2015-07-03 02:46:05
Φωτογραφία για Μοιράζουν πάνω από 120 εκατ. πριν την κάλπη...
Μια εργάσιμη πριν το δημοψήφισμα η κυβέρνηση μοιράζει πάνω από 120 εκατ. ευρώ Η πρωτοφανής απόφαση Βαρουφάκη. Πως κάνουν παροχές με λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πέραν των επιδομάτων δίνουν και το υπόλοιπο 50% των αποζημιώσεων. Πλήρης δικαίωση του Euro2day.gr.

Με μια πρωτοφανή για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία κίνηση η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει πάνω από 120 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους τραπεζών, οι οποίες έχουν διασπασθεί ή διασωθεί με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη που υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ οι εκκαθαριστές των τραπεζών υποχρεούνται να καταβάλλουν κατά προτεραιότητα στους υπαλλήλους που απασχολούσαν πριν τεθούν σε εκκαθάριση:

-το υπόλοιπο 50% των αποζημιώσεων μισθών (σ.σ στην περίπτωση που έχουν απολυθεί και επαναπροσληφθεί), καθώς έχουν ήδη εισπράξει το 50%.


- τα δεδουλευμένα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα ανάλογα) που τους αναλογούσαν τη στιγμή της απόλυσης

- την αποζημίωση αδείας καθώς και το επίδομα ισολογισμού.

Το κόστος της απόφασης μόνο για τους υπαλλήλους της πρώην ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ΤΤ 0,00% κινείται περίπου στα 120 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα είναι υψηλότερο καθώς η απόφαση αφορά όλες τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες, εφόσον οι εργαζόμενοι τους οποίους απασχολούσαν πριν την διάσπαση ή τη διάσωσή τους απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν από την τράπεζα στην οποία πέρασαν οι καταθέσεις και τα υγιή στοιχεία ενεργητικού.

Με βάση την απόφαση οι εκκαθαριστές υποχρεούνται να εξοφλήσουν προνομιακά τους τραπεζοϋπαλλήλους, παρακάμπτοντας το ΤΧΣ και τους φορολογούμενους, οι οποίοι κατέβαλαν περίπου 13 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, έχοντας πάρει προς το παρόν πίσω μόλις 500 εκατ. ευρώ!

Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε ότι το ΤΧΣ και το ΤΕΚΕ θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% και εν συνεχεία να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η τροποποίηση που επέφερε ο κ. Βαρουφάκης προβλέπει τα εξής: «οι δεδουλευμένες απαιτήσεις του άρθρου 154γ του Πτωχευτικού Κώδικα που προέρχονται από μισθούς, επίδομα Χριστουγέννων ή Πάσχα ανάλογα, αποζημίωση αδείας και επίδομα ισολογισμού κατά την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων ικανοποιούνται ανά δικαιούχο προνομιακά στο σύνολό τους»

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η απόφαση προβλέπει και την καταβολή του υπόλοιπου 50% της αποζημίωσης, πέραν των δεδουλευμένων δώρων και επιδομάτων. Πρόκειται για κίνηση που αυξάνει το κόστος για τις ειδικές εκκαθαρίσεις και εμμέσως για το ΤΧΣ κατά τουλάχιστον 105 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε υποσχεθεί την τροποποίηση της απόφασης Στουρνάρα σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των συλλόγων εργαζομένων στην ΑΤΕ και στο νέο Τ.Τ δεσμευόμενος να βγάλει την απόφαση ως το τέλος Ιουνίου.

Τότε βέβαια ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να διευκρινίσει αν τα δεδουλευμένα που δεσμεύτηκε να αποδοθούν αφορούσαν μόνο επιδόματα και δώρα ή και την αποζημίωση μισθών. Την επόμενη μάλιστα το Euro2day.gr έθεσε τα σχετικά ερωτήματα σημειώνοντας την εκτόξευση του κόστους αν αποφασιζόταν να αποδοθούν και οι αποζημιώσεις μισθών.

Η απόφαση Βαρουφάκη, να πληρώσουν οι υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες τα δεδουλευμένα είναι, σύμφωνα με την αγορά, καραμπινάτη περίπτωση πολιτικής παροχών, την ώρα που η οικονομία έχει μπει σε καθεστώς πλήρους ασφυξίας λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων.

Το γεγονός, δε, ότι η απόφαση υπογράφηκε δύο εργάσιμες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και δημοσιεύεται μερικά 48ώρα πριν τη διενέργειά του πιθανώς να εγείρει και πολιτικό θέμα καθώς η κάθε παροχή μπορεί στο καθεστώς πόλωσης να θεωρηθεί απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το αν οι εκκαθαρίσεις, πλην Αγροτικής, διαθέτουν τα παραπάνω ποσά προκειμένου να τα καταβάλλουν στους δικαιούχους, ενώ η καταβολή τους θα γίνει μέσω τραπεζών και επομένως θα διέπονται από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ