2015-06-24 12:08:10
Φωτογραφία για Κατρούγκαλος στη La Tribune: Του χρόνου θα πάρουμε πιο δίκαια μέτρα
Τα μέτρα που προτάθηκαν από την ελληνική... κυβέρνηση είναι σκληρά αλλά αναγκαία, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει άλλα δάνεια, αλλά να χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το Δημόσιο, και από του χρόνου θα ληφθούν πιο δίκαια μέτρα, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Ρομαρίκ Γκοντάν αναφορικά με το αν τα μέτρα που παραδόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, συνιστούν μια επιστροφή στη λιτότητα που είχε επιβληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο κ. Κατρούγκαλος απαντά πως είναι «σκληρά μέτρα, αλλά δεν πρόκειται για μια επιστροφή στα παλιά προγράμματα λιτότητας».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Τα μνημόνια έψαχναν να μετατρέψουν την ελληνική κοινωνία, απορρυθμίζοντάς την, θέτοντας σε εφαρμογή μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα, υποβαθμίζοντας τα κοινωνικά δικαιώματα. Εμείς έχουμε την πρόθεση να διατηρήσουμε αυτά τα δικαιώματα. Είναι ουσιαστικό και έχουμε επιμείνει πολύ για τη θέσπιση του νόμου σχετικά με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Ο δημοσιογράφος της «La Tribune» σχολιάζει την απάντηση του Ελληνα υπουργού, λέγοντας πως «ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να επιβαρύνουν υπέρμετρα την ελληνική οικονομία», για να λάβει την απάντηση:

«Δεχθήκαμε δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με τη δική μας λογική, κυρίως με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά το κάναμε από ανάγκη. Δεν θέλουμε να αποδεχθούμε νέα δάνεια, επειδή έτσι θα επιστρέφαμε στα μνημόνια με μία προϋπόθεση που θα περιλάμβανε αναπόφευκτα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Φέτος, θέλουμε να χρηματοδοτούμε τις κρατικές δαπάνες από ίδια έσοδα, και αυτός είναι ο λόγος που καταφύγαμε σε μια φορολογία που δεν είναι κοινωνικά δίκαιη, κυρίως επειδή δεν είχαμε τον χρόνο να αλλάξουμε το δικό μας δημοσιονομικό σύστημα. Από του χρόνου, θα πάρουμε πιο δίκαια μέτρα».

Στην ερώτηση για το αν θεωρεί πως οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ακολουθήσουν τη συμφωνία, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε καταφατικά και φάνηκε βέβαιος ότι θα περάσει από το κοινοβούλιο. «Είναι μια συμφωνία σκληρή, αλλά βιώσιμη. Δεν θα υπάρξει δυσκολία να περάσει από το κοινοβούλιο. [...] Είναι φυσιολογικό (να υπάρχει δυσαρέσκεια σε κάποιους βουλευτές) δεδομένου ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι μέσα στη λογική μας, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι οι βουλευτές θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση».

Οσο για το αίτημα να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με το χρέος και κατά πόσο αυτή η αναφορά δεν θα είναι ίδια με αυτή που είχε αποσπάσει στην προηγούμενη συμφωνία η κυβέρνηση Σαμαρά επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει: «Οχι, θέλουμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Αναμφίβολα, δεν μπορούμε άμεσα να έχουμε μια λεπτομέρεια μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά θα πρέπει να μην είναι κενές υποσχέσεις».

Τέλος, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους για εκμετάλλευση του χρόνου, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυξίας και να πιέσουν την κυβέρνηση. «Δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο και τον χώρο ελιγμών για να αλλάξουμε πολιτική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική υποβάθμιση και το παράγοντα ρευστότητα για να μας προκαλέσουν ασφυξία και να πιέσουν την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που έπρεπε να αποδεχθούμε αυτά τα μέτρα μέσα σε ένα περιβάλλον που επιδεινωνόταν συνεχώς. Ωστόσο, αυτό μας επέτρεψε εν τέλει να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα σε άλλους τομείς, κυρίως στη δημόσια διοίκηση, η οποία είχε υποβληθεί στη λογική του μνημονίου, και τώρα πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική. Με αυτά τα μέτρα, κερδίσαμε χρόνο για να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ELA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ELA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ