 ανθρώπων...

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η τραγωδία του Χέιζελ. Η τραγωδία που άλλαξε το ποδόσφαιρο. Γιατί έτσι συμβαίνει, περιμένουμε μια τραγωδία να τα αλλάξει όλα. Πιο πριν είμαστε ανίκανοι...

Από τη μια η Γιουβέντους του Πλατινί, του Μπόνιεκ, του Ρόσι, του Ταρντέλι και του Σιρέα. Από την άλλη η Λίβερπουλ του Νταλγκλίς, του Γκόμπελαρ και του Ρας, που είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά.

Το Χέιζελ των Βρυξελλών, που θα διεξαγόταν ο τελικός, είχε χτιστεί το 1930. Από τότε, δεν ανακαινίστηκε ποτέ.

Ανάμεσα στους οπαδούς της Λίβερπουλ και εκείνους της Γιουβέντους υπήρχε μια "νεκρή" ζώνη. Εκεί θα κάθονταν οι Βέλγοι που ήθελαν να δουν τον τελικό. Στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά, ανάμεσά τους και πολλοί Ιταλοί μετανάστες.


Μια ώρα πριν ξεκινήσει το παιχνίδι έγινε το κακό. Άγγλοι χούλιγκαν (κανέναν δεν ενδιαφέρει αν ήταν μεθυσμένοι ή όχι) μπαίνουν την "κενή" ζώνη. Οι οπαδοί της Γιουβέντους (που είχαν "απαντήσει" με πετώντας αντικείμενα) αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά στην επέλαση των Άγγλων. Μόνο που η εξέδρα δεν άντεξε το βάρος. Έπεσε. Μαζί της έπεσαν στο θάνατο 39 άνθρωποι. 32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι, 1 Ιρλανδός.

Οι φωτογραφίες από τον πανικό που ακολούθησε, σοκάρουν ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά. Το γήπεδο είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Παντού κορμιά. Άλλα άψυχα, άλλα τραυματισμένα. Καλυμμένα με αίμα. Αστυνομικοί κυνηγούσαν Ιταλούς που ήθελαν εκδίκηση.

Όλα αυτά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Χέιζελ. Η ΟΥΕΦΑ ήθελε να γίνει το παιχνίδι. Το ίδιο και οι Βέλγοι. Κανείς δεν είχε πει πως υπάρχουν νεκροί. Και το παιχνίδι ξεκίνησε, με τους ποδοσφαιριστές να μην ξέρουν τι ακριβώς τί είχε γίνει.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι υπέρ της Γιουβέντους σε ανατροπή του Μπόνιεκ. Μόνο που η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής. Ίσως ο Ελβετός διαιτητής να γνώριζε τι είχε γίνει και πως οι Άγγλοι επιτέθηκαν στους Ιταλούς. Ίσως γι’ αυτό αργότερα, δεν έδωσε πέναλτι στη Λίβερπουλ.

Ο Πλατινί σκοράρει και πανηγυρίζει έξαλλα. Ίσως ήξερε. Ίσως όχι. Ο πανηγυρισμός του σχολιάζεται ακόμη και σήμερα.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ