2015-06-28 08:10:16
Φωτογραφία για Από αστυνομικός… «ξεναγός»: Τράβηξε 250.000 φωτογραφίες της Κρήτης και συνεχίζει!
Ο Βαγγέλης Δεσποτάκης είναι από τους ανθρώπους που έχουν μάθει να προσφέρουν στον τόπο τους και στην κοινωνία. Γεννήθηκε στον Κακόπετρο των Χανίων, ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης, πήγε γυμνάσιο στις Βουκολιές και ζει πλέον στο Ρέθυμνο, αφού εργάστηκε για χρόνια ως αστυνομικός. Αγαπά την φωτογραφία, αγαπά την πατρίδα του, αγαπά όμως και τους ανθρώπους και συνδυάζοντας όλα αυτά δημιούργησε το δικό του «έργο ζωής»: Μια ξενάγηση μέσω φωτογραφιών και βίντεο στα αγαπημένα μέρη των Χανίων και όχι μόνο, αλλά και μια «επιστροφή» στα πάτρια εδάφη για τους ξενιτεμένους συμπατριώτες του.

«Όπου πηγαίνω λειτουργώ με τη λογική του τι θα ήθελε να δει κάποιος για να γνωρίσει τον τόπο όπου βρίσκομαι. Μπαίνω στη θέση του επισκέπτη και φωτογραφίζω ή τραβώ βίντεο από το κάθε τι, τη θέα τη διαδρομή, κάθε οπτική γωνία. Για παράδειγμα, ανέβηκα στο Μπάλο από το δρόμο, ώστε να τραβήξω την εκπληκτική θέα και να μεταφέρω στον άνθρωπο που βλέπει τη φωτογραφία από τα πέρατα της γης και δεν έχει έρθει ποτέ στην Κρήτη, το μεγαλείο του τοπίου. Να μεταφέρω στον άλλο αυτά που θα ήθελα εγώ να του δείξω» λέει στο terrabook.com ο κύριος Δεσποτάκης, περιγράφοντας την ουσία της δουλειάς του.


Αυτό όμως είναι μόνο η μία διάσταση του έργου του, γιατί εκτός από το «τουριστικό» του πράγματος, ο Βαγγέλης Δεσποτάκης έχει στο νου του πάντα και τους ξενιτεμένους συμπατριώτες του, που η ζωή τους πήρε μακριά από την Κρήτη, αλλά η νοσταλγία τους γι’ αυτή παραμένει. Έτσι, εκτός από τα τοπία και τα αξιοθέατα, φροντίζει να καταγράφει και πλήθος εκφάνσεων της λαογραφικής ζωής της Κρήτης: εκδηλώσεις, πανηγύρια, ακόμα και το ετήσιο Μνημόσυνο των Πεσόντων της πατρίδας του, του Κακόπετρου καταγράφει σε βίντεο και φωτογραφίες.

«Τα ανεβάζω στο διαδίκτυο και τα βλέπει κόσμος από κάθε γωνιά της γης και της υπόλοιπης Ελλάδας και μου μεταφέρουν την βαθιά τους συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που κάνω. Έρχεται ο εγγονός από την Αυστραλία και μου διηγείται πως βλέπει ο Κρητικός παππούς που ξενιτεύτηκε μικρός το υλικό μου και κλαίει… Είναι σαν να είναι στο χωριό και πάλι, μετά από τόσα χρόνια», μας λέει.

Το έργο του Βαγγέλη Δεσποτάκη αριθμεί πλέον πάνω από 250.000 ψηφιακές φωτογραφίες και περισσότερες από 500 ώρες ψηφιακού βίντεο, μεγάλο μέρος των οποίων είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμο από όλους. «Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία, και η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μου έλυσε τα χέρια, καθώς πλέον μπορώ χωρίς κόστος να τραβώ όσες φωτογραφίες θέλω» μας λέει και με λίγες λέξεις περιγράφει τον σκοπό του, την «κινητήριο δύναμη» που τον ώθησε να το πραγματοποιήσει: «Η ικανοποίηση η δική μου είναι να βλέπει το υλικό αυτό ο κόσμος, να μπορεί ο καθένας να θαυμάζει τις ομορφιές της πατρίδας μου».

Αυτό άλλωστε, «η προβολή του τόπου μου» όπως μας λέει ο ίδιος, είναι που τον έφερε στο δρόμο του terrabook, της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει σκοπό την προβολή των προορισμών της Ελλάδας, καθώς σύντομα το υλικό του Βαγγέλη Δεσποτάκη θα είναι διαθέσιμο μέσω του Βιβλίου της Γης!

ΠΗΓΗ: https://blog.terrabook.com/ksenagos-kriti/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ