2015-07-05 12:11:59
Φωτογραφία για Τη Δευτέρα αποφασίζει η ΕΚΤ για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες
Την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, με βάση συζήτησης την απόφαση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως δεν μπορεί να πει εάν η ΕΚΤ θα δώσει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, υπαινισσόμενος ότι με ένα «ναι» στο δημοψήφισμα θα είναι πιο πιθανή η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ παρέτεινε αυτή την εβδομάδα τα δάνεια του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνον μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον Νοβότνι, τα αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, εφόσον αυτές ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, εξαρτώνται πολύ από την έκβαση του δημοψηφίσματος και αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τη ρευστότητα που οι ίδιες διαθέτουν, είτε από καταθέσεις είτε από πιστωτικά υπόλοιπα λογαριασμού σε άλλα ιδρύματα, ωστόσο είναι αποκομμένες από τη χρηματαγορά και αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε ότι τα χρήματα της έκτακτης βοήθειας για τις ελληνικές τράπεζες, είναι κεφάλαια της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Reuters,που επικαλείται την Λούκα Κατσέλη, οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν απόθεμα μόλις 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι την Δευτέρα, ημέρα μέχρι την οποία τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά.

Πηγή: news
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ