2015-07-03 22:18:42
Φωτογραφία για ΒΟΜΒΑ από Τσακαλώτο: Γι΄αυτό η Κυβέρνηση Πήγε σε εκλογές
«Είχαμε μια επιλογή να έρθει στη Βουλή το πακέτο των Θεσμών. Δεν θα περνούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση, η οποία θα έπεφτε και σε τρεις εβδομάδες θα είχαμε εκλογές», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Άρα είχαμε την επιλογή να πάμε σε δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο λαός», σημείωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, για να τονίσει πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πακέτο «δεν βγαίνει».

«Άρα αποτύχατε;» ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο. «Βεβαίως», ήταν η απάντησή του.

«Όποιος ψηφίσει "ναι", ψηφίζει για τη συνέχιση ενός προγράμματος που δεν βγαίνει. Οι πιστωτές όχι μόνο θα αποφασίζουν την οικονομική πολιτική αλλά και ποιοι θα την εφαρμόζουν», ανέφερε.

«Εμείς λένε ότι μια οικονομία που έχει χάσει 25% του ΑΕΠ, με την ανεργία που έχει, χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, να φύγει η απειλή του Grexit, με την ιδέα ότι αν δεν γίνει Grexit με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός.


Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ένα «ναι» στο δημοψήφισμα θα σημαίνει ότι «θα έχουμε μια λαϊκή εντολή ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το δεχτεί ο λαός και ελάτε να διαπραγματευτούμε για μια λύση βιώσιμη».

Αποκάλυψε ακόμη ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το «ναι».

«Τίθεται ζήτημα δημοκρατικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αν οι Ευρωπαίοι ρίξουν την κυβέρνηση με ένα "ναι", αγνοώντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ως τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας

Εξέφρασε την άποψη ότι αν ο κόσμος ψηφίσει «όχι», ο Μάριο Ντραγκι από τη μέχρι τώρα στάση του, έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αναγνώρισε επίσης ότι και η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση «όχι», θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, ενώ υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν πήραμε το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ