2015-07-20 10:47:23
Φωτογραφία για Φορολογική δήλωση: Δυο διαφορετικές προθεσμίες η πρώτη δόση - Εκπλήξεις με το  φόρο πολυτελούς διαβίωσης
Για 1.246.387 φορολογούμενους των οποίων το χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει ήδη εκδοθεί καθώς οι δηλώσεις τους είχαν υποβληθεί έως τις 18 Ιουλίου, η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος λήγει στις 31 Ιουλίου. Όσοι υποβάλλουν δηλώσεις στη συνέχεια, έχουν περιθώριο να πληρώσουν την πρώτη δόση έως τις 31 Αυγούστου.

Οι δύο διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά στην πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος απορρέουν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου μετά και την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα λήγει στις 26 Αυγούστου.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή σε σύνολο περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, είχαν εκκαθαριστεί 3.284.124 δηλώσεις. Από αυτές 1.246.387 δηλώσεις ήταν χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο 1,215 δισ. ευρώ τους σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.


Για τα νομικά πρόσωπα, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2015 παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.

Για τα φυσικά πρόσωπα τώρα, τα οποία υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους από τις 19 Ιουλίου και έως την λήξη της προθεσμίας, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Αυγούστου.

Οι δύο επόμενες δόσεις δεν αλλάζουν. Διατηρούνται η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Δυσάρεστες εκπλήξεις

Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και εμπίπτουν στις διατάξεις για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης ( Ι.Χ, πισίνες, σκάφη) θα πρέπει να αναμένουν νέο ραβασάκι από το taxisnet.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΔΕ για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί με βάση τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4334/2015 και για το λόγο αυτό, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Επομένως οι φορολογούμενοι που ήδη υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 δεν απαιτείται να προβούν σε συμπληρωματική δήλωση.

Οι νέες διατάξεις για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης ορίζουν ότι επιβάλλεται στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ενώ παράλληλα αυξάνεται από 10% σε 13% ο εφαρμοζόμενος συντελεστής για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών,αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή 13%.

Επιπλέον, για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω αντικειμενική δαπάνη δε λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος.

Επίσης, εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ' ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Οι αλλαγές στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά και γι' αυτό η δυσάρεστη έκπληξη έρχεται άμεσα.

Πηγή: euro2day
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
F1: Επιστρέφει το ground effect
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
F1: Επιστρέφει το ground effect
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ