2015-07-14 20:20:59
Φωτογραφία για Ο Κώστας Καζάκος ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό της νέας περιόδου στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Τα είχε όλα η συνέντευξη Τύπου για τον προγραμματισμό της νέας χειμερινής περιόδου που έδωσε στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουλίου 2015 ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος.

Η συνέντευξη περιελάμβανε θετικές εκπλήξεις, μία ωραία ανάλυση του ρόλου του θεάτρου και της τέχνης ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί που ζούμε στην Ελλάδα με την ζοφερή οικονομική κατάσταση αλλά και κάποιες αναμενόμενες επιλογές από την πλευρά του κυρίου Καζάκου με την μακρά και αξιόλογη διαδρομή στο θέατρο.

Όπως λοιπόν πολλοί ανέμεναν, το πρώτο έργο με το οποίο θα ξεκινήσει την θητεία του στο θέατρο της Πάτρας, ο κ. Καζάκος θα είναι του Μπέρτολτ Μπρεχτ και πιο συγκεκριμένα «Η ζωή του Γαλιλαίου», από τα πιο στέρεα και δομημένα θεατρικά κείμενα του παγκοσμίως καταξιωμένου συγγραφέα που έχει σφραγίσει τον 20ο αιώνα, όπως είπε ο κ. Καζάκος, ο οποίος όπως άφησε να εννοηθεί ερωτώμενος από το thebest.gr, θα υπογράψει την σκηνοθεσία ενώ θα παίξει κιόλας.


Οι πρόβες της μεγάλης αυτής κεντρικής θεατρικής παραγωγής θα ξεκινήσουν στις 17 Αυγούστου με την προοπτική η παράσταση όπου την πρωτότυπη μουσική θα γράψει ο Διονύσης Τσακνής (έχει ξανασυνεργαστεί με τον Κώστα Καζάκο όπως πρόπερσι στην παράσταση «Ο Αφέντης Πούντιλα και ο Δούλος του Μάττι» πάλι του Μπρεχτ) να ανέβει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων στα μέσα Οκτωβρίου.

Η δεύτερη αναμενόμενη επιλογή από πλευράς του κυρίου Καζάκου είναι ότι ο νεανικός θίασος που θα ονομαστεί «Άρμα Θέσπιδος» με υπεύθυνο και επικεφαλής τον Πατρινό ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Χρήστο Στρέπκο, απόφοιτο της δραματικής σχολής Κώστα Καζάκου, που θα «οργώσει» τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος φτάνοντας και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, θα παρουσιάσει τρία κωμικά μονόπρακτα του Τσέχωφ, την Επέτειο, την Αρκούδα και την Πρόταση Γάμου.

Οι θετικές εκπλήξεις ήταν η δήλωση – δέσμευση του Κώστα Καζάκου ότι οι θεατρικές δουλειές που θα ανέβουν στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας θα στελεχώνονται από ντόπιο δυναμικό. «Η Πάτρα έχει καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου. Ειλικρινά δεν ήξερα πόσοι ικανότατοι ηθοποιοί ζουν στην Πάτρα, οι οποίοι εν πολλοίς μένουν αναξιοποίητοι. Μακροπρόθεσμος λοιπόν στόχος μας θα είναι η δημιουργία ενός μόνιμου σταθερού πυρήνα ηθοποιών, οι οποίοι ζουν και έχουν φτιάξει εδώ τη ζωή τους, που θα επανδρώνουν τα έργα που θα ανεβαίνουν στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καζάκος.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήσαν και πολλοί Πατρινοί ηθοποιοί που αναμένεται προφανώς να αξιοποιηθούν από τον κ. Καζάκο, ανάμεσα τους ο Διονύσης Βούλτσος, η Ελένη Καλαντζοπούλου, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Φάνης Δίπλας, ο Σπύρος Κουβαρδάς, κ.α. Επίσης στις θετικές εκπλήξεις συμπεριλαμβάνουμε το γεγονός της συνέχισης της σχολής Δραματικής τέχνης του θεάτρου που ο ίδιος ο κ. Καζάκος χαρακτήρισε ως «μεγάλη υπόθεση». Μάλιστα η δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί κι άλλο ώστε να μην της λείπει τίποτα από τις 2-3 καλές σχολές της χώρας ενώ το επιπλέον ευοίωνο στοιχείο είναι πως στο τέλος της φετινής χρονιάς θα υπάρξουν και οι πρώτοι αποφοιτήσαντες καθώς κι ότι η σύμβαση της διευθύντριας της σχολής Ελένης Μποζά ανανεώθηκε.

Μία από τις εκπλήξεις ακόμα της συνέντευξης Τύπου – παρουσίασης από τον κύριο Καζάκο του προγράμματος του ερχόμενου χειμώνα ήταν και η αξιοποίηση δύο εκ των συνυποψηφίων του για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, ο πατέρας της οποίας κατάγεται από την Πάτρα και του Ελληνογερμανού Μίχαελ Ζάιμπελ - Michael R. Seibel.

Η μεν Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη που είχε σκηνοθετήσει την αξιόλογη παράσταση «Έξοδος» που είδαμε και στην Πάτρα στο «Λιθογραφείον», θα αναλάβει την παιδική και εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας καθώς και το εκπαιδευτικό κομμάτι όπως το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων, ο δε κύριος Ζάιμπελ θα αναλάβει το Opera studio του ΔΗΠΕΘΕ, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του λυρικού εργαστηρίου που είχε δημιουργήσει ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής.

Η κίνηση αυτή του κ. Αμπαζή σε μία πόλη όπως η Πάτρα με μακρά λυρική παράδοση (το 1872 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων που σχεδίασε ο Τσίλερ η πρώτη παράσταση που παρουσιάστηκε ήταν μουσικού θεάτρου, ο Χορός Μεταμφιεσμένων του Βέρντι) θα εξελιχθεί σε θεσμική, όπως υπογράμμισαν ο κ. Ζάιμπελ και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέας Τερζής, δίνοντας την ευκαιρία σε ταλαντούχους ανθρώπους να βοηθηθούν στα πρώτα τους βήματα.

Την ίδια ώρα αναβαθμισμένα θα είναι και τα θεατροπαιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 15 ετών που θα ξαναξεκινήσουν δυναμικά από τον Οκτώβριο με υπεύθυνη την θεατρολόγο Γιούλη Δούβου. «Θέλουμε να τα δυναμώσουμε κι άλλο και ίσως επιχειρήσουμε και κάτι παρόμοιο στην άλλη μεριά της Πάτρας», είπε ο κ. Τερζής. Ευρύτερος στόχος τόσο μέσα από τις παραστάσεις όσο και από τις υπόλοιπες δράσεις είναι «να φέρουμε μέσα πολύ κόσμο, να πιάσουμε τον παλμό του ευρύ κοινού», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Βέβαια το άγχος είναι το οικονομικό κι όπως ανέφερε ο κ. Καζάκος ζούμε μία επικίνδυνη κατάσταση. Δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε και να σχεδιάζουμε ωστόσο κάποια σχέδια πιθανόν και να ανασταλούν για οικονομικούς λόγους και αντιξοότητες. «Ο βασικός ρόλος του θεάτρου, της μόνης μορφής τέχνης που γίνεται από ζωντανούς ανθρώπους μπροστά σε ζωντανό ακροατήριο, είναι ακριβώς να αλαφρώσει τον κόσμο από τα βάσανα του και ο κόσμος να πάρει δύναμη ώστε να αντέξει το μαρτύριο της καθημερινότητας και της ζωής», τόνισε ο κ. Καζάκος προσθέτοντας πως ο λαός μας βρίσκεται στην πλειονότητα του σε κατάσταση εξαθλίωσης και δεν θα μπορούσε να γίνει θέατρο που να μην αντιλαμβάνεται τα ζωντανά προβλήματα του λαού. Όσο για την επιλογή του Μπρεχτ εξήγησε πως το υλικό του έργου αυτού είναι κατανοητό από όλους από την υψηλή διανόηση μέχρι τον πιο απλό θεατή.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης που επίσης ήταν παρών, μίλησε επίσης για την δύσκολη περίοδο όπου ο λαός είναι με την πλάτη στον τοίχο και υπογράμμισε πως η τέχνη του θεάτρου μπορεί να δώσει κουράγιο στον κόσμο να σηκώσει το ανάστημα του να σταθεί όρθιος απέναντι στις δυσκολίες.

Επίσης παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν η Θάλεια Ιστικοπούλου που θα υπογράψει τα σκηνικά και κοστούμια στην παράσταση του «Γαλιλαίου», η Χαριτίνη Καρλιαύτη και η Μαριάννα Σταματιάδου, μέλη του ΔΣ του θεάτρου καθώς και ο συνθέτης και νέος πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής που θα γράψει τη μουσική στον «Γαλιλαίο».

Ο κ. Τσακνής τον οποίο επαίνεσε ο κ. Καζάκος για την προσήλωση, την αξιοσύνη και το πολύτιμο ταλέντο του, εξέφρασε τη χαρά του και την τιμή που του δίνεται η ευκαιρία να ξαναναμετρηθεί με τον εαυτό του και να συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τον κύριο Καζάκο. «Νιώθω σαν μαθητής», είπε προσθέτοντας ότι ως ΕΡΤ θα «υιοθετήσουν» και θα προβάλλουν όλο αυτό το μελίσσι δουλειάς του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. «Θα δουλέψουμε και θα περάσουμε όμορφα και δημιουργικά», είπε ο κ. Τσακνής.

Τέλος όπως ειπώθηκε θα δοθεί η δυνατότητα χαμηλού εισιτηρίου ώστε όλοι οι συμπολίτες και το κοινό να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις και παράλληλες δράσεις του θεάτρου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ