2015-07-11 20:39:04
Φωτογραφία για Ψεκασμένα ποντίκια πέφτουν οικειοθελώς στα νύχια της γάτας
Νεαρά ποντίκια που σε μια ορισμένη φάση της ανάπτυξής τους εκτίθενται σε μια συγκεκριμένα χημική ουσία που εκκρίνεται με τα ούρα της γάτας αποκτούν άγνοια κινδύνου και έτσι πέφτουν ευκολότερα στα νύχια των αγαπημένων αιλουροειδών.

Προηγούμενες μελέτες  είχαν δείξει ότι η όσφρηση και μόνο του ουρικού αμινοξέος “felinine” προκαλούσε αποβολές σε θηλυκά ποντίκια που κυοφορούσαν.

Η νέα μελέτη ερευνητών ρωσικού του Ινστιτούτου Οικολογίας και Εξέλιξης A.N. Severtsov με επικεφαλής τη Δρ Βέρα Βοσνεσένκαγια έδειξε ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο των ποντικιών ανιχνεύουν τη χημική ουσία, πυροδοτώντας παράλληλα μια αντίδραση, που περιλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες. «Πρόκειται για έναν μηχανισμό που υπάρχει ανάμεσα σε γάτες και ποντίκια εδώ χιλιάδες χρόνια» υπογραμμίζει η ειδικός.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, μικρά ποντίκια ηλικίας ενός μήνα εκτέθηκαν στο αμινοξύ felinine για διάστημα δύο εβδομάδων.


Διαπιστώθηκε ότι σε μεγαλύτερη ηλικία τα ποντίκια είχαν εξοικειωθεί με τη μυρωδιά της γάτας και δεν έτρεχαν για να γλυτώσουν.

Παρότι η συμπεριφορά αυτή δείχνει αυτοκτονική, η ειδικός υπογραμμίζει ότι αποδεικνύεται χρήσιμη για τα ποντίκια εκείνα που είναι αναγκασμένα να ζήσουν κοντά στον άνθρωπο για να επιβιώσουν. «Όσο για τις γάτες, εκείνες είναι σε θέση να διατηρούν τον αριθμό των ποντικιών σε ικανοποιητικά επίπεδα» καταλήγει η ίδια.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας από τις 27 ως τις 30 Ιουνίου 2015.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ