2015-07-03 12:34:40
Φωτογραφία για Καμπανάκι από το υπουργείο Υγείας: Αυξημένη ανάγκη αιμοδοσίας, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών
Ελλείψεις αίματος παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι και το υπουργείο Υγείας καλεί τις υπηρεσίες να οργανώσουν καλύτερα τις αιμοδοσίες τους και να δώσουν κίνητρα στους πολίτες.

IATRONET

Έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν αίμα, απευθύνει το υπουργείο Υγείας.

Σε σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες τους καλοκαιρινούς μήνες, στους οποίους παρατηρείται συνήθως εποχική έλλειψη αίματος.

Αυτό αποδίδεται στο ότι – λόγω διακοπών – υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι εθελοντές αιμοδότες.

Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα για αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας της εμφάνισης επιδημικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τις υπηρεσίες του να αναπτύξουν δράσεις, ώστε να προσελκύσουν πολίτες στη συστηματική αιμοδοσία.

Ζητεί, επίσης, να γίνεται ορθολογική χρήση του αίματος και των παραγώγων του και να προγραμματίζονται έγκαιρα οι μεταγγίσεις (πολυμεταγγιζόμενα άτομα, τακτικά χειρουργεία).


Ανάγκες

Για την κάλυψη των αναγκών, έχει ζητηθεί η συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη μεγαλύτερη προσέλκυση των στρατευμένων στη συστηματική εθελοντική αιμοδοσία.

Για να διευκολυνθεί η αιμοδοσία στα νοσοκομεία, καλούνται οι διοικήσεις τους να εφαρμόζουν τα εξής:

Να μην απασχολείται το προσωπικό των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας σε αλλότρια καθήκοντα.

Να τηρείται αυστηρά το ωράριο διενέργειας αιμοληψιών από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας.

To ωράριο διενέργειας αιμοληψιών ορίζεται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ή χωρίς μεσημεριανή διακοπή, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Σαββάτου και Κυριακής και λοιπόν αργιών που θα διενεργούνται από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Προσωπικό

Σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν διαθέτουν γιατρό σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους, το κενό αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από τον εφημερεύοντα γιατρό του μικροβιολογικού ή παθολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Οι διοικητές καλούνται να καλύψουν τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας με το αναγκαίο προσωπικό.

Δείτε εδώ πού μπορείτε να προσφέρετε αίμα.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ