2015-07-04 16:30:26
Φωτογραφία για Οι στάχτες της Άνγκελα: Πως η Μέρκελ απογοήτευσε την Ελλάδα και την Ευρώπη
Αυτή η εικόνα κοσμεί το πρωτοσέλιδο του γερμανικού spiegel, με το πρώτο θέμα του περιοδικού να έχει τίτλο "οι στάχτες της Άνγκελα: Πως η Μέρκελ απογοήτευσε την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού spiegel είναι αφιερωμένο στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Την δείχνει να κάθεται στα... χαλάσματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα πάνω σε σπασμένα κομμάτια από κίονες, ενώ ανάμεσά τους κυματίζει μία μικρή σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο βάθος και ανάμεσα από... πολλή ομίχλη φαίνεται κάπου και ο Παρθενώνας, με τα μηνύματα απαισιοδοξίας να είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Δημοσίευμα "φωτιά"

Την ίδια ώρα, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, το πρώτο θέμα έχει τίτλο "οι στάχτες της Άνγκελα: Πως η Μέρκελ απογοήτευσε την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Το δημοσίευμα παρουσιάζει ένα πλούσιο παρασκήνιο για την τελευταία χρονικά Σύνοδο Κορυφής, αλλά και το αυριανό δημοψήφισμα.


Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει την φήμη της ως η Βασίλισσα της Ευρώπης. Ωστόσο δεν έμαθε πως να χρησιμοποιεί την δύναμή της, αλλά αντίθετα επέτρεψε μία κακή κατάσταση να φτάσει μέχρι το χειρότερο σημείο. Η ανικανότητά της να πάρει δύσκολες αποφάσεις επιδείνωσε την ελληνική κρίση".

Και συνεχίζει: "Η Άνγκελα Μέρκελ έφευγε ήδη για το σαββατοκύριακο όταν έλαβε την κλήση που θα άλλαζε τα πάντα. Η καγκελάριος είχε ήδη μια εξαντλητική μέρα, περνώντας την ολόκληρη σε συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα - μερικές φορές ως μέρος μίας μεγαλύτερης συνάντησης και άλλες φορές μόνο με εκείνον και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Συζήτησαν για την αναδιάρθρωση του χρέους και δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπρόσθετες επενδύσεις. Για θέματα που είναι σημαντικά για εκείνον, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι εξαντλητικά πεισματάρης. Στο τέλος, ωστόσο, η Μέρκελ έμεινε με την εντύπωση ότι η Σύνοδος Κορυφής θα ήταν ο θεμέλιος λίθος που πιθανότατα θα σηματοδοτούσε μια στροφή προς το καλύτερο.

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είχε παραμερίσει την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες και της είχε ψιθυρίσει πως ο Τσίπρας αναζητούσε συμμάχους στην αντιπολίτευση, με τους οποίους θα μπορούσε να περάσεις ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα από το ελληνικό κοινοβούλιο, ακόμη και χωρίς την συγκατάθεση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, αν κρινόταν απαραίτητο. "Μπορείς να με βοηθήσεις;" ρώτησε ο Τσίπρας τον Σουλτς. Ο Σουλτς έχει καλές διασυνδέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Όμως όταν η Μέρκελ επέστρεψε στο Βερολίνο, έλαβε μία κλήση από τον Τσίπρα. Της είπε ότι δεν τον ενδιέφερε μία συμφωνία, αλλά ότι σκόπευε να ανακοινώσει ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα "τουϊταρε": Με ένα καθαρό "ΌΧΙ", στέλνουμε ένα μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί".

Η Μέρκελ είναι γνωστή για το ότι δεν πτοείται εύκολα. Τα κατάφερε μέχρι τώρα εν μέρει διότι έχει έλεγχο στα συναισθήματά της. Κι έμεινε σιωπηλή το σαββατοκύριακο. Ωστόσο σε μία συνάντηση με τα ηγετικά μέλη του Χριαστιανοδημοκρατικού κόμματός της την Δευτέρα, άφησε να εννοηθεί πως είχε απογοητευτεί με τον Τσίπρα. Οι πολιτικές του είναι "σκληρές και ιδεολογικές", είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οδηγεί την χώρα του σε έναν τοίχο "με τα μάτια του ορθάνοιχτα".

Η Μέρκελ πάντα περιέγραφε τον Τσίπρα ως έναν άντρα που, ενώ ηγούνταν ενός τρελού οργανισμού, ήταν αρκετά ανοιχτός και συμβιβαστικός από κοντά. Ήλπιζε πως ο Τσίπρας τελικά θα βοηθούσε να επικρατήσει η λογική. Τώρα, ωστόσο, φαίνεται πως προκάλεσε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη πανωλεθρία της θητείας της ως καγκελάριος".

Πηγή: spiegel.de
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ